Cum aranjam florile?

Cum aranjam florile?

Duminica, 12 Martie 2006
11198 vizualizari | 2 comentarii

Pe parcursul istoriei, modul de aranjare a florilor a suferit influenta epocii respective. Buchetele piramidale, largi si supraincarcate erau caracteristice „frumoasei epoci" a secolelor XVI-XVII. Astazi, noi suntem martorii realizarilor artistice din cateva flori aranjate la libera inspiratie.

 In majoritatea com­pozitiilor florale, pa langa floare, care prin forma si colorit con­stituie elementul predominant, se foloseste si material vegetal, accesoriu ca: frunze, ramuri cu sau faraj fructe, radacini tor­sionate etc. Insusirile decorative de baza ale materialului vegetal, de care se va tine seama in orice aranjament sunt: silueta, culoarea si forma.

Silueta plantelor determina linia intre­gii compozitii.
Florile inalte, zvelte se asaza pe plan vertical, iar cele pitice, mai putin erijate vor ocupa partea bazala a compozitiei. Gladiolele, stanjeneii, crinii, flori cu tije lungi si rigide apar fara gratie atunci cand se asaza in pozitie culcata.

Florile din vas nu se lasa toate la aceeasi inaltime, ci se subordoneaza una alteia, cautandu-se totodata, sa li se dea o pozitie asimetrica.

Scoala japoneza de aranjare a florilor defineste astfel cele trei elemente esentiale ale compozitiei:
-Shin - floarea sau ramura cea mai lunga care consti­tuie axul compozitiei si simbolizeaza ceru;l
-Soe - floarea sau ramura cu lungimea egala cu cel putin 2/3 din prima. Ea se asaza in fata primei si usor incli­nata spre aceasta. Simbolizeaza omul (O;)
-Hikae - simbolul pamantului (P), este mai scurta si asaza in fata primelor sau in partea opusa.

De asemenea, intre inaltimea, latimea si profunzimea (grosi­mea) compozitiei s-au stabilit proportii care sa-i asigure echilibrul necesar. Este bine ca latimea compozitiei sa fie egala cu 2/3 din inaltime, iar grosimea egala cu 1/3 din inaltime.

Atentie deosebita se acorda si unghiului de inclinare a florilor care in cele mai frecvente aranjamente este de 15°, 45° si 75°. Se pot crea insa mai multe variante pe aceasta baza

Dupa ce am facut cunostinta cu aceste cateva reguli aprobate de maestri ai aranjarii florilor, sa trecem la apli­carea lor.

Florile se plaseaza in vas, intr-o anumita ordine.

Cautati sa incepeti cu cele din centru, continuati cu planul din fata si incheiati cu fixarea celor din spate. Aveti grija cal florile deschise la culoare sa fie mai inalte, iar cele inchise sa ocupe partea bazala si din fata a compozitiei. Retineti ca pozitia prea inclinata nu favorizeaza toate florile, deci: folositi-o cu prudenta. inca un sfat: folositi numar impar dej flori asigurand astfel mai usor asimetria buchetului si cautati sa imbracati gura vasului cu o floare sau cu verdeata

Orice aranjament este bine sa se armonizeze cu mo­bilierul pe care se asaza si cu fundalul pe care se prc-i iecteaza. Vasele cu flori fine si gratioase, putine la numar, vor apare in totala discordanta cu o mobila masiva, asa dupa cum un buchet executat pe linie verticala, inalt, nusi va gasi locul pe o bancheta lunga si subtire. Cele incar­cate cu flori multicolore nu se asociaza cu un tapet inflo­rat, deoarece privirea este dispersata, iar florile nu ies in evidenta.

Deci, plantele, vasul, mobilierul, fondul pe care se proiecteaza trebuie sa construiasca impreuna o unitate! indisolubila.

CE SPUN VIZITATORII

Yuko in 19 Octombrie 2012

ne amintim de cuicrl făcut de ste2nga politică rome2nească la trecerea een iad a poetului-limbă, mă aştept ca la momentul similar al personajului de faţă să se ceară sanctificarea acestuia de biserica ortodoxă. N-ar fi prima oară că biserica sanctifică criminali pe motivul că au construit şi ceva biserici

elena in 31 Octombrie 2008

compozitii de flori
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

Cum aranjam florile?
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate