Alegerea, pregatirea si ingrijirea pamantului pentru plante

Alegerea, pregatirea si ingrijirea pamantului pentru plante

Duminica, 03 Februarie 2008
16720 vizualizari | 2 comentarii

Plantele de camera cultivate in ghivece obisnuite sau in alte tipuri de vase asemanatoare dispun de cantitati limitate de pamant care, in plus este repede saracit si datorita udarilor care se fac destul de des. Substratul ales pentru aceste plante trebuie sa corespunda nevoilor fiecarei specii, in privinta insusirilor fizice, mai ales, dar si al continutului de hrana si pH-ul.

Este foarte important ca pamantul din ghivece sa-si pastreze porozitatea si permeabilitatea cat mai mult timp, sa nu se compacteze usor ca urmare a tasarii provocata de udarile repetate. O contributie in acest sens o are stratul de drenaj de la fundul ghiveciului.

Gradul de porozitate al substratului trebuie sa fie foarte mare la azalea, ferigi, orhidee, epifite; mare la violeta de camera, begonie, gardenia, orhidee terestre, podocarpus; mediu la camelia, hortensia, poisentia, si redus la muscata, palmieri, plante suculente, iedera, conifere, hibiscus.

Toate plantele de apartament sunt usor acidofile, ele avand nevoie de un pamant acid cu un pH cuprins intre 5-6,5. Un astfel de pamant este turba, pamantul de frunze, scoarta de copaci. Turba singura sau in amestec cu alte componente are utilizarea cea mai larga. Isi pastreaza starea afanata un timp indelungat, este usoara, isi acumuleaza cantitati mari de apa. O turba buna nu trebuie udata foarte prea des spre deosebire de alte pamanturi care se usuca mult prea repede.

Majoritatea pamanturilor pentru florile de apartament contin cel putin 1-1/3 turba. In cazul pamantului pe baza de turba este foarte important sa nu se lase sa se usuce prea tare intre doua udari, situatie in care planta poate avea foarte mult de suferit. Ferigile, orhideele, bromeliile, azalea, hortensia, camelia, violeta de camera, plante epifite sunt numai cateva exemple care necesita asemeanea substraturi.

O grupa mai mica de plante are nevoie de pamanturi mai grele, pe baza de argila, care fixeaza bine elementele nutritive si totodata le cedeaza plantelor, fara se creeze pericol de supradozare. Leandrul, asparagusul, sanseviera cresc mai bine in asemenea pamant.

Amestecurile de pamant sunt multe si diferite, unele dintre ele cu rezultate echivalente. Pe piata gasim o serie de pamanturi care raspund necesitatilor diferitelor categorii de plante. Tehnicile moderne au in vedere posibilitatea cresterii plantelor de apartament in ghivece cu substrat inert (pietris, nisip, argila expandata) pentru fixarea radacinilor si solutie minerala pentru hranirea plantei. Principalul avantaj al acestei tehnici este rezolvarea problemelor legate de udari si nutritie. Cele mai bune rezultate se observa la ficus, filodendron, croton, spatifilum.

CE SPUN VIZITATORII

Gopika in 19 Octombrie 2015

LarisaMultumesc pentru rapusns, Ada! da, am furat multe idei, reusesc s o fac sa doarma la pranz mai mult de 5 minute dupa ce fac baie cu ea si asta e doar un exemplu: )! Grouponul e altul.. si voiam sa te intreb, au bagat azi din nou sedintele la Baby Gim, v au fost de folos? Merci mult! Poza cu Valeria? sigur dar.. cum? unde le as putea pune ca sa le vezi?! scuze, sunt cam nepriceputa Ah de fapt.. pot sa iti cer prietenia pe facebook? voiam de mult sa le rog pe Delia (G) si pe Agnes (N)sa imi dea recomandare pentru asta: ))) May I may I please???: ))

Deeny in 19 Octombrie 2012

Ei bine draga mea, crede-mă, nu am fost martorul unor aseeenma (mici şi penibile) găinării. La noi s-a lucrat een stil mare! Vorba lu\' Mircea, au venit ce2ţiva (nu de aiurea, chiar dintre noi) au ajuns politicieni (een ve2rf de primării şi prefectură) ba eentr-un partid, ba een altul, au pus ochii pe eentreprinderi (magazine, parcuri, terenuri, cabane, hotel ) şi-au spus ăsta-l vreau eu Şi ale lor au fost! Toate! Acuma, iau (bucată cu bucată) spaţiile verzi şi căpuşează cu cocioabe de lux, blocurile din centru. Bine că-s cam departe de mizeriile astea şi nu cobor een Vale dece2t een cazuri de extremă urgenţă , altfel m-aş otrăvi de la ce2t se2nge rău eemi fac (inutil! Ei, cu ei (poliţie, gardă financiară, procuratură, judecători, toată elita năclăită Noi, cu noi!)(De şukărit, nici vorbă Elizo. Nu-mi stric io bunătate de şucăreală pe gunoaie, da? )
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN ARANJAMENTE DE INTERIOR

Alegerea, pregatirea si ingrijirea pamantului pentru plante
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate