Crinul alb si laurul nobil

Crinul alb si laurul nobil

Miercuri, 15 Iunie 2011
4925 vizualizari | 1 comentarii

 

Crinul tau care a dormitat toata vara se trezeste in iarna si infloreste.

Aseaza-l la o fereastra bine luminata, dar nu expusa direct la soare. Uda-l cate putin, dar constant, incat sa mentii pamantul umed, si ai grija ca temperatura in care-l tii sa nu depaseasca 20 de grade Celsius.

Pamantul din ghiveci trebuie sa fie un amestec de turba, mranita si nisip.

Administreaza-i ingrasaminte lichide pana dupa inflorire, din doua in doua saptamani, dupa ce pamantul a fost udat in prealabil.

Somnul de frumusete

Cand florile s-au trecut bine, nu mai uda pamantul din ghiveci. Dupa ce se usuca si frunzele (pe care nu trebuie sa le tai, pentru ca bulbul sa poata inmagazina substantele necesare noii plante), pune ghiveciul la semiintuneric, pentru somnul de recuperare. Perioada de repaus dureaza pana in luna august. Atunci, imediat ce tija florala si-a facut aparitia, replanteaza bulbul de crin in pamant proaspat sau fertilizeaza pamantul vechi.

Tot acum incepe sa-l uzi si scoate ghiveciul la lumina. Din octombrie, tine crinul la racoare.

Ca florile sa se pastreze cat mai mult, tine crinul in incaperi racoroase, luminoase, dar fara soare direct, umiditate in exces sau curenti de aer.

Inmultirea se face prin seminte si prin bulbi, ultima modalitate fiind mai accesibila. Cand schimbi pamantul, o data la trei-patru ani, desparte bulbii impreuna cu o parte din radacini si replanteaza-i in alte ghivece. Noile plante nu vor inflori insa decat dupa trei-patru ani.

Pe langa valoarea sa decorativa, crinul are si puteri tamaduitoare. Petelele crinului alb au efecte benefice in convulsii si epilepsie. Extern, ele pot fi folosite la arsuri, bataturi, furuncule, boli reumatismale, luxatii etc.

Laurul nobil

Sau dafinul nostru cel de toate zilele este o planta pe care o poti cultiva in casa. Desi noi am pierdut acest obicei, in casele romane era cultivat constiincios inca de acum 2000 de ani. Partea amuzanta este ca poti croi planta in ce forma vrei, iar frunzele proaspete le poti folosi la aromarea sosurilor.

Temperatura ideala pentru laur este una racoroasa de cel mult 18 grade Celsius.

Prefera lumina puternica dar nu cea de la orele amiezii. Se uda moderat din vara pana in toamna iar iarna se uda rar. Frunzele trebuie pulverizate cu regularitate cu apa calduta, dedurizata (fara sa contina calcar).

Inmultirea se face prin butasi de tulpina, primavara sau toamna.

Secret de gradinar: Ca sa-i asiguri vitalitatea, laurul trebuie transplantat doar la patru-cinci ani. In fiecare primavara, este insa bine sa-i inlocuiesti pamantul de la suprafata cu altul proaspat.

CE SPUN VIZITATORII

Laila in 10 Aprilie 2014

Bartolomeu Anania traduce: \"Eu, iată-mă een ce2mp: sunt faerloa lui/ eu, iată-mă een văi: sunt crinul lor.\" Mai trebuie să precizăm că iubitul este Hristos iar iubita reprezintă biserica lui. Ce2mpul şi valea nu sunt simple forme de relief. cen ce2mpul (muncii) biserica e o floare, celor care locuiesc een văi ade2nci...li se pare a fi un crin. Ce-i aşa greu de priceput?
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI IN GHIVECI

Crinul alb si laurul nobil
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate