Curatenia de primavara in gradini

Curatenia de primavara in gradini

Luni, 07 Martie 2011
9498 vizualizari | 6 comentarii

Una dintre preocuparile de baza ar trebui sa fie, odata cu venirea primaverii, curatarea gradinilor. Pentru ca munca sa fie mai usoara va oferim cateva sfaturi:

Copacii din gradina trebuie toaletati, pentru a avea o coroana frumoasa dupa infrunzire, dar si pentru a expune cat mai multe ramuri ale acestuia la lumina solara. Curatatul copacilor trebuie facut doar de persoane care se pricep. Nu oricine poate curata copaci. Exista unele detalii de care trebuie sa se tina cont: varsta, specie, forma coroanei.

Arbustii cu frunze cazatoare se toaleteaza iarna. Numai cei cu frunze permanente sau coniferele se tund primavara !

Aceasta lucrare se poate face usor daca folosesti un ferastrau special, portabil, cu brat telescopic. Trebuie sa indepartezi in primul rind ramurile uscate, care nu au muguri. Apoi, sa ajustezi crengile de baza, intre care trebuie sa fie o distanta egala cu 5% din inaltimea totala a copacului. Crengile secundare trebuie taiate astfel incat sa nu depaseasca in lungime ramurile principale.Ramurile copacului trebuie sa fie aerisite, pentru ca soarele sa poata patrunde pana la trunchi.

Curatatul gradinii si indepartarea partilor moarte ale plantelor prin tundere se poate incepe imediat dupa ce pamantul s-a dezghetat.Taiati plantele perene la aproximativ 7 centimetri de la nivelul solului.

Daca in gradina sunt plantati si arbusti sub forma de gard viu, trebuie sa se tina cont de felul in care acestia au fost tunsi initial. Un gard viu taiat drept, in forma de paralelipiped, va trebui ajustat periodic, in vreme ce gardul viu taiat rotund sau lasat sa creasca in voie nu va avea nevoie de tuns frecvent. Un gard viu taiat drept va acumula zapada, ceea ce va determina ruperea crengutelor. O forma rotunda protejeaza gardul de deteriorare.

Daca suspectati ca o planta a murit in timpul iernii, indepartati cu mana pamantul din jur. Daca sunt parti verzi sau muguri inseamna ca n-a murit iar in timp se va reface.

Pentru o dezvoltare armoniaosa a plantelor si a pomilor din gradina  dumneavoastra, pamantul trebuie sa fie curatat si afanat, motiv pentru care trebuie sapat.

 Transplantati sau insamantati noile achizitii cand pericolul inghetului a trecut. Si cum la noi surprizele apar mereu,si primavara se lasa asteptata, este bine ca noile plante sa fie sadite la sfirsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie.

CE SPUN VIZITATORII

Bratu Felicia in 18 Martie 2015

am si eu o intrebare ptr dvs. Am cuparat de curand o parcela dstul de mare de pamant la tara (prima data cand ma ocup de asa ceva, deci nu am experienta) 2800 mp, pe care urmeaza sa construim o casa dar si sa facem gradina, de legume, verdeturi, vie, pomi fructiferi. Pamantul nu a fost lucrat de mai bine de 4 ani si acum este acoperit cu vegetatie. Cum ar trebui sa procedez ca s apot face acele culture de care v-am vorbit mai devereme?
Multumesc foarte mult de raspuns.

zzz in 23 Septembrie 2011

eee

zzz in 23 Septembrie 2011

qqwq

zzz in 23 Septembrie 2011

www

qqq in 23 Septembrie 2011

qqqq

Luella in 10 Mai 2011

Thank God! Someone with brains spekas!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Curatenia de primavara in gradini
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate