Frumoase si... vicioase

Frumoase si... vicioase

Luni, 18 Iulie 2011
6356 vizualizari | Comenteaza

Te indragostesti de ele si le vrei in gradina ca sa te lauzi tuturor cu bogatia de forme, culori si arome, dar iata ce lucruri rele stiu sa faca unele dintre cele mai "nevinovate" plante de ornament!

Macul de gradina

Este regele ornamentelor florale datorita corolei care se deschide intr-o explozie de petale rosietice, matasoase.

Totusi, sa nu va treaca prin cap sa-l cultivati in spatele casei, caci oamenii legii sigur nu va vor crede ca o faceti din motive strict estetice! Motivul? E sursa de opiu, un puternic halucinogen. Opiul tratat devine morfina care, printr-un alt procedeu chimic, ajunge pulbere de heroina, unul dintre cele mai puternice si periculoase droguri.

Pelinul

Vara, te imbata cu aroma lui puternica, dulce-amaruie. Legendele spun ca pelinul e o planta magica, alunga spiritele rele si purifica organismul. Gustul de fiere il recomanda drept un tonic imbatabil, pelinul utilizandu-se ca ingredient in formula de preparare a vinului si a lichiorului de absint, bautura ce lua mintile vechilor boieri.

Consumat in exces, pelinul este toxic, iar psihicul devine labil, motive pentru care producerea de absint a fost interzisa.

Degetelul-rosu

Aceasta floare cu nume copilaresc trateaza insuficienta cardiaca, dar, daca se face abuz de extraordinarele ei proprietati, substantele ce provin din ea se acumuleaza pe muschiul cardiac, provocand intoxicatii.

Digitalina este un extras extrem de parsiv care, in cantitati optime, e cel mai bun prieten al inimii, dar orice greseala de dozare se poate dovedi fatala. Excesul de zel in folosirea ei duce la respiratie grea (dispnee), febra si delir.

Cercelusul

Este o planta cu origini sud-americane. Flori mari si gratioase impodobesc lastarii flexibili si va desfata privirea cu un amestec viu de nuante rozalii, de la fucsia pana la violet regesc. 15-21 de grade Celsius ii sunt de ajuns in timpul zilei, dar noaptea, prefera cu zece grade mai putin.

Caldura prea mare nu-i prieste, iar daca temperatura ambientala depaseste 24 de grade Celsius, se supara si nu mai face flori. Cercelusilor le place lumina de zi, naturala, dar sa nu-i bata direct soarele.

Pentru ca iubesc mult umezeala, se vor pulveriza cu apa pe toata perioada verii. Peste iarna, udati-i cat sa nu se usuce complet pamantul din ghivece. Inmultirea se face prin butasi care care se planteaza intr-un amestec din trei parti pamant de frunze si o parte nisip, iar planta se muta apoi in ghivece cu pamant special de gradina.

Se mai pot inmulti si prin seminte primavara sau toamna. Plantarea semintelor se face in martie-aprilie. Pentru o inflorescenta bogata, rupeti varful lastarului principal. Veti da astfel lastarilor laterali posibilitatea sa se inmulteasca.  Cercelusul infloreste din primavara pana in toamna.

 
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI DE GRADINA

Frumoase si... vicioase
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate