Importanta aerului si a umiditatii pentru plante

Importanta aerului si a umiditatii pentru plante

Sambata, 02 Februarie 2008
15918 vizualizari | 3 comentarii
Plantele au nevoie in permanenta de aer proaspat pentru sustinerea proceselor de respiratie si fotosinteza. Aerisirea camerelor in care sunt asezate florile este o conditie esentiala pentru desfasurarea unei vieti normale. Aerul uscat, statut sau umed este foarte greu suportat de plante.

Aerisirea, atat iarna cat si vara are o importanta foarte mare. Indiferent de temperatura, circulatia aerului trebuie sa se produca fara curent. Chiar daca plantelor de camera nu le place caldura, ele nu tolereaza curentul. Orice curent de aer, cald sau rece, poate provoca daune plantlor, carora le este deranjat climatul din jur. Scoaterea plantelor afara, in aer liber, pe perioada de vara, este o bucurie pentru multe specii decorative.

O mare importanta trebuie sa o dati si aerului din pamantul in care sunt puse florile. Substratul in care traiesc plantele trebuie sa fie destul de afanat si permeabil, suficient de aerisit, astfel incat radacinile sa respire normal. Intr-un pamant in care este foarte tasat sau umed, in care aerul nu-si mai gaseste locul, plantele sunt sortite pieirii. Probleme deosebite se ivesc iarna si se datoresc pe de o parte sursei si cantitatii de caldura, iar pe de alta parte gradului de aerisire a camerei.

In casele cu incalzire centrala problema principala care se pune este cea a aerului uscat. Pentru ca majoritatea plantelor de camera provin din regiunile calde si umede, ele vor avea nevoie de o umiditate a aerului mai mare (60-70%) ceea ce nu se intampla in apartamentele noastre moderne. In camerele incalzite, umiditatea relativa este de numai 30-40%.

Umiditatea aerului depinde foarte mult de caldura. Cu cat camerele sunt mai incalzite si se aerisesc mai putin cu atat umiditatea este mai scazuta. Asa se explica de ce plantele care arata foarte bine in sera, odata aduse in camera, mor destul de repede desi gasesc caldura necesara, dar le lipseste umiditatea aerului cu care s-au obisnuit.

Aerul uscat si cald stimuleaza daunatorii periculosi precum paianjenii si paduchii lanosi si testosi, dupa cum cel cald si umed sau rece favorizeaza agentii patogeni, ciupercile in special. Aerul uscat favorizeaza brunificarea frunzelor si caderea prematura a frunzelor si florilor.

Prima masura care trebuie luata este asezarea plantelor cat mai departe de sursa de caldura (calorifer, soba, radiator). Sporirea umiditatii in camera unde sunt prezente plante poate fi realizata prin:

- pulverizarea plantelor;

- stergerea frunzelor cu o carpa umeda;

- asezarea ghivecelor cu plante pe farfurii umplute cu turba fibroasa sau pietris care se mentine umed;

- introducerea ghivecelor cu plante in altele mai mari si umplerea cu turba fibroasa a spatiului gol dintre ele;

- asocierea mai multor plante in cadrul unor recipiente mai mari in care, printre ghivece, se pune perlit, pietris, granule de argila, turba;

- imbracarea intr-un strat gros de muschi, care se mentine umed, a tutorilor de sustinere a plantelor agatatoare.

- umidificarea aerului din camera poate fi realizat si cu ajutorul unor aparate electrice cu performante bune ce actioneaza fie prin pulverizare fie prin vaporizarea sau volatilizeaza apa.

CE SPUN VIZITATORII

Sindy in 20 Octombrie 2015

Aha, adica daca e in aer ma droghez si eu. E logic, ca riepsr acelasi aer. Pai un an de zile, sub casa mea statea un jamaican. Seara, cand ma intorceam de la job, nu pot spune ce mirosuri de fumuri erau la mine in casa.Mihaela

alexandru stoica in 12 Martie 2008

Pot sa furnizez aparate de umidificat incaperi de diferite dimensiuni pentru plante persoanelor interesate

GOICEA TEODORA in 02 Martie 2008

ESTE FOARTE INTERESANT
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Importanta aerului si a umiditatii pentru plante
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate