Beladona - Atropa belladona

Beladona - Atropa belladona

Luni, 14 Martie 2011
6990 vizualizari | 1 comentarii

In tratatele de botanica din secolul XVI se subliniaza atat riscurile legate de utilizarea plantei, cat si virtutile ei terapeutice. Se povesteste ca beladona ar fi contribuit candva la succesul unei tactici de razboi. Pe la mijlocul secolului al XI - lea, danezii aflati sub comanda regelui lor Sven au asediat orasul scotian Perth, unde se adapostise regele Duncan impreuna cu insotitorii sai fideli. Duncan a trimis asediatorilor flamanzi paine si vin. Imbolditi de foame si sete, danezii au lasat prudenta deoparte, au mancat si au baut. Bucatele fusesera otravite insa cu cu zeama de beladona. Multi dintre danezi au murit, altii au cazut intr-un somn de plumb ori si-au pierdut mintile, asa incat scotienilor le-a fost usor sa-i biruie. Pana in trecutul nu prea indepartat, criminalistii au avut mereu de-a face cu asasinate in care beladona jucase rolul de "arma a crimei". In regiunea Rinului inferior, planta era supranumita "copacul valkyriilor", fiindca oamenii care mancau din boabele negre porneau in calatoria fara intoarcere, spre taramul valkyriilor.

Este posibil ca beladona sa fi fost utilizata si ca afrodisiac inca din antichitatea greaca. Ea si-a pastrat aceasta intrebuintare si in vremurile mai apropiate de noi, mai ales in estul si sud-estul Europei. De pilda, in Bucovina localnicii pregateau o fiertura de beladona, pentru a aprinde dragostea din inima celui dorit. Din pricina actiunii sale euforizante si narcotice, probabil ca beladona era si un ingredient al pomezilor magice. Iata un exemplu din documentele inchizitiei: Maria Renate Singer din Messa a fost invinuita ca s-a servit de aceasta planta in practicile-i vrajitoresti. Acuzata, calugarita intr-o manastire germana, a fost decapitata pentru magie, la 21 iunie 1749.

Cu veacuri in urma, unele femei obisnuiau sa-si picure in ochi zeama de beladona subtiata cu apa, ca sa-si dilate pupilele si sa dea stralucire ochilor. In Slovacia, femeile isi colorau obrajii palizi cu acelasi suc de beladona, din care se preparau si lotiuni pentru ingrijirea pielii. In Ungaria se credea ca acela care poarta o radacina de beladona, pe sub camasa, direct pe piele, va avea mereu noroc la jocul de carti. Radacina trebuie dezgropata in noaptea de dinainte de sarbatoarea Sfantului Gheorghe (23 aprilie). Cu ajutorul beladonei, caii se fac vanjosi si ageri, se spunea in Boemia.

Denumiri populare: imparateasa, doamna mare, cireasa-lupului, iarba codrului, floarea-cucului, tilidonie.

Caracteristici: tulpina cu o inaltime de 50-150 cm formeaza, de regula de la jumatate, trei ramificatii. Frunzele ovale, cu marginea intreaga, sunt alterne la baza crengilor, iar in partea superioara cresc perechi, una din cele doua fiind mult mai mare decat cealalta. Florile in forma de clopot, brun-violete sau brun-purpurii, apar solitare la subsuara frunzelor. Perioada de inflorire este iunie-august. Fructele, bace sferice cu multe seminte, au marimea unor cirese si sunt mai intai verzi, apoi negre, lucioase si suculente.

Locuri preferate: paduri de foioase, margini de padure, tufarisuri, luminisuri, poieni. Se simte bine pe soluri calcaroase.

De retinut: toxicitate iesita din comun.

Intrebuintari medicale

Principalele substante active: alcaloizi, in special hiosciamina, atropina, scopolamina, beladonina.

Fitoterapie: preparate din radacina sau frunze, ca produse farmaceutice bazate pe extracte de beladona, pentru combaterea colicilor gastrointestinale si a spasmelor biliare.

Homeopatie: beladona este un remediu homeopatic important, obtinut din planta proaspta. Se administreaza cu precadere contra inflamatiilor si a starilor febrile.

CE SPUN VIZITATORII

Bernardo in 23 Februarie 2015

Adorei esta reportagem me auojdu bastante no trabalho da escola,tanto na sabedoria que eu acabei de saber dessas plantas medicinais Espero ver mais reportagem desse tipo de generoBjs e muito obrigada.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE DE GRADINA

Beladona - Atropa belladona
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate