Coronita de flori

Coronita de flori

Luni, 18 Iulie 2011
3680 vizualizari | 1 comentarii

 

Culese in plina vara, in ziua de Sanziene sau de Sfanta Maria, rostul lor era sa alunge departe boala, saracia si uneltirile necuratului.

Dis de dimineata, satenii obisnuiau sa urce pe culmi, insirati intr-o lunga procesiune ce imita drumul soarelui.

La intoarcere, plantele de leac erau culese si puse la uscat pentru iarna, cele mai frumoase dintre ele fiind impletite in cununi, sfintite duminica la biserica si puse de straja, in locuri vizibile si inalte.

La mijlocul unei asemenea jerbe inmiresmate, in care, printre plante erau impletite si rugaciuni, trebuia sa stea o floare aurie, solara: floarea-soarelui, galbenele, lumanarica ori sunatoare. In jurul lor se asezau apoi alte plante, in ordine planetara, asa cum sunt stelele pe cer. Combinatiile traditionale cereau ca manunchiurile sa fie compuse din sapte ierburi, din noua sau din 15. Numere fara sot. De pilda, in buchetele care aveau sunatoare la mijloc, se mai punea cerentel, maghiran, usturoi, aerel sau ruin, precum si alte plante de mare putere, astazi uitate definitiv. Oamenii credeau in iradierea vindecatoare a florilor verii, binecuvantate de Dumnezeu dinadins, ca sa alunge atat negreala din suflet, cat si negreala din trup.

Plantele protectoare trebuiau culese pana la apusul soarelui, fara a folosi cutitul, fiindca fierul le seca de puteri. Coroanele erau legate dimprejur de trei ori, cu o tulpina de iedera verde. Plantele uscate se ardeau apoi, in ziua solstitiului de iarna, intr-o tipsie de arama cu coada lunga, asezata pe carbuni aprinsi. In noaptea dinaintea Craciunului, gazda trecea cu ele prin casa, prin grajd si ograda, intr-un ritual de purificare.

Ramase doar prin povestile oamenilor batrani, traditiile magice ale satelor romanesti s-au pierdut. Cine sa mai creada in ele, intr-o lume cu mai multe medicamente decat locuitori? Si totusi... Cum se face ca atata vreme, sanatatea satelor noastre a stat in cateva manunchiuri de ierburi, culese pe roua si sfintite duminica, la biserica?

Raspunsul este simplu: credinta in ele si in puterea lui Dumnezeu. Convingerea ca ceva mostenit prin traditie seate sfant. Si era! Cand crezi nezdruncinat in cava, chiar se intampla. Gandul de da peste cap, de trei ori, Ca Fat-Frumos din poveste, si se transforma in imparat. Din pacate, oamenii capabili sa transforme florile in leacuri de alungat necuratul si moarte s-au dus.

Au ramas florile. Dar nu mai au nici ele puterea de altadata. Fara credinta netarmurita ca numai sigiliul lui Dumenezeu transforma gandul in fapta, nu exista minuni. Cine pierde cerul isi pierde puterea. Degeaba mai aruncam flori pe case. O sa se vestejeasca degraba, in soarele dogorator.

CE SPUN VIZITATORII

Umaralipk in 10 Decembrie 2015

Suave, cremosa, su sabor cansa re1pido. Sin emabrgo es la cerveza ideal para tomarse un Irish Car Bomb. Un buen cancarro de Murphys, en el que se sumerge un chupito de whisky, preferiblemente Jack Daniel\'s, para apreciar el aute9ntico sabor del Tenesse whisky envejecido en barrica de roble de los bosques de Tenesse.Valoracif3n: 2
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE MEDICINALE

Coronita de flori
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate