Flori de gheata

Flori de gheata

Joi, 24 Martie 2011
15433 vizualizari | 2 comentarii

Florile-de-gheata sau ghetisoarele au ajuns la noi de prin tarile nordice si, pentru ca au un aspect albicios, li s-a spus de... gheata. Denumirea lor comuna este Sedum si reprezinta o familie cu aproximativ 400 de specii. Cele mai sensibile se cultiva chiar si in casa, unde sunt foarte apreciate pentru florile lor stelate si efectul deosebit pe care-l produc prin culoare si forma carnoasa a frunzelor.

Cum se cultiva

Anual, se replanteaza prin martie-aprilie, asezandu-se intr-un ghiveci mai mare. Ideal este sa folositi un compost special pentru cactusi (se gaseste in magazinele de plante) sau, daca nu aveti de unde sa-l procurati, amestecati un pamant bun pentru ghiveci cu putin nisip fin, fara sa uitati sa asezati pe fundul acestuia cioburi de la alte ghivece sau pietris, pentru a asigura scurgerea apei in exces.

Unde se aseaza

Primavara si vara, asezati floarea-de-gheata in lumina puternica, dar nu direct la soare, udati-o abundent si aveti grija sa se usuce pamantul inainte de a o uda iarasi. O data pe saptamana, adaugati in apa ingrasamant lichid. Cand temperatura din casa depaseste 18 grade C, scoateti planta la aer, intr-un loc ferit.

Cum se inmultesc

Speciile anuale sau bianuale se insamanteaza primavara, iar cele perene, toamna, neaparat in pamant amestecat cu nisip fin, si se pun la umbra, la o temperatura de 13-18 grade C. Planta se poate inmulti si prin butasi - din varfurile tulpinilor taiate la 8-10 cm. In cazul in care alegeti aceasta varianta, asteptati cateva zile, pana cand partea taiata se cicatrizeaza, apoi plantati butasul in acelasi tip de pamant si tineti ghiveciul la racoare si umbra pana dau vlastari.

Pericole

Fiti atenti la excesul de apa! Acesta provoaca vestejirea si putrezirea frunzelor si creste vulnerabilitatea plantei la atacul cosenilei fainoase.

Remediu

Daca planta a fost deja atacata de cosenila fainoasa, trebuie sa curatati partile afectate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat (folosit drept combustibil) si sa spalati frunzele cu apa calduta.

CE SPUN VIZITATORII

Nettie in 18 Octombrie 2016

That's really shwder! Good to see the logic set out so well.

Luella in 23 Iulie 2016

Quatrzzz. Ahouip, ça commence très fort. Je suis restée bloqueée un bon quart d’heure devant "vous essaierez (vos entaofs)&qunt; en me demandant s’il fallait d’abord enfiler leur bras droit ou leur jambe gauche…. Sinon c’est encore plus réussi que le premier ! On peut avoir une troisième ration, ou on a tout mangé?
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI APARTAMENT

Flori de gheata
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate