Anghinarea - Cynara scolymus

Anghinarea - Cynara scolymus

Joi, 21 Aprilie 2011
6915 vizualizari | 2 comentarii

Primii care au pretuit-o au fost egiptenii, care o foloseau ca leguma "dedicata" ficatului, stiind ca ea intareste ca nimeni alta functiile hepatice.

In Grecia si Roma Antica, anghinarea era considerata un rafinament culinar, nelipsita de pe mesele celor bogati. De altfel, gradinarii italieni sunt cei care au cultivat-o incepand cu secolul 15, Italia fiind astazi principala exportatoare a anghinarei, in toate tarile globului.

Dar cea care i-a stabilit virtutile vindecatoare a fost celebra calugarita Hildegard van Bingen, care o recomanda ca leac pentru toate, convinsa ca sanatatea este "amara".

Daca vreti sa faceti ceva cu adevarat de folos pentru sanatatea dumneavoastra, nu va mai despartiti de anghinare. Chiar daca aceasta planta-leguma vindecatoare e pomenita arareori in carti, ea contine substante de exceptie, menite sa ii pastreze omului sanatatea. De exemplu: anghinarea determina intarzierea imbatranirii, vindeca arteroscleroza, regleaza rapid nivelul colesterolului, purifica ficatul de otravuri si de grasimi, elimina pietrele la rinichi si la fiere. Frunzele anghinarei sunt extrem de amare, dar tocmai amareala lor este garantul vindecarii si al sanatatii. Se folosec frunzele inainte de inflorire, sau intregul receptacul al plantei, atunci cand este folosita pentru gatit. Frunzele se usuca la umbra, pe coli de hartie, vreme de trei saptamani.

Tratamente

Arteroscleroza, colesterol, hipertensiune - vreme de 12 zile consecutiv, beti, cu o ora inainte de mesele principale, o cana de decoct de anghinare, obtinut prin fierberea lenta, a patru frunze proaspete, intr-un litru de apa, pana ce lichidul se reduce la 3/4. In locul plantei proaspete, se poate folosi cu acelasi rezultat infuzia obtinuta dintr-o lingura de planta uscata la 1/2 litru de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se bea dimineata, pe stomacul gol, si cu 20 de minute inaintea celorlalte mese principale de peste zi. Efectul este sporit daca dupa ingerarea infuziei, se sta culcat, 20 de minute, pe parte dreapta.

Artrita - cura dietetica. La sfarsitul toamnei, se consuma zilnic o anghinare bine fiarta, servita cu putin untdelemn de masline.

Diabet - infuzati 50g frunze uscate de anghinare, intr-un litru de apa. Nu indulciti lichidul. Beti cate o cana de infuzie inaintea meselor principale.

Hepatita cronica, colecistita acuta, constipatie, hemoroizi - infuzie din doua lingurite de planta, uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se bea de trei ori pe zi inaintea meselor principale. Dupa zece zile se mareste doza la patru lingurite de planta, la o cana de apa clocotita, apoi, dupa alte zece zile, la cinci lingurite de planta, la o cana de apa. Se face pauza de o luna, dupa care tratamentul se reia in acelasi mod.

Alte modalitati de administrare a anghinarei

Suc de anghinare - se obtine prin centrifugarea frunzelor bine spalate inainte (culturile de anghinare se stropesc din belsug cu substante chimice). Se ia inainte de mesele principale o lingura de suc diluata intr-o jumatate de pahar de apa.

Tinctura de anghinare - 225g  frunze de anghinare se pun la macerat cu 570 ml alcool de minimum 60 de grade (tuica sau vodca), in vase bine inchise, la loc cald. Se lasa doua saptamani, , scuturandu-se sticla de doua ori pe zi. Se strecoara prin tifon dublu. Se apasa plantele bine ca sa iasa tot sucul, apoi lichidul obtinut se toarna in sticle de culoare inchisa, cu dop cat mai gros. Dozajul obisnuit: 5-15 picaturi diluate intr-un pahar cu apa fierbinte. Se ia de trei ori pe zi.

Contraindicatii

Anghinarea exercita o actiune iritanta asupra rinichilor si vezicii, ce le poate face rau bolnavilor de nefrita. Le este interzisa si femeilor care alapteaza.

CE SPUN VIZITATORII

Latesha in 26 Februarie 2017

woo get a life yu talk a lot of mess but yu sit here listen to it hater go listen to that lame rihanna dame get off bey pussy ha!!!ret!

deea in 07 Mai 2011

fain:*




Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN LEGUME

Anghinarea - Cynara scolymus
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate