Ceapa in alimentatie

Ceapa in alimentatie

Miercuri, 08 Iunie 2011
2417 vizualizari | 1 comentarii

 

Sparta pe masa, cu pumnul, si mancata langa slanina, dupa obiceiul taranilor ardeleni, ori fiarta in bors, dupa reteta ciorbelor regatesti, ceapa este una dintre cele mai populare legume ale bucatariei autohtone.

Proaspat adunata de prin gradini, prezenta ei pe mesele noastre este un dar ceresc: gust divin, pe de o parte, pe de alta - un veritabil regal pentru sanatate.

Imbracata in mai multe camasi uscate, pe dinauntru ceapa este compusa din invelisuri carnoase si piscacioase, care la taiere te fac sa plangi.

Ceapa se numara printre cele mai sanatoase legume din cate sunt pe pamant. Cauza o reprezinta marea bogatie in sulf, care actioneaza ca un antibiotic. Impreuna cu vitamina C, continuta in cantitate insemnata, si cu multe alte minerale, ceapa intareste sistemul imunitar si subtiaza sangele. Pentru asta nu este nevoie sa musti dintr-o ceapa cruda! Calita sau fiarta usor, continutul ei ramane aproape intact. Cea mai gustoasa si sanatoasa este ceapa consumata imediat dupa scoaterea ei din pamant.

Ea rezista insa si peste iarna, depozitata in camara, unde ceapa rosie contrasteaza armonios cu ceapa aurie si cu celelalte legume pe care toamna cea generoasa le aduna in cosuri. Casa vedeti daca este adevarat, inspirati-va din retetele pe care vi le oferim.

Placinta cu ceapa (Reteta bucovineana)

Ingrediente (pentru opt bucati): Pentru aluat: 200 de grame de faina, 100 de grame unt rece, un galbenus, sare, unt pentru forma. Pentru umplutura: doua linguri untdelemn, sase cepe, doua fire de praz, 250 de grame de slaninuta afumata, patru oua, 200 mililitri smantana, 200 mililitri lapte, 75 de grame de cascaval ras, piper, nucsoara.

Mod de preparare: 1. Se cerne faina, se taie untul bucati. Ambele se amesteca cu galbenusul de ou, trei-cinci linguri de apa rece si sare, si se framanta repede, pentru a se obtine un aluat moale. Se lasa in frigider 30 de minute.

2. Se curata cepele si se taie in inele subtiri. Se spala prazul, se curata, se taie pe lung, apoi se taie felii. Se taie si slaninuta in patratele. Se incinge uleiul si se caleste in el prazul, ceapa si slaninuta, la foc mijlociu, circa cinci minute.

3. Se unge cu unt o forma de placinta cu diametrul de 26 de centimetri. Se intinde aluatul si se astene in forma, ridicandu-se si pe marginea tavii. Se intinde umplutura.

4. Se amesteca ouale cu smantana, laptele si cazcavalul ras, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se toarna peste placinta si se baga tava la cuptorul incins dinainte, circa 45 de minute, pana ce devine aurie. Se serveste calda cu o bere alaturi.

Supa de ceapa (Reteta banateana)

Ingrediente (pentru patru persoane) - 600 de grame ceapa, doua linguri de unt, o lingura untdelemn, 150 de mililitri de vin alb sec, un litru de apa fiarta cu concentrat de pasare sau vita, doua frunze de dafin, trei catei de usturoi, jumatate de lingurita de maghiran uscat, sare, un varf de cutit de piper macinat, 150 de grame de paine lunga de sendviciuri, o lingura de patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: 1. Se curata cepele si se taie in inele subtiri. Se pune la incins o lingura de unt cu uleiul. Se caleste ceapa circa zece minute. Se stinge cu vin, se lasa sa dea in cateva clocote si apoi se trecoara zeama.

2. Se adauga frunzele de dafin si usturoiul si se lasa sa fiarba circa zece minute. Se condimenteaza cu maghiran, sare si piper. Se scot din oala usturoiul si frunzele de dafin.

3. Se taie franzeluta in felii subtiri si se prajeste pe ambele parti, in untul ramas. Supa se presara cu patrunjel tocat si se pun deasupra feliile de paine prajita.

CE SPUN VIZITATORII

Hicham in 19 Octombrie 2015

Hola Compas Trazeros, Muchas gracias por el post infovmatiro- promocional :) La verdad es que este1 siendo muy satisfactorio ver el cf3mic publicado estos dedas de trabajos y exe1menes de la facultad que tan aburrido me tienen.saludos!!




Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN ALIMENTATIE NATURISTA

Ceapa in alimentatie
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate