Alegerea tufelor pentru gradina dumnevoastra

Alegerea tufelor pentru gradina dumnevoastra

Sambata, 07 Martie 2009
6854 vizualizari | 2 comentarii

Tufele, cu frunzisul mereu verde sau schimbator, sunt extrem de decorative si foarte folositoare. Ca si copacii, tufele verzi pot sa aiba frunze mai mari sau sub forma de ace si va ofera fructe colorate sau conuri, coaja interesanta si flori frumoase.  Chiar si iarna, cand nu mai au frunze, impletitura crengilor si arhitectura interesanta  vor completa peisajul cu succes. Marimea lor face o trecere placuta de la copacii inalti si plantele de la nivelul solului rotunjind marginile, fundatiile, cladirile si zidurile. Protejeaza solul si ofera adapost diferitelor forme de viata.

Tufele sunt versatile. Le puteti folosi ca sa mascati denivelari, ca si garduri vii, sa imprejmuiti gradina cu flori sau intreaga curte pentru a va proteja de zgomot si praf. Va recomadam sa le plantati si acolo unde doriti sa mascati unele elemente inestetice cum sunt centralele de incalzire, mecanismele de curatat piscina, tomberoanele etc.

Folositi tufele ca sa scoateti in evidenta piscinele, aleile si portile. Tufele cu spini vor impiedica animalele si copii vecinilor sa treaca prin curtea dumneavoastra ca scurtatura in drum spre casa.

Coniferele se bucura din nou de un interes crescut. Aceste plante mereu verzi si purtatoare de conuri frumoase sunt disponibile si in forma pitica - mult mai potrivita pentru proprietatile mici din ziua de azi, acestea ofera o gama larga de frunze si culori - usor albastrui, verzi cu variatii intre galben si crem sau doar tradionalul verde simplu. Oricare ar fi culoarea, acestea ies in evidenta contrastand cu albul zapezii iarna.

Coniferele, pe langa forma lor obisnuita, vin intr-o mare varietate de forme - plangatoare, intinse sau ridicate.

Tufele locale se bucura deasemnea de o atentie prelungita. Deoarece ele au existat mereu in aceleasi regiuni, inainte ca sa apara cele importate care au trebuit adaptate la conditile climatice si de sol, acestea nu necesita o munca prea grea de intretinere. Fiind adaptate conditiilor locale nu necesita sa le udati in plus, si rezista daunatorilor si bolilor. Pe langa toate astea sunt printre favoritele animalelor.

Dati forma tufelor dumneavoastra

Multe tufe cresc repede devenind incarcate de frunzis si crengute in exces care le fac sa para greoaie.

Cum tundem tufele

Daca sunt prea stufoase, forma si tructura tufelor se va pierde printre frunze iar florile for fi tot mai rare. O tufa lasata in voia ei este o prada usoara pentru bolile transmise prin spori. Tunderea periodica le face sa arate mai atractive si mai sanatoase. Tunderea pentru controlul dimensiunii tufei este o pierdere de timp. Vor creste mereu inapoi. Puteti doar sa le ajutati sa creasca la dimensiunea matura avand crengi puternice si frunze sanatoase.

Gradinarii cu experienta fac de obicei schimbarile majore de structura atunci cand tufele sunt in hibernare, apoi in sezonul de crestere doar mentin o anumita forma . Tundeti tufele pentru a le da o forma dupa ce acestea infloresc si inainte ca sa iasa crengutele pentru anul viitor. Astfel veti fi siguri ca nu ati compromis florile pentru anul care vine.

Pregatiti-va sa tundeti tufele de primavara cum ar fi Rhododendronul, Azaleea si Forsythia de la inceputul si pana la mijlocul verii. Asteptati pana toamna pentru a tunde tufele de vara.

Taiati crengutele una cate una. Ideea este ca sa urmariti forma naturala a plantei, nu sa o schimbati. O planta formata corect este una care are aceasi forma ca inainte doar mai ordonata si fara crengute rebele.

Hibernarea

Chiar daca sunt schimbatoare sau mereu verzi, copacii si tufele au o perioada de hibernare. Aceasta este de obicei in timpul lunilor reci de iarna , cu exceptia plantelor tropicale. Cat timp zilele sunt scurte iar pamantul rece, plantele isi opresc cresterea si traiesc din energia acumulata. Odata cu venirea caldurii ele prind iarasi viata.

Formarea tufelor

Cand dati forma unei tufe, obtineti cel mai bun rezultat doar atunci cand urmariti forma natruala a acesteia. Respectati faptul ca fiecare planta este programata genetic pentru a avea o anumita forma, profil si model al crengilor. Faceti taieturi ca sa sprijiniti aceste caracteristici si sa pastrati caracterul esential al plantei. Formele de acadea arata inestetic in fata casei. Lasati formele stilizate si bonsaii pe seama profesionistilor.

 

CE SPUN VIZITATORII

Digger in 23 Iulie 2016

Thanks for intnoducirg a little rationality into this debate.

Lus in 09 Septembrie 2009

Este interesant articolul, dar usor lipsit de consistenta.
Eu as prefera sa gasesc mai multe informatii. De exemplu, ce fel de tufe pot folosi si in ce locuri. Denumirea tufelor si o scurta descriere a acestora. Sa se ofere exemple pentru fiecare afirmatie: care tufe au fructe decorative sau care au frunze colorate interesant?
Mie mi se pare acest articol destul de slabut, se fac doar referiri vagi.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Alegerea tufelor pentru gradina dumnevoastra
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate