Chimenul - Carum carvi

Chimenul - Carum carvi

Marti, 05 Aprilie 2011
4018 vizualizari | 3 comentarii

 

Cuvantul "chimon" vine de la latinescul "cuminum" si grecescul "kyminon", care, insa, in antichitate nu denumeau chimenul veritabil ci pe cel hibrid, foarte apreciat la vremea respectiva. Grecii si latinii il puneau pe masa, in vase mici, la fel ca sarea. Se spune chiar ca bogatii aveau un sclav special care sa-l pazeasca si, ca in Grecia, oamenilor zgarciti li se spunea "taietori de chimen", pentru grija cu care dramuiau orice cantitate, cat de mica, din aceasta mirodenie pretioasa.

Probabil ca la acelasi chimen hibrid s-a referit si Plinius cand a scris ca semintele acestuia, baute cu apa sau vin, fac tenul sa paleasca si ca elevii retoricianului Porcius Latro le consumau intentionat, pentru a convinge - prin paloarea fetei - ca muncesc din greu si ca depun eforturi mari.

Carol cel mare pomeneste in "Capitulare de villis" atat chimenul hibrid (cuminum), cat si chimionul veritabil (careum). Iar Hildegard von Bingen spune despre primul ca "le da minte" celor sanatosi, recomandandu-le sa manance branza fiarta ori prajita, presarata cu seminte de chimen pisate. In retetele ei figureaza insa si chimenul negru (Nigella sativa), ca leac impotriva abceselor la cap si ca remediu pentru starpirea mustelor.

Dar iata ce scria Hieronymus Bosch despre chimionul veritabil, pe care il numeste "chimen alb": Acest chimen este de acum folosit in tot locul si este mai apreciat decat orice condiment din Arabia. Unii il coc in paine, altii fac supe din el si foarte multi il amesteca in laptele din care fac branza. Bucatarii il intrebuinteaza pentru peste si carne."

Fisa botanica

Denumire populara - chimin de gradina, secarea, piparus.

Caracteristici - radacina pivotanta, putin ramificata, tulpina dreapta, fara peri, atingand o inaltime de pana la 100 cm. Frunze ascutite, cu aspect penat, iar inflorescenta - o umbrela cu 10-13 flori mici, de culoare alba. Fructele sunt arcuite, cenusiu-brune si au un miros amarui intepator.

Perioada de inflorire - mai-iunie

Locurile unde creste - cultivat in gradini ca mirodenie pentru condimentarea mancarurilor, in zonele de deal si submontane, fanete sau la marginea padurilor.

Raspandire - Europa, Africa de Nord, America de Nord.

Ce trebuie stiut - Chimenul hibrid (Cuminum cymin) este o planta umbrelifera anuala cu flori mici, albe sau roz. Originar din zona mediteraneana, el a inceput sa fie cultivat si in Europa Centrala inca din Evul Mediu, ca planta medicinala si ca mirodenie. Chimenul negru, din familia ranunculaceelor, este tot o planta anuala, cu flori alb-verzui, care provine din sudul Europei si a fost cultivat in Europa Centrala pana in secolul XX.

Alunga spiritele si spiridusii padurii

Spiritelele binevoitoare - fie ca e vorba de gnomi sau spiridusi - aveau o aversiune puternica fata de chimen, spunad ca este "moartea" lor, si ca aduce cu sine nevoi si teama. O legenda scandinava vorbeste despre un spiridus al padurii care ajuta o taranca la toate treburile casnice, iar taranca ajunsese atat de instarita, incat vecinii o priveau cu invidie. Rasplata spiridusului era o farfurie cu mancare. Desi spiridusul ii spunea in fiecare zi sa nu coaca cumva painea cu chimen, intr-o buna zi, n-a mai tinut seama de cuvintele lui si cand a muscat din paine, acesta i-a spus tarancii ca astfel "si-a copt" nefericirea cu mana ei. A plecat din casa ei, si din clipa aceea n-a mai avut noroc. A saracit in asa hal, incat uneori ii lipseau si painea si chimenul de pe masa.

In orice caz, oamenii erau convinsi ca planta tine la distanta si poate alunga spiritele rele in general. In Bucovina, de pilda, plansul copiilor in timp de noapte, pus pe seama influentei unui demon nocturn, era calmat asezandu-le sub patut o ulcica cu seminte fierte de chimen. Iar in alte regiuni, mireasa si mirele aveau in buzunar - la cununie - pe langa sare si marar, si chimen, despre care se spune ca-i apara de farmece.

In Maramures, chimenul presarat sub saltea, usura, chipurile, nasterea, tinand departe de casa spiritele rele. Iar in zona Nasaudului, li se dadea vacilor imediat dupa ce fatau, trei felii de paine presarate cu sare si seminte de chimen negru, care sa le fereasca de demoni rai si vrajitoare.

CE SPUN VIZITATORII

Bingi in 10 Decembrie 2015

I am apparently a late blmeoor when it comes to grasping information according to my parents and teachers. Fortunately, I have been able to grasp your article\'s content and tell them all about it. Thanks.

Eternity in 31 Ianuarie 2012

Umm, are you raelly just giving this info out for nothing?

Eternity in 31 Ianuarie 2012

Umm, are you raelly just giving this info out for nothing?
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE DE GRADINA

Chimenul - Carum carvi
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate