Explozie de lalele

Explozie de lalele

Vineri, 13 Mai 2011
3933 vizualizari | 1 comentarii

 

Laleaua a fost si este una dintre cele mai elegante flori desi strabunica ei, salbatica si modesta crestea pe vremuri, in smocuri razlete, pe intinderea campiilor din Asia Centrala.

Dar tocmai frumusetea ei a fost si motivul pentru care laleaua a fost aleasa sa impodobeasca gradinile somptuoase ale sultanilor.

Apogeul l-au atins abia peste secole, in Olanda, unde lalelele au devenit un simbol national. Nici nu se putea altfel pentru floarea care transmite de atunci un mesaj de armonie sentimentala si viata fericita.

Sclava temperaturii

Lalelele au un efect garantat doar in grup. Fie de aceeasi culoare, fie diversificate, lalelele se potrivesc oricarui fel de gradina, terasa, veranda sau interior. Lalelele pot sa ajunga pana la 10 sau chiar 70 de centimetri, desi mai cautate pentru rezistenta lor sunt cele care au tulpinile groase, viguroase si relativ scurte, iar cupa florilor mare. Lalelele nu pot sa creasca in zona tropicala pentru ca au obligatoriu nevoie de un repaus la temperaturi scazute.

Tocmai pe aceasta nevoie a lalelelor se si bazeaza arta cultivarii lor. Manipuland temperatura, de la rece la cald, laleaua poate fi obligata sa rasara mai repede decat in mod normal.

Covor de coloare

In gradina, bulbii se planteaza in octombrie, la distante de 20-30 de centimetri intre randuri si cinci-zece centimetri pe rand. Cu cat straturile sunt mai dese si mai intinse, cu atat efectul este mai covarsitor. Adancimea potrivita pentru plantare este la aproximativ de doua ori inaltimea bulbului. Pe fundul santului de plantare se pune un strat de pamant mai nutritiv (mranita si frunze).

Bulbii trebuie sa fie mari, uniformi, fara urme de rani. E bine sa ii tratati cu fungicide inainte de plantare (ii prafuiti cu Derosal sau Topsin), pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor.

Baie de racoare

Lalelele se culeg in faza de boboc bine colorat, dimineata devreme sau seara dupa apusul soarelui. Florile se pastreaza la intuneric si racoare in ziar umed.

La caldura si lumina, florile lalelelor se deschid, tijele se indoaie iar daca aerul este uscat, se ofilesc repede. Ca sa isi revina, taiati tijele din nou la baza si scufundati floarea cu totul in apa, orizontal, cateva ore.

 

CE SPUN VIZITATORII

Rini in 19 Octombrie 2015

AnaDeci in dimineata asta m-ai facut sa lacemirz. La multi ani, Ada! Multumesc ca aduci o farama de frumos si speranta ca lumea nu e asa desarta cum o vedem pe toate drumurile.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI DE GRADINA

Explozie de lalele
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate