Broccoli

Broccoli

Miercuri, 28 Iulie 2010
9144 vizualizari | 3 comentarii

Informatii generale
Metoda de plantare: se replanteaza cu 4 - 6 saptamani inainte de ultimul inghet; pentru recolta de toamna replantarea se face la sfarsitul verii
Distanta: 30 - 60 cm in randuri la 60 cm unul de altul. Pentru culturi intensive o planta pe 30 cm patrati
Perioada pana la recoltare: 65 - 85 zile
Cantitate recoltata pe 1,5 m de randuri: 2 - 3 kg

Varietati
Multe soiuri se descurca bine si in gradinile de casa. Incercati cate doua in fiecare an. Alegeti soiul care va place cel mai mult si cresteti-l si anul urmator pe langa un soi nou. Repetati aceasta metoda in fiecare an. Este o metoda usoara prin care veti afla caror soiuri le priesc conditiile din gradina dumneavoastra. Soiurile rosiatice se vor face verzi atunci cand sunt gatite. Multe cataloage le incadreaza langa soiurile de conopida.

Plantarea
Plantati broccoli in gradina cat de repede se poate. Semanati semintele cu 4 - 6 saptamani inainte de ultimul inghet. Puteti cumpara direct rasaduri daca aveti incredere in comercianti. Cumparati numai plantele sanatoase.

Replantati rasadurile in gradina de cum puteti sa lucrati pamantul. Daca se anunta vreun inghet, protejati rasadurile. Pentru a evita ca viermii si alti daunatori sa ajunga la tulpina, inconjurati aceasta cu un cilindru de hartie inainte de plantare. Ar trebui ca cel putin 2 cm de hartie sa se afle deasupra solului.  Printre tulpinile de broccoli puteti planta salata sau spanac.

Ingrijire
Aceasta leguma are nevoie de multa apa. Folositi un strat protector gros in jurul fiecarei plante pentru a mentine solul umed. Scoateti buruienile in mod regulat.

Broccoli are 2 dusmani importanti: iepurii si viermii de varza. Protejati plantele cu un gard de sarma sau custi individuale. Pentru ca iepurii nu mai mananca broccoli dupa ce a ajuns la maturitate, puteti sa inlaturati cusca. Pentru a combate viermii, stropiti broccoli la interval de o saptamana cu Bacillus thuringiensis (BT), o metoda biologica de control care omoara viermii dar nu este daunatoare altor animale sau omului. Este aprobat si de gradinarii care au culturi organice.

Recoltarea
Culegeti florile verzi inainte sa se deschida si sa capete culoarea galbena. Bobocii ar trebui sa fie fermi si compacti asa cum ii cumparati din magazin. Taiati bobocii cu un cutit bine ascutit la 2 - 4 cm de langa tulpina.

Varfurile care au inflorit, chiar daca arata bine si sunt comestibile nu sunt foarte gustoase.  Dupa ce ati taiat varful central mai mare, veti vedea ca mai jos in jurul tulpinii se formeaza flori mai mici. Culegeti-le la fel ca si primul. Pentru a face planta sa produca cant mai mult culegeti aceste varfuri de cum ajung la marimea dorita.

CE SPUN VIZITATORII

Apple in 20 Octombrie 2015

What a cute video! I can only get my 21 month old to eat kale chips. My 9 and 7 year old don\'t care for them. Maybe I\'ll have them make them next time Hope you are doing well after the arrival of brolocci. I listen to all the podcasts can\'t wait for the next one.

Rashmi in 01 Octombrie 2013

What a cute video! I can only get my 21 month old to eat kale chips. My 9 and 7 year old don\'t care for them. Maybe I\'ll have them make them next time Hope you are doing well after the arrival of boclcori. I listen to all the podcasts can\'t wait for the next one.

anda in 27 Aprilie 2011

abia astept sa pun in jardiniera din casa , locuiesc la bloc, broccoli ...
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN LEGUME

Broccoli
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate