Cultivarea sparanghelului in gradina

Cultivarea sparanghelului in gradina

Miercuri, 24 Aprilie 2013
23619 vizualizari | 1 comentarii

Cultivarea sparanghelului in gradina

Sparanghelul este o leguma plina de vitamine, minerale si antioxidanti, insa preturile mari din magazine te pot determina sa eviti consumul acestor tije delicioase. Daca plantezi sparanghel in propria gradina, reduci costurile si te bucuri de o recolta generoasa, chiar daca nu va fi o recolta rapida. 

 

Obtinerea materialului saditor pentru cultura de sparanghel

Achizitioneaza seminte sanatoase de sparanghel, pe eticheta carora este garantat faptul ca au o putere mare de germinare. Odata ce ai achizitionat sparanghelul, trebuie sa tii cont de cele doua etape ale cultivarii legumei: obtinerea materialului saditor si cultivarea propriu-zisa.

Pentru obtinerea materialului saditor, este nevoie de un sol usor acid, nisipos, imbogatit cu substante nutritive si un drenaj excelent. Semintele au nevoie de mult soare pentru a germina si a dezvolta tijele, astfel ca este recomandat sa trasezi straturile intr-o zona luminoasa din gradina. De asemenea, in luna aprilie, inainte de semanare, este recomandat sa nivelezi solul si sa adaugi putin ingrasamant pe baza de azot.

Semanarea sparanghelului se realizeaza in a doua jumatate a lunii aprilie. Micile seminte se introduc in sol la o adancime de maximum 3 cm. Intre plante, lasa o distante de 5 cm, iar intre randuri lasa o distanta de 30 cm. 

Odata ce ai incheiat operatiunea introducerii semintelor in sol, uda terenul, insa fara sa insisti sau sa permiti stagnarea apei la suprafata solului. Dupa 3-4 zile, poti relua udarea sparanghelului.

Pe parcursul verii, straturile de sparanghel vor fi invadate de buruieni, ceea ce inseamna ca trebuie sa le plivesti cu atentie, pentru ca nicio planta nefolositoare sa nu sustraga pretioasa seva din solul legumei. Daca beneficiezi de conditii meteo favorabile, pana in toamna tijele de sparanghel vor avea o inaltime de aproximativ 20 cm.

Dupa jumatatea lunii, trebuie sa tai tijele si sa adaugi un strat superficial de pamant, pentru ca radacinile sa nu fie afectate de inghet.

Primavara viitoare, tot in luna aprilie, trebuie sa reiei operatiunile descrise anterior si abia in al treilea an de la semanare te poti bucura de plantarea propriu-zisa a sparanghelului.

 

Plantarea sparanghelului

In cea de-a treiea primavara, mai exact in luna aprilie, trebuie sa sapi santuri adanci de 40 cm si late tot de 40 cm. Intre santuri trebuie sa lasi o distanta de 1-1,5 m. Materialul saditor obtinut in primii doi ani se planteaza in santurile sapate, la o adancime de aproximativ 10 cm si cu o distanta de 35-40 cm intre plante. Dupa plantare, este nevoie sa aplici o musuroire si o udare abundenta. Ulterior, tot ce trebuie sa faci este sa elimini buruienile.

 

CE SPUN VIZITATORII

Popa Liviu Dorel in 20 Mai 2014

Vreau sa dati in reluare reportajul ala cu italianul care a cumparat 1200 ha la Tamadaul Mare si pe care l-a plantat cu lastari de sparanghel ! A fost duminica trecuta la TVR 1 la Viata Satului ! Extrem de interesant reportajul !!!!Pana acum romanasii nostrii numai in GERMANIA mergeau sa culeaga SPARANGHEL si sa lucreze in fabrici de conserve de sparanghel ! Acum iata ca au luat fiinta si la NOI centre de astea de productie ! Pacat ca in SUPEMAGAZINELE noastre nu sunt comercializate produse din astea fabricate in Romania (ex la Tamadaul Mare -Calarasi ) !!!
Reluati la TVR acest reportaj de la Viata Satului va rog mult !!!!Instructiv si INTERESANT !!!!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Cultivarea sparanghelului in gradina
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate