Calendar regional pentru gradina de legume

Calendar regional pentru gradina de legume

Vineri, 06 August 2010
11358 vizualizari | 3 comentarii

Primavara
Semanati semintele pentru legumele de sezon cald, intr-o camera cu lumina fluorescenta cu aproximativ 8 – 10 saptamani inainte de ultimul inghet. Construiti paturi ridicate pentru culturi intensive sau succesive. Acoperiti-le cu folie de plastic negru pentru a incalzi pamantul.Construiti un sitem de irigatie prin picurare sau un furtun ca sa asigurati umezeala constanta. Plantati rasadurile afara daca este vorba de o recolta de sezon rece cum este broccoli, varza, salata, spanac si mazare. Revizuiti suporturile permanente folosite pentru culturi verticale. Intariti rasadurile de legume pentru sezonul cald, ca sa le pregatiti pentru replantarea in gradina.

Vara
Recoltati culturile de sezon rece. Cand se apropie sfarsitul sezonului iar productia a incetitnit foarte mult, scoateti plantele si plantati o recolta de vara. Acoperiti fructele mici si mazarea cu o plasa pentru a proteja recolta de pasari si animale daunatoare. Plantati pentru a extinde sezonul pana toamna. Incepeti sa semanati in interior plantele de sezon rece sau intr-o sera cu aproximativ 3 luni inainte de primul inghet. Udati cand nu mai ploua indeajuns. Majoritatea plantelor au nevoie de 2,5 – 3 cm de apa pe saptamana. Inlaturati stratul protector de plastic sau acoperiti-l cu un alt strat organic. Acoperiri solul cu ingrasamant organic ca sa egaleze temperatura si sa retina umezeala. Tineti gradina sub observatie pentru a identifica bolile si daunatorii care ataca plantele si a-i tine sub control inainte ca acestia sa devina o problema. Stimulati productia de dovlecei, mazare, castraveti, vinete si altele culegand constant de cad sunt inca tinere.

Toamna
Pastrati materialele cu care acoperiti plantele la indemana pentru a proteja recoltele de vara ca mazarea si  ardeii de un eventual inghet neasteptat. Culegeti recoltele de dovleac, cartofi, si ceapa. Varza de Bruxelles, morcovii, pastarnacul si alte recolte de radacinoase rezista la mai multe ingheturi usoare. Inlaturati resturile de plante ramase in urma recoltarii. Folositi un strat protector pe timpul iernii. Ingrijiti recoltele de broccoli, varza spanac si ceapa pana cand ajung la maturitate si sunt gata de recoltare. Recoltati rosiile verzi daca se anunta vre-un inghet. Cosntruiti ramele pentru paturile ridicate. Reparati suporturile si curatati gradina.

Straturile protectoare sunt esentiale pentru pastrearea umezelii in sol in regiunile cu clima calda.

Primavara
Cand a trecut pericolul de inghet, plantati afara plantele de sezon cald ca rosiile si ardeii. Semanati semintele de zucchini, fasole, porumb si pepene. Acoperiti solul cu un strat protector organic ca sa descurajati aparitia buruienilor si incalzirea pamantului prea devreme. Folositi un material special pentru a proteja de soarele puternic plantele abia rasarite. Culegeti recolta de sezon rece, ca broccoli si salata verde inainte ca vremea prea calda sa le vestejeasca sau sa incurajeze producerea de seminte.

Vara
Udati atunci cand ploua prea rar. Majoritatea plantelor au nevoie de aproximativ 2- 3 cm de apa pe saptamana. Tomatele au nevoie de mai mult.Acoperiti tot solul cu un strat protector pentru a evita pierderea apei prin evaporare si a descuraja buruienile. Cand stratul incepe sa se descompuna, innoiti-l cu un nou strat.Observati plantele cu atentie pentru a tine insectele daunatoare sub control. Plantati recolte succesive de fasole, morcovi si porumb de indata ce incepeti sa culegeti recoltele mai devreme. Protejati plantele de soarele prea puternic de dupa amiaza. Chiar daca sunt si legume iubitoare de soare, majoritatea se vor simti mai bine la umbra pe perioada lunilor fierbinti.

Toamna
Refaceti pamantul pentru plantarea recoltelor de toamna, adaugand mai mult ingrasamant organic. Semanati morcovii si alte radacinoase. Puteti semana si salata pentru recolta de toamna. Plantati rasadurile de conopida, varza chinezeasca, varza, broccoli etc. Daca este inca prea cald, asigurati-le umbra. Curatati resturile de plante ramase in urma recoltarii, si acoperiti solul cu un strat protector pe perioada iernii. Construiti rame pentru paturi ridicate si faceti reparatiile necesare.

Iarna
Cautati semintele dorite in cataloage din timp pentru a incepe semanarea recoltelor de sezon rece in interior. Puteti sa va bucurati inca de varza chinezeasca daca o protejati de inghet cu o folie de plastic sau alte metode. Scoateti echipamentul pentru semanat si comandati pamatul pentru ghiveci si alte materiale necesare. Plantati mazarea. Asigurati-va ca veti avea destul compost pentru noul sezon.

CE SPUN VIZITATORII

Youngy in 23 Iulie 2016

You really found a way to make this whole prcseos easier.

Maria in 19 Octombrie 2012

Drumul către Europa occidentală trece pe la Budapesta, ficaree popas een orașul dunărean maghiar ne dezvăluie aspecte noi ale aspectului modernist eentr-o combinație complementară cu istoria sa imperială.

Tracen in 12 Septembrie 2011

IMHO you\'ve got the right anwesr!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN LEGUME

Calendar regional pentru gradina de legume
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate