Fumarita - Fumaria officinalis

Fumarita - Fumaria officinalis

Miercuri, 22 Iunie 2011
6030 vizualizari | Comenteaza

Fumarita este o planta sociabila, foarte amatoare de prieteni, pe care ii are, de altfel, vecini: musetelul cel alb, cu "inima" rotunda rotunda si galbena ca un soare, cicoarea cu petale albastre, soparlita cea violeta si macul rosu ca sangele...

Un veritabil regal al naturii in plina vara, pe care agicultura industriala l-a distrus fara mila in Occident, prapad pe cale sa se petreaca si in tara noastra.

Deocamdata, disparitia unor soiuri de plante e plansa doar de ecologisti, de albinele si de fluturii care raman fara hrana; dar in curand, lipsa lor din habitatul naturii va fi resimtita drastic, prin disparitia micilor fapturi zburatoare, care nu pot trai fara flori.

Insusiri botanice - Este o planta anuala, din familia Papaveracee, adica ruda buna cu macul si rostopasca. Creste inalta de pana la 20 de centimetri, cu florile colorate in roz, si cu varful rosu purpuriu, asemanatoare ca forma cu gura leului.

Originea numelui - Fumarita vine din cuvantul latinesc fumus, care inseamna fum. Explicatia consta in faptul aparte ca planta retine pe florile si frunzele ei polenul cerealelor inflorite, dar si colbul campiei, pe care, cand bate vantul, le risipeste in aer ca pe niste fuioare de fum.

Istoric si raspandire - Planta este cunoscuta inca din antichitate. Dacii o foloseau ca leac in bolile de piele, de stomac si de splina (pecingine si bube dulci). Creste in ogoarele cu crereale si in porumbisti, dar si pe margini de drum, in vii, fiind iubitoare de multa lumina si caldura.

Denumiri populare - Corcodan, fierea-pamantului, fumul-pamantului, iarba fumului, saftarea. In germana: Erdrauch, in maghiara: Epefu, in ruseste: Dimenca.

Recoltare - Se recolteaza doar partile aeriene ale plantei (cam la o palma de pamant), intre mai si septembrie. Se usuca la umbra in strat subtire. Pentru prepararea tincturii de fumarita se folosesc flori proaspete.

Principii vindecatoare - Primul botanist care a cercetat atent fumarita a fost medicul arab Averoes, care folosea planta pentru tratarea bolilor de fiere si splina. In Evul Mediu, Hildegrad van Bingen o recomanda in acelasi scop: "Fumul ei te face sa plangi, iar puterea ei asupra fierii si splinei iti aduce zambetul pe obraz". Dupa o lunga perioada de uitare, cei care au repus planta in tratamentele fitoterapeutice au fost medicii francezi.

Motivatia au gasit-o in substantele active pe care le contine (fumarina, cordalina si flavonoide) si care regularizeaza functia fierii si a splinei, in mod exceptional. Alte calitati ale fumaritei: elimina toxinele din organism, este un bun hepato-biliar, atat in crizele acute, cat si in dischineziile biliare cronice.

Sfaturi medicale - Nici un organ al trupului omenesc nu este asa de tare supus incercarilor precum vezica biliara. Trei procese patologice tipice se pot manifesta in legatura cu vezica biliara: blocaje ale fierii, inflamatii ale vezicii, formarea de pietre. Partea negativa consta in faptul ca multe persoane ce au semnale latente ale inbolnavirii vezicii biliare traiesc mai departe cu ele, fara a schimba nimic in stilul lor de viata.

Simptomele urmatoare pot fi indicii ale suferintelor vezicii biliare: senzatie permanenta de plin in stomac, sila fata de grasimi, greata, presiune in partea dreapta de sus a abdomenului, junghiuri in umarul drept, scaun de culoare deschisa, stare nervoasa.

Recomandari: in primul rand, instituirea unui tratament de baza de plante. Regim sever, fara grasimi, carne grasa, unt, margarina, branzeturi grase. Ciocolata si alcoolul sunt interzise. Tulburarile sufletesti trebuie indepartate. In caz de crize, ajuta: comprese fierbinti cu flori de fan sau in, care se aplica pe zona ficatului. Ca bautura dietetica: un pahar de apa cu suc de ridichi sau anghinare.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE MEDICINALE

Fumarita - Fumaria officinalis
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate