Imparatia lalalelor

Imparatia lalalelor

Joi, 04 August 2011
5937 vizualizari | 1 comentarii

 

Chiar daca nu suntem in Olanda, tara de azi a lalelelor, nu este primavara in care ele sa nu se reverse si la noi peste tot, rasfatandu-ne si bucurandu-ne sufletul cu frumusetea lor vesele.

Dar lalalele sunt flori cultivate si ingrijite inca de pe vremea sultanului Ahmed al III-lea (1703-1730), care le-a si dat rangul aristocratic.

Si pentru ca laleaua a primit titlul de simbol al bogatiei si al prestigiului, epoca in care a fost creata se numeste "Era Lalalelor".

Cu pretul vietii

Numele florii "tulipa" vine din cuvantul turcesc turban, din cauza asemanarii pe care floarea o are cu turbanul turcesc. Turcii aveau legi stricte pentru cultivarea si vanzarea lalelelor. Era interzisa cumpararea sau vanzarea lalelelor in afara capitalei. Neascultarea era pedepsita prin exil (considerat imn vremea aceea, o pedeapsa blanda in comparatie cu tortura). De aceea, se spunea ca laleaua e mai valoroasa decat viata.

Festivalul lalelelor

La inceputul secolului al XVII-lea, turcii au organizat primul festival al lalelelor, care se tinea noaptea, la lumina lunii pline. Sute de vaze somptuos decorate erau umplute cu lalele delicate, lanterne de cristal luminau gradinile, iar coliviile erau animate de privighetori si canari care cantau pentru invitati. Tinuta obligatirie pentru festival trebuia perfect armonizata in culori care sa aminteasca de cele ale lalelelor expuse.

Florile lalelei se gasesc intr-o gama foarte larga de culori: alb, rosu, galben, portocaliu, roz, ciclam. Exista, in general, patru tipuri de flori: simple rotunjite la varf; in volte (cu mai multe randuri de petale) si rotunjite la varf; ascutite la varf; lalele papagal, simple cu flori franjurate, dantelate sau incretite.

Laleaua are nevoie de terenuri insorite cu sol nisipos, bine drenat. Rezista la temperaturi scazute, dar nu suporta caldurile excesive. Creste si infloreste bogat doar daca are apa suficienta.

Plantarea se face in luna octombrie la distante de 20-30 de centimetri. Terenul trebuie sa fie bine pregatit, arat la 30 de centimetri, maruntit si nivelat. Bulbii trebuie sa fie mari, uniformi, fara urme de leziuni si de obicei se trateaza cu fungicide inainte de plantare pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor.

Recoltarea florilor se face in faza de boboc bine colorat, dimineata devreme sau seara dupa apusul soarelui. Florile se pastreaza la intuneric si racoare in ziar umed. Bobocii se deschid la lumina si isi pierd frumusetea, tijele se indoaie iar daca aerul este prea uscat, floarea se ofileste repede. Pentru a-si reveni, tijele se taie din nou la baza si floarea se scufunda cu totul in apa, in pozitie orizontala, cateva ore. Scoaterea bulbilor din pamant se poate face anual, in iunie-iulie sau cel tarziu la 3 ani o data. Bulbii mari se folosesc in anul urmator pentru obtinere de flori.

CE SPUN VIZITATORII

Sefa in 23 Februarie 2015

Red or yellow ? Eu cred ca de fapt nu ctzneaoa culoarea, florile in general prin prospetimea, coloritul si parfumul lor reusesc sa ne daruiasca o permanenta primavara, bucurie si fericire in suflet. Iubim florile pentru ca fac parte din viata noastra, pentru ca ne dau sansa sa ne exprimam sentimentele .. florile vor fi mereu mesagerul dragostei
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI DE GRADINA

Imparatia lalalelor
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate