Cum previi si tratezi patarea neagra a frunzelor la trandafiri

Cum previi si tratezi patarea neagra a frunzelor la trandafiri

Joi, 20 Iunie 2013
14156 vizualizari | 2 comentarii

Cum previi si tratezi patarea neagra a frunzelor la trandafiri

Patarea neagra a frunzelor este una dintre cele mai comune boli ale trandafirilor si este cosmarul multor gradinari iscusiti. Patarea neagra apare la trandafiri in special in perioada de tranzitie de la primavara la vara, dar si pe tot parcursul verii, tocmai atunci cand iti doresti ca trandafirii tai sa fie mai frumosi ca niciodata. Din fericire, sunt cateva metode prin care poti preveni si trata aceasta boala.

 

Cum se manifesta patarea neagra la trandafiri

Trandafirii sunt predispusi la o multime de boli, de aceea este important sa stii sa faci distinctie intre afectiuni, pentru a lua masurile corespunzatoare de tratare. Patarea neagra a frunzelor este cauzata de ciuperca Diplocarpon rosae, care ataca toate organele trandafirului, de la frunze si lastari, pana la boboci florali. Ca urmare a aparitiei acestei boli, frunzele atacate capata mici pete de culoare mov-inchis, care ulterior capata o nuanta maronie si abia apoi devin negre.

Frunzele afectate de patarea neagra cad inainte de vreme, iar trandafirul produce mai putine flori. Patarea neagra a frunzelor la trandafiri apare in special in primaverile si verile ploiase, la plantele care nu beneficiaza de un sol bine hranit.

 

Cum previi si tratezi patarea neagra a frunzelor la trandafiri

In primul rand, pentru a fi sigur ca trandafirii tai nu dobandesc patarea neagra a frunzelor, este bine sa plantezi soiuri rezistente. Dintre acestea, poti alege soiurile Emeraude d’Or (teahibrid), New Dawn sau Danse du Feu (trandafiri urcatori), Foc de tabara, Lavender Dream, Swany (trandafiri de peisaj). 

In al doilea rand, pentru a preveni si a trata patarea neagra a frunzelor la trandafir, trebuie sa aduni si sa distrugi frunzele atacate, la sfarsitul perioadei de vegetatie. Nu este indicat sa folosesti frunzele bolnave la compost si nici sa le lasi in gradina, fie ele si taiate, deoarece pot raspandi boala. 

O alta masura preventiva este taierea corespunzatoare a trandafirilor si plantarea lor la o oarecare distanta unii de altii. Taierile au rolul de permite plantei sa respire mai bine si deci scad riscul imbolnavirii. Cat despre distanta dintre trandafiri, aceasta este esentiala, intrucat impiedica raspandirea patarii negre a frunzelor de la un trandafir la altul.

Cand uzi trandafirii, incearca sa torni apa direct la radacina, fara sa uzi frunzele. Apa poate favoriza aparitia anumitor boli.

O alta metoda prin care poti combate patarea neagra a frunzelor la trandafiri este utilizarea fungicidelor, cum ar fi Synthane 12 E sau Mirage 45 EC.

CE SPUN VIZITATORII

meer dorina in 08 Ianuarie 2017

mirajul este singurul produs care m-aajutat in tratarea bolilor trandafirilor

Vicki in 23 Iulie 2016

At last! Someone with the insight to solve the prelmob!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Cum previi si tratezi patarea neagra a frunzelor la trandafiri
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate