Ienuparul - Juniperus communis

Ienuparul - Juniperus communis

Marti, 03 Mai 2011
4589 vizualizari | 3 comentarii

Anapar, archis, cetane, ghimbir, ienibahar, ialovat, jireapan, sneapan, turtel, zolovat... lista cu numele populare ale ienuparului e lunga, cam 100 de denumiri, dovada a importantei pe care i-au acordat-o stramosii nostri.

Inca din secolul unu dupa Hristos, medicul grec Discorides i-a descris proprietatile depurative si stimulatoare in bolile de rinichi. In Evul Mediu se credea ca fumul de ienupar alunga bolile, dar si vrajitoarele si spiritele rele.

Asa se face ca in vremurile ciumei si ale holerei, casele erau afumate cu jar de ienupar, iar in centrul oraselor se aprindeau focuri mari cu crengi de ienupar.

Tarziu, din Evul Mediu si pana in secolul 19, s-a crezut ca ienuparul este planta in care isi aflau locul de trecere catre lumea de dincolo sufletele mortilor.

In ceea ce priveste tratamentele cu ienupar, primul care a studiat planta in profunzimea a fost preotul german Sebastian Kneipp. Si astazi, retetele lui de vindecare a bolilor de stomac se bucura de mare succes. Intre timp, efectul medical al substantelor continute de boabele de ienupar a fost dovedit stiintific, dovada si numeroasele medicamente care sunt facute din el. Extern, preparatele din ienupar au efect dezinfectant, antiinflamator si de stimulare a circulatiei sangelui.

Tratamente cu ienupar

Obezitate, retinere de apa in tesuturi - este indicata cura cu boabe de ienupar, repetata de trei-patru ori. Pentru a obtine o scadere rapida in greutate, se va lua, trei zile la rand, cate o lingura de tinctura de ienupar, intr-un pahar cu apa, de doua-trei ori pe zi. Apa va fi astfel eliminata prompt din tesuturi, care-si vor pierde rapid aspectul "pufos". Cantitati ceva mai mari de boabe de ienupar taie pofta de mancare.

Boli renale - decoct concentrat din fructe de ienupar si lapte - se pun la fiert un pumn de boabe de ienupar in 500 ml de apa si se lasa pana scade la jumatate. Se indoaie cu lapte si se bea. Alta reteta: amestec in parti egale din boabe de ienupar (doua linguri), radacina de patrunjel rasa (doua linguri) si radacina rasa de urzica. Se fierb intr-un litru de apa, pana ce scade la jumatate. Se beau trei cesti pe zi.

Pietre la rinichi - se prepara o infuzie din doua lingurite de boabe de ienupar uscate, care se oparesc cu o ceasca de apa fiarta. Se lasa 15 minute apoi se strecoara. Se iau cate patru lingurite pe zi, la intervale egale de timp.

Dureri de stomac, arsuri, indigestie - cinci boabe de ienupar proaspete sau uscate se zdrobesc si se toarna deasupra o cana de apa clocotita. Se lasa zece minute la infuzat. E bun la reumatism dar nu trebuie folosit in caz de infectii renale.

Boli de piele (alergie, acnee, psoriazis) - se face un tratament de 21 de zile cu tinctura de ienupar: o lingurita de tinctura, diluata intr-un pahar de apa, se ia de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru a intensifica efectul detoxifiant al ienuparului, este bine sa fie facuta si o cura cu ceai laxativ.

Diabet, hepatita, ciroza - in toate aceste afectiuni, ienuparul se foloseste pentru rolul sau drenant si purificator, alaturi de remediile specifice acestor afectiuni. Se fac doua cure succesive cu boabe de ienupar, la distanta de trei-cinci zile una de celalalta. In hepatita si ciroza, efectele spectaculoase le au mladitele de ienupar, culese primavara si conservate cu miere.

Boli nervoase, nevroza, depresii, anxietate - cura cu boabe de ienupar, asociata unei alimentatii naturale si unor schimbari de atitudine, catalizeaza procesul de vindecare al acestor afectiuni si tulburari. Pe termen lung, ienuparul se dovedeste a fi psihostabilizant si anxiolitic, asigurand un climat propice vindecarii, atat a bolilor fizice, cat si a celor psihice.

CE SPUN VIZITATORII

Janaye in 23 Iulie 2016

You are so awesome for helping me solve this myreyst.

Vanessa in 23 Februarie 2015

oh, de o mie de ori oh arata bestial, imi plac fioografitle de nu mai pot! eu, care nu mananc miel ) si nu ma pot dezlipi de monitor Arata fabulos! Te pup scumpa mea! Sa ai o zi mai mult decat minunata!VA:F [1.9.20_1166]please wait...VA:F [1.9.20_1166](from 0 votes)

Lito in 20 Octombrie 2012

Pentru ca imi place sa folosesc doar prsodue naturale, eu imi fac scrub cu malai amestecat cu lapte.Pentru cele dintre voi care sunteti interesate am sa va detaliez procesul:)Se amestecă ce2teva linguri de mălai cu ce2teva linguriţe de lapte călduţ.Se aplică amestecul pe faţă, ge2t,decolteu şi se lasă să acţioneze 10 minute.Se face apoi un uşor masaj şi se clăteşte cu apă călduţă.Se recomandă de asemenea folosirea unei creme hidratante.




Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN ARBUSTI

Ienuparul - Juniperus communis
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate