Crizanteme la ghiveci

Crizanteme la ghiveci

Joi, 09 Iunie 2011
12820 vizualizari | 4 comentarii

Datorita numarului foarte mare de varietati de crizanteme, nici nu ne dam seama ca de fapt avem de-a face cu o singura floare.

Pana si arhicunoscutele tufanele nu sunt altceva decat niste crizanteme cu tulpina scurta si o ramificatie puternica si bogata.

Marea lor calitate este ca rezista la temperaturi foarte scazute (pana la cinci grade Celsius), motiv pentru care sunt folosite ca si plante de ghiveci pentru terase si gradini, si ca decoruri in parcuri.

Crizantemele cu coada lunga sunt cultivate special pentru a fi folosite ca flori taiate. Cu toate acestea, si acest gen poate fi cultivat in ghivece, dar de preferinta doar pentru a fi tinute in exterior.

Condiment si planta medicinala

Rude bune cu margaretele, musetelul si romanita, crizantemele fac o figura aparte printre celelalte flori de toamna (pufuletii, ciucusoara, gura leului, galbenelele sau daliile). Si asta pentru ca bucataria traditionala chineza (locul de provenienta al crizantemelor) le foloseste si pe poste de... legume.

Rolul acesta le-a fost atribuit ca urmare a continutului ridicat de vitamine si saruri minerale pe care frunzele si lastarii fragezi de crizantema il au, motiv pentru care sunt folositi de peste 2500 de ani la pregatirea salatelor si aromatizarea mancarurilor, pe post de condiment sau ca planta medicinala.

Nici chiar petalele florilor proaspat inflorite nu sunt neglijate pentru ca sunt folosite la ornarea diferitelor mancaruri.

Viata austera

Ca sa reziste in conditii de apartament, crizantemele trebuie udate cate putin (doar cand pamantul este uscat pana la o adancume de un centimetru), dar regulat. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie bogat in saruri si minerale.

Ca sa treaca cu bine iarna, crizantemele se tin obligatoriu la rece (aproximativ zece grade Celsius) si la lumina puternica cel putin doua-trei ore pe zi iar de udat se uda rar. Crizantemelor nu le place nici caldura, nici intunericul, nici aerul uscat si nici excesul de apa.

Pe post de insecticid

Florile crizantemei salbatice, care creste in special la munte, contin o substanta toxica pentru insecte, aceasta substanta se numeste piretina. In preajma acestui tip de crizantema, gandacul de Colorado, paduchii de plante (cei verzi si cei lanosi), tripsiile si alti daunatori nu au nici o sansa de supravituire.

Piretina (substanta toxica produsa de crizantema de munte) este insa total inofensiva pentru oameni si animale, motiv pentru care a inceput sa fie folosita la fabricarea insecticidelor pentru aparatamente.

 

CE SPUN VIZITATORII

Oanh in 23 Februarie 2015

Cred că e ceva normal să ni se pară hirale asemenea denumiri, aidoma celor enunțate de tine este și numele doamnei Liliane Bettencourt de la \"L\'Oreal\"(citit een franceză, terminația \"court\" = cur). :)

maia in 14 Martie 2012

Maria, eu m-am lasat dat. sotului meu care fuma 3 pachete pe zi, in cond. in care, tatal lui a avut TBC! Si atunci, l-am dat afara din casa ci tigara, in masina, ioc...iar pt mine, am lasat un pachet intrg intr-o geranta si o ultima tigara la vedere intr-o scumiera si am spus: asta-i ultima!
si s-au facut 2 ani!
daca vrei cu adevarat o faci brusc!
eu mai spu:gandacii de bucatarie trebuie striviti!
sporuri!

Latricia in 02 Februarie 2012

Unparalleled accuracy, unequiavocl clarity, and undeniable importance!

Maria in 01 Februarie 2012

Felicitari Eu am o pboelrma ca nu reusesc sa incep sa ma las de fumat. “Recordul” meu in a nu fuma este de … 12 ore, probabil din cauza ca nu imi doresc suficient de mult sa ma las de fumat (sau nu sunt convins cu adevarat ca trebuie sa ma las).
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI IN GHIVECI

Crizanteme la ghiveci
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate