Combaterea bolilor si daunatorilor la piersic si cais

Combaterea bolilor si daunatorilor la piersic si cais

Joi, 20 Iunie 2013
38853 vizualizari | 12 comentarii

Combaterea bolilor si daunatorilor la piersic si cais

Piersicul si caisul sunt pomi fructiferi predispusi la atacul unor boli si daunatori comuni, de aceea tratamentele care se aplica pe parcursul anului sunt similare. 

 

Boli la piersic si cais

- fainarea

- boala plumbului

- monilioza fructelor

- basicarea frunzelor de piersic

- ulceratia bacteriana

- ciuruirea micotica a frunzelor

- alternarioza

- cariul scoartei

 

Daunatori la piersic si cais

- viermele merelor

- omida paroasa a dudului

- paduchele verde al piersicului

- paduchele din San Jose

- paduchele testos

- molia vargata a piersicului

 

Calendar stropiri la piersic si cais pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Stropiri la piersic si cais in lunile ianuarie – februarie

Primul tratament la piersic si cais se impune in lunile ianuarie – februarie (20 ianuarie - 20 febriuarie), pentru prevenirea si combaterea paduchelui din San Jose, a paduchelui testos si a oualor de afide si omizi. Stropirile se fac cu substante precum Admiral 10 EC, Malathion 50 EC, Pallas 50 EC sau Smart 44 EW. Pentru aceasta stropire se alege o zi in care conditiile meteo impiedica inghetarea solutiei.

 

Stropiri de primavara la piersic si cais 

Al doilea tratament preventiv la piersic si cais este recomandat pentru combaterea moniliozei, a fainarii, a basicarii frunzelor si a omizilor defoliatoare. Stropirile se aplica in perioada 20-30 martie, cand mugurii incep sa se umfle. Ca solutii, se poate opta pentru Merpan 50 PU, Super Champ 250 SC sau Topsin 75 PU.

Urmatorul tratament vizeaza combaterea unor boli precum basicarea frunzelor, boala plumbului, ciuruirea micotica si fainarea. Tratamentul se administreaza in perioada cuprinsa intre faza de buton roz, pana aproape de inflorire, si poate contine substante precum Polisurfura de bariu, Orius sau Folicur.

In ultima decada a lunii aprilie se aplica un tratament impotriva basicarii frunzelor si a fainarii, precum si impotriva afidelor si a omizilor defoliatoare. Tratamentul este identic cu cel de dinainte si se aministreaza cand 10-15% dintre flori si-au scuturat petalele.

In prima decada a lunii mai se realizeaza stropiri cu fungicide si insecticide pentru combaterea basicarii frunzelor, a moliei vargate, a viermelui piersicului si a afidelor.

La 2 saptamani de la acest tratament, se foloseste un tratament cu acaricid in cazul in care se observa paianjeni pe frunze.

In perioada 15 mai – 1 august este recomandata evitarea stropirilor cu solutii organofosforice. In cazul in care dupa scuturarea florilor se observa aparitia fluturilor, este nevoie de un tratament impotriva viermelui merelor. Pentru acest tratament se poate folosi unul dintre urmatoarele insecticide: Calipso 480 SC, Diazol 50 EW sau Sumicidin 20 EC.

In jurul datei de 10 iunie, cand fructele au marimea unei alune, se aplica un tratament cu fungicide pentru combaterea bolilor foliare. La nevoie, acelasi tratament poate fi aplicat si in intervalul 20-25 iunie, cand fructele au marimea unei nuci.


Stropiri de toamna la piersic si cais

Dupa ce 80% dintre frunze au cazut (lunile octombrie – noiembrie), se aplica un tratament cu sulfat de cupru pentru combaterea bolii plumbului, a fainarii si a basicarii frunzelor.

CE SPUN VIZITATORII

Jussara in 10 Decembrie 2015

lm - Fatherland - ojczyzna. Which is seahwomt strange, given that Poland is of female gender in Polish (Polska) and as an archetype it feels more feminine. But then, the idea of fatherland is more about the country of my (fore)fathers . And in this sense it would be (pleasantly) surprizing to have it correspond to the mother, which - as a Polish arche/stereotype has it - is a woman hidden behind the man, sacrificing herself for the country and the family (and God, of course), etc.As for me, I am going home to mommy\'s house for the moment, so it is fatherland and Mother s land, a combination I appreciate.BTW, the idea of fatherland has been intriguing me for a while now and i might start some work on it, so the question is on the spot.

Rakesh in 19 Octombrie 2015

E important sa mai vedem si oanmei cu IQ-ul lui MRU!. Sa inceapa dispretul si mahalaua...Este inconfortabil pentru unii, era mai ok cu \"branconierii \" si \"impetuos necesarii\" :))Cand razi de prostia altora parca e mai suportabila a ta....

Zaman Dani in 01 Iulie 2015

Buna ziua , am o plantatie de caisi ,frunzele se aduna , se palesc pana la uscare , incepand cu lastarul de rod ,ce pot avea si ce tratament pot folosi .

Telu in 25 Iunie 2015

Am un cais in gradina (are aproximativ 3 ani ) iar frunzele s-au inrosit,dupa care au inceput sa se ofileasca aplecandu-se . Ce tratament recomandati ? Inainte au fost stropite cu Dithane .
Va multumesc anticipat.

xnume in 01 Iunie 2015

Oleeee

V Ioan in 09 Mai 2015

Din pacate nimeni nu stie cum se trateaza basicarea deja instalata.Mai este efficient vre-un tratament?

Ing. Petre Nicolescu in 07 Mai 2015

Sapte tratamente cu o mie de chimicale. Pe langa faptul ca asta inseamna toata ziua sa stai in livada, adduce si un fruct chimicalizat, care nu este deloc recomandat, in special pentru copii. De aceea se recomanda alegerea soiurilor rezistente pentru infiintarea unei livezi, fie ea industrial ori familiala. Daca avem soiuri care necesita 7 tratamente pe an, mai bine le taiem pentru lemn de foc si gata. O gramada de bani aruncati pe substante, plus timp pierdut si risc de chimicale ingerate. Asadar, un sfat mai bun ar fi fost sa cumparam pomi rezistenti, pe portaltoi tolerant si cu altoi care nu sunt afectati de boli. Evident ca unii spun ca nu exista asa ceva, insa am impresia ca aceia sunt cei care au intentia de a-si vinde chimicalele pentru profit. Am vaga impresie ca autorul acestui articol favorizeaza acest fenomen, promovand utilizarea chimicalelor.

serban constantin in 10 Aprilie 2015

de luat an seama acest tratament

maharea iulian in 15 Octombrie 2014

informatii concrete si f. utile. Multumesc!

dadsa in 10 Septembrie 2013

assda

dadasda in 10 Septembrie 2013

ada

adsadsa in 10 Septembrie 2013

asdsad
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Combaterea bolilor si daunatorilor la piersic si cais
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate