Boli si daunatori la plantele din gradina de primavara

Boli si daunatori la plantele din gradina de primavara

Duminica, 31 Martie 2013
1431 vizualizari | Comenteaza

 

Boli si daunatori la plantele din gradina de primavara

Sosirea primaverii se traduce prin dezghetarea solului si revenirea la viata a indragitelor plante de gradina. Din pacate, tot in acest sezon se trezesc la viata si daunatorii. Tot acum, din cauza umiditatii crescute si a eventualelor probleme de peste iarna, plantele din gradina ta se pot imbolnavi. Iata care sunt cei mai comuni daunatori si cele mai frecvente boli ale plantelor din gradina de primavara!

 

Boli la plantele din gradina de primavara

Bolile la plantele din gradina de primavara apar de regula din cauza faptului ca anumite microorganisme daunatoare au supravietuit frigului iernii, iar acum beneficiaza de mediul propice pentru a se inmulti si contropi plantele.

Bolile care pot afecta plantele de gradina primavara si de-a lungul anului sunt numeroase si variate. Una dintre cele mai periculoase este focul bacterian, cauzat de Erwinia amylovora. Aceasta boala cu o raspandire rapida afecteaza merii, gutuii, perii si alte plante din familia rozaceelor. Pentru vindecarea plantelor afectate, se recomanda indepartarea partilor bolnave si aplicarea unui tratament cu fungicide.

Legumele tale de primavara, cultivate in sere, pot fi afectate de putregaiul cenusiu, o boala produsa de ciuperca Botrytis cinerea. Aparitia ei este favorizata de umiditatea crescuta si devine evidenta in momentul in care tulpinile si frunzele plantelor afectate se ofilesc brusc. Poate fi eliminata prin aplicarea de tratament cu fungicide specializate.

Alte boli care iti poti afecta plantele de primavara si culturile ulterioare sunt fainarea, putregaiul negru, putregaiul alb.

 

Daunatori la plantele din gradina de primavara

Plantele din gradina de primavara, cat si cele care iti vor imbogati spatiul din jurul casei in sezonul urmator pot fi victimele atacului unei varietati de daunatori. Frunzele plantelor din gradina pot fi atacate de cosenile si paduchi verzi, dar si de limacsi, melci, gargarite (precum gargarita florilor de mar), viespi (de tipul viespii cu fierastrau), gandacul ghebos s.a.m.d.

Primavara pot fi aplicate o serie de tratament menite sa stopeze si sa previna raspandirea daunatorilor. In cazul plantelor deja afectate, poti incepe prin a indeparta partile moarte ori bolnave, dupa care poti continua prin a aplica un tratament specific, in functie de daunator.

Stropirea preventiva a plantelor cu pesticide este o alta solutie, care va reduce sau elimina complet problema daunatorilor.

Totodata, in cazul paduchilor si al cosenilelor, spre exemplu, daunatorii pot fi indepartati manual sau cu un jet de apa, nu foarte puternic, de pe suprafata plantelor. Nu in ultimul rand, nu uita sa aplici un tratament impotriva daunatorilor si la nivelul solului.

 
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Boli si daunatori la plantele din gradina de primavara
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate