Combaterea bolilor si a daunatorilor la prun

Combaterea bolilor si a daunatorilor la prun

Miercuri, 19 Iunie 2013
25584 vizualizari | 1 comentarii

Combaterea bolilor si a daunatorilor la prun

O livada bogata si diversa include intotdeauna si pruni, pomi fructiferi care produc acele fructe aromate, folosite la pregatirea tuicii, a gemurilor si a o multime de dulciuri delicioase. Pentru ca prunii din gradina ta sa iti ofere o recolta bogata, este esential sa te asiguri ca le oferi ingrijirea de care au nevoie pentru combaterea bolilor si a daunatorilor, dar si in vederea prevenirii lor.

 

Bolile prunului

Prunul este o specie pomicola atacata de o varietate de boli determinate atat de bacterii, cat si de fungi. Cele mai frecvente boli prezente la prun sunt ciuruirea micotica (Strigmina carpophila), monilioza samburoaselor (Monilinia laxa), arsura bacteriana (Pseudomonas spp.), cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena) si patarea rosie a frunzelor (Polystigma rubrum).

 

Daunatorii prunului

Prunul poate fi, de asemenea, atacat de o paleta larga de daunatori, cel mai frevent intalniti fiind paduchele din San Jose, paduchele testos al prunului, paianjenul brun si paianjenul rosu al pomilor, viespea samburilor, viespile cu fierastrau, omizile defoliatoare, afidele, cotarul verde, viermele prunelor, sfredelitorul tulpinilor si acarianul galicol al prunului.

 

Tratamente impotriva bolilor si a daunatorilor prunului

Prunii sunt pomi fructiferi care necesita aplicarea unui numar mare de tratamente in vederea prevenirii si combaterii bolilor si a daunatorilor, cu atat mai mult cu cat absenta sau numarul insuficient pot determina compromiterea a 50-70% din recolta de prune.

Primul tratament de prevenire a bolilor si daunatorilor prunului trebuie aplicat in ianuarie-februarie, cand pomul se imbaiaza in totalitate. Ziua aleasa pentru stropire trebuie sa fie una cu temperaturi peste zero grade, riscul de precipitatii sa fie inexistent sau foarte scazut, iar vantul sa fie slab.

Urmatoarele stropiri au loc primavara, dupa inmugurire, cand se aplica tratamente impotriva unor boli si daunatori ai prunului, precum monilioza, paianjenul rosu si brun si ciuruirea micotica, printre substantele recomandate numarandu-se Acupral, zeama bordeleza si Vondozeb.

Se recomanda stropirile la prun si in perioada care precede deschiderea petalelor, ziua propice fiind una umeda, ploioasa. In aceasta etapa, tratamentul este destinat prevenirii si combaterii moniliozei, ciuruirii micotice si a acarienilor, substantele indicate fiind cele mentionate anterior.

Un tratament de primavara obligatoriu este cel care se aplica dupa scuturarea petalelor, intrucat acopera o paleta larga de boli si daunatori. Printre substantele folosite la stropire se numara cele de mai sus, dar si Benlate, Captan, Captadin etc.

Pe durata verii, se vor realiza stropiri la avertizarea pentru o serie de daunatori, precum paduchele din San Jose si a viermelui prunelor, dar si la avertizarea pentru monilioza, printre altele. Tratamentele se aplica regulat, la o distanta de 2-3 saptamani unele de altele.

Ultima stropire a sezonului are loc in luna noiembrie, se realizeaza cu zeama bordeleza si are drept scop tratarea bolilor de scoarta si de lemn, cu precadere in livezile batrane.

CE SPUN VIZITATORII

dorel in 16 Mai 2015

am facut prima stropire in Ianuarie cu sulfat de cupru,a doau stropire in 9 mai dupa caderea florilor cu topsin si novadin si atreia pe dat de 15 mai cu fastac si shavit .E CORECT ? astept recomandari.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Combaterea bolilor si a daunatorilor la prun
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate