Cresterea Daliilor

Cresterea Daliilor

Marti, 10 August 2010
12797 vizualizari | 3 comentarii

Originare din Mexic, unde cresc pe dealuri, aceste flori delicate infloresc in multe culori din vara pana la primul inghet.  Ele variaza in inaltime deasemenea, deci e foarte probabil sa gasiti una potrivita gradinii dumneavoastra.

Daliile au o varietate atat de mare in forma si marime incat se impart in clase, fieacare clasa oferind o si mai mare varietate de culori, inaltimi si tipuri de flori. Lista include dalii singulare, anemone, colarette, peony, decorative, cactus, semicactus, minge si pompon, la fel ca multe alte nume descriptive folosite de obicei in sere.

Inaltimea plantei este probabil cel mai important criteriu in alegerea daliilor pentru gradina dumneavoastra. Soiurile inalte sunt potrivite pentru a face borduri, iar cele medii in bucati compacte impreuna sa cu alte flori, in mijlocul gradinii. Daliile pitice pot fi plantate la marginile bordurilor, sau in ghivece pentru a le expune pe terase.

Plantarea daliilor devreme in interior va da un avans la inflorirea acestora vara. Cu aproximativ  sase saptamani inaintea primului inghet, plantati fiecare tubercul in ghivece umplute aproximativ cu 10 cm de amestec pentru ghiveci.  Puneti ghivecele pe un pervaz insorit si mentineti umezeala moderata. Multe sere vand seminte pentru dalii pitice. Pentru rezultate mai bune, semanati semintele la suprafata  amestecului de pamant pentru ghiveci, acoperiti cu inca un strat de pamant si mentineti-l umed . Dupa ce au incoltit,  replantatile in ghivece individuale.

Plantarea afara poate fi facuta dupa ce orice pericol de inghet a trecut. Daliile se comporta cel mai bine in locuri insorite, cu solul bine scurs de apa.  Pentru a inbunatati un sol cu multa argila, amestecati mult ingrasamant organic. Inaltimea plantei dicteaza adancimea de plantare si distanta dintre acestea.

Plantele inalte se planteaza la o adancime de 8 -10 cm si la distanta de 50 cm una de alta. Soiurile pitice trebuiesc plantate la adancimi intre 6 -8 cm si distanta de 25 cm una fata de alta. Daca veti cumpara plante semanate in sera, plantati-le la adancimea la care erau in ghivece.

Daliile inalte au nevoie de araci, mai ales in regiunile cu vanturi puternice. Cand le plantati, infingeti un tarus de 2 m langa fiecare planta. Pentru mai mult sprijin dupa ce au inceput sa creasca, mai adaugati doi tarusi ca sa formeze un triunghi in jurul fiecarei planta. Legati tulpina de araci cu o panglica moale.

Udatul regulat si folosirea ingrasamantului va vor recompensa cu plante incarcate de flori. Udati des daliile in perioadele secetoase si folositi stratul protector ca sa mentineti umezeala in sol.  Hraniti plantele saptamanal cu un ingrasamant lichid echilibrat.

Protejarea pe timpul iernii este necesara daca temperatura scade sub 0 grade. Dupa inghetul de toamna, taiati tulpinile pana la 15 cm deasupra solului. Folositi o furca de gradina ca sa scoateti tuberculii din pamant, apoi spalati pamantul care s-a lipit de ei. Cat sunt inca umezi, puneti-i in cutie si acoperiti-i. Pastrati-i intr-un loc intunecat si rece pana la primavara.

Galeria Daliilor

Pride of Belgium "Mandria Belgiei"
Arata minunat in gradina sau in buchete. Pride of Belgium este inalta si are floare ca de cactus. Pentru a avea flori mari, taiati doua din cele 3 ramificatii, lasand pe cea din mijloc sa creasca.

Daliile "Christine"
Aceste flori medii, decorative, se potrivesc in gradinile perene, unde florile lor duble se contopesc cu frumusetea celorlalte plante. Aceste dalii pun in valoare argintiul artemisiei.

Daliile pitice "Victory"
Dragute si compacte, aceste dalii de 20 cm, pot forma un covor portocaliu, rosu, galben si alb in locurile insorite. Pentru un mai mare efect, grupati cel putin 3 din fiecare culoare.

Daliile "Berliner Kleene"
Este greu sa depasesti performantele acestei varietati. O vedeta a oricarei gradini, aceasta planta decorativa de 30-35 cm are florile asemanatoare nuferilor.

Daliile "Sneezy"
Cu acesti mici hibrizi, gradinarii mofturosi nu vor mai stramba din nas cand vine vorba despre dalii. Perfecte pentru ghiveci, aceste plante de pana la 40 cm vin intr-o mare varietate de culori, chiar si alb.

Daliile "Sisa"
Aceste dalii mici, decorative, pot rivaliza cu plantele anuale la durata florilor. Au o inaltime de 7-10cm si flori de culoare galbena care arata cel mai bine cand sunt mai multe la un loc.

Daliile "Alstergrusz"
Intinzandu-si petalele ca sa etaleze florile neobisnuite, aceasta planta de 40cm nu dezamageste niciodata, fiind la inaltimea numelui sau ( Alstergrusz = fluture). Culegeti mereu florile ofilite pentru ca sa poata inflorii non stop.

CE SPUN VIZITATORII

Mourad in 10 Decembrie 2015

I really appaceirte free, succinct, reliable data like this.

Marco in 19 Octombrie 2012

uite din fericire eu nu am vazut plarite nasoale ale Maramuresului. Dar nici n-am stat mult ca sa pot sa zic ca am avut timp sa examinez totul mai bine... Mie mi-a placut ce am vazut.Si ai dreptate, nu e normal sa te entuziasmezi intr-un cimitir. Dar oricum, oamenii pe care i-am vazut acolo erau ca si mine, se uitau, citeau rimele, dar toti pastrau o figura serioasa, mi s-a parut foarte ok atmosfera acolo. Si era destul de liniste, adica chiar daca era ceva lume acolo, nu faceau galagie si nu se purtau ca la orice \"obiectiv turistic\". Oricum, cred ca tine si de educatie, nu neaparat numai de faptul ca ai pierdut sau nu pe cineva drag.@Raluca: Ma bucur ca ai avut parte de o experienta asa frumoasa! E bine de retinut, multimim pentru link.Si da, despre Huneduara este vorba :)

Fanny in 12 Septembrie 2011

Heck yeah bay-bee keep them comnig!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN INGRIJIREA FLORILOR

Cresterea Daliilor
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate