Clocoticiul - Staphylea pinnata

Clocoticiul - Staphylea pinnata

Luni, 21 Martie 2011
4949 vizualizari | 2 comentarii

Se spunea ca, daca iti legi in jurul mijlocului o nuia cu nuci de clocotici, esti ferit de diavol, grindina si duhuri rele. Iar femeile batrane strangeau nuiele si globulete de clocotici ca sa aiba leac de boli.

Arbust de padure, cu nuieluse subtiri impodobite cu flori globulare si seminte comestibile, clocoticiul este considerat un calmant ideal. Are proprietati sedative si antiinflamatoare si se afla in farmacia naturista a satelor de foarte mult timp. In plus, se considera ca planta are calitatea de a apara, probabil datorita formei florilor, mai aparte, si zgomotului ca un clinchet pe care-l fac semintele destul de mari din globul-floare (de aici si numele), sunet menit sa alunge relele.

Semintele de clocotici au aproximativ aceleasi calitati, gust si aroma ca fisticul. De altfel, in unele zone din nordul tarii, erau folosite la prajituri, fiind mult mai ieftine decat fisticul.

Lemn sfant

Cand se sfinteste de casa noua, se pune in toate colturile casei cate un cep din lemn de clocotici, sa fie pazita de toate relele. Pe vremuri, bucovinenii pazeau vaca la prima fatare tot cu lemnul acesta bun impotriva tuturor relelor. Inainte sa fete, faceau vacii o gaura in corn, puneau acolo sare si usturoi, apoi acopereau cu lemn sfant. Si vaca nastea usor. Nucile de clocotici le foloseau ca sa opreasca hemoragia: le pisau, le amestecau cu spirt si le puneau la locul cu pricina. Imediat se oprea sangerarea. Ca sa aiba puteri inzecite, femeile duceau la biserica nuiele de clocotici ca sa fie sfintite la slujba din Duminica Pastelui.

Tratamente

Cistita, anexita - bai locale cu infuzie de flori si fructe (o lingura la o cana cu apa clocotita), in fiecare seara, timp de doua saptamani.

Dureri abdominale - se fac perne de flori si frunze uscate, care se aseaza pe zona dureroasa. Sunt eficiente si legaturile din flori si fructe, puse in saculeti, asezati la randul lor peste zona dureroasa.

Hernie - proprietatile antiinflamatoare si calmante ale plantei o fac foarte eficienta impotriva acestei afectiuni. Metoda de tratament este foarte simpla: se pun crengute de clocotici, cu totul, pe locul bolnav, apoi se infasoara cu un brau de lana. Sau: 2-3 maini de fructe de clocotici, plamadite in spirt, se pun in comprese de tifon, cu care se oblojeste zona cu probleme.

Hemoroizi - se fac bai de sezut (o mana de planta la un litru de apa clocotita) cand infuzia s-a racorit.

Dureri de cap, migrene - se piseaza frunzele si florile pana devin pasta, apoi se pun pe o bucata de tifon care se aplica pe ceafa.

Alte plante care te feresc de rele

Pelin - este una dintre cele mai puternice plante impotriva demonilor nu numai la noi, ci in intreaga Europa. In plus, te apara de friguri. Pe vremuri, oamenii il purtau la gat in timpul epidemiilor, sa nu fie atinsi de boala. Mai este bun si pentru: viermi intestinali; o cura de ceai timp de doua saptamani trateaza cu succes impotriva parzitilor.

Cicoare - te fereste de duhuri rele, dar si de dureri de sale daca te incingi cu ea de Sanziene. Mai este buna si pentru diabetici. Bogata in insulina, cicoarea este un bun hipoglicemic si de aceea este recomandata in orice forma - ca atare, in salate, infuzie sau in loc de cafea.

Busuioc - daca il legi in jurul braului, te apara de farmece. Femeilor le aduce noroc in dragoste, le ajuta sa-si afle ursitul. Este bun si pentru: boli digestive si hepatobiliare; bei infuzie, apoi stai intins 20 de minute.

Urechelnita - este cunoscuta ca fiind extrem de... eficace impotriva traznetelor. Taranii de la noi o puneau pe casa, intr-o cutie, mai ales vara, cand sunt furtuni. Este buna su pentru vindecarea bolilor de urechi, sub forma de suc.

Omag - este o planta toxica, dar tocmai de aceea se considera ca te apara de... necuratul. Femeile purtau brauri de omag ca sa fie ferite de iele. Mai este bun si pentru: nevralgii, dar si impotriva durerilor provocate de cancer, fiind un foarte bun sedativ.

CE SPUN VIZITATORII

Eel in 23 Iulie 2016

That's a posting full of initghs!

Krishna in 23 Februarie 2015

Articolo molto interessante, astetpavo che qualcuno si occupasse del fattore Personal Branding connesso a Pinterest.Personalmente trovo questo social molto interessante e ben organizzato, forse un po\' di confusione nella Newsfeed , ma data la natura prettamente legata alle immagini era prevedibile.Ho pensato, da subito, che potevo sfruttarlo per raggruppare i miei contributi on-line, dare modo a chi mi segue di avere una visione globale di cif2 che scrivo e dove lo scrivo. Diciamo che il mio approccio e8 strettamente legato al punto relativo alle Raccolte in cui contano soprattutto i contenuti dei post originali IMHO risulta utilissimo per il personal branding a prescindere dal fattore SEO!A presto!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN ARBUSTI

Clocoticiul - Staphylea pinnata
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate