Ingrijirea semintelor dupa sadire

Ingrijirea semintelor dupa sadire

Miercuri, 20 Martie 2013
1596 vizualizari | Comenteaza

Ingrijirea semintelor dupa sadire

Ai ales semintele de flori si de legume pentru recolta din acest an, le-ai sadit in containere potrivite si le-ai asigurat un amestec hranitor, pentru ca din ele sa se dezvolte viitoare plantute sanatoase. Care sunt pasii urmatori, insa? Dupa sadire, semintele si plantutele ivite ulterior vor necesita o ingrijire specifica si asigurarea conditiilor optime de dezvoltare.

 

Ofera semintelor sadite lumina din belsug

Sadite in rasadnite sau alte tipuri de containere, semintele viitoarelor plante trebuie sa fie verificate zilnic. De indata ce zaresti primii mugurasi, indeparteaza capacul de plastic si plaseaza containerele intr-un mediu scaldat in lumina.

Ai putea investi in sisteme speciale de iluminat, care ofera atat lumina "calda", cat si lumina "rece", insa poti simplifica intreg procesul alegand sa le asiguri plantutelor necesarul de lumina cu ajutorul unor becuri fluorescente. Nu te teme sa asezi rasadnitele cat mai aproape de sursele de iluminat; de altfel, amplasarea lor la o distanta de 5-10 cm este chiar recomandata.

Retine ca, pentru a se dezvolta viguros, mugurii proaspat iesiti din seminte au nevoie de lumina bogata in permanenta (asadar, nu stinge lumina la lasarea intunericului!). Pe masura ce se dezvolta, indeparteaza si becurile, astfel incat distanta sa ramana aceeasi (5-10 cm).

 

Asigura necesarul de apa si fertilizant

Tot pentru a te bucura de flori si legume de gradina sanatoase si puternice, este important sa le oferi plantutelor abia iesite din seminte apa din belsug, la intervale regulate de timp. Fara a mentine solul in care acestea se dezvolta in permanenta umed, pune apa in tavita de la baza rasadnitelor, astfel incat plantutele sa isi "traga" exact cantitatea de care au nevoie.

Cat despre hrana oferita noilor plantute, aceasta poate lua forma unei solutii diluate de emulsie de peste. Ingrasamantul ar trebui oferit o data pe saptamana.

 

Asigura o ventilatie corespunzatoare

Plantutele proaspat iesite din seminte trebuie sa fie suficient de puternice in momentul in care le vei transfera in exterior, unde vor trebui sa faca fata conditiilor vitrege de trai, proprii unei gradini. Astfel, ventilatia corespunzatoare a incaperii in care se dezvolta este, la randul sau, vitala.

In acest sens, poti amplasa un ventilator de mici dimensiuni in apropierea lor. Acest ventilator ar trebui sa functioneze permanent, la o viteza redusa insa, pentru a nu influenta negativ dezvoltarea plantutelor. De ce este atat de importanta asigurarea unei bune ventilatii? Deoarece, in acest fel, scazi considerabil riscul ca plantutele proaspat ivite din seminte sa contracteze boli fungice.

 
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FERTILIZANTI, GHIVECE

Ingrijirea semintelor dupa sadire
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate