Leandrul

Leandrul

Luni, 09 Mai 2011
8549 vizualizari | 1 comentarii

Nefiind o planta pretentioasa, leandrul se preteaza cultivarii in ghiveci, chiar daca in zonele de bastina creste te miri unde, precum castanii sau teii la noi.

Daca in mediul sau natural poate ajunge la o inaltime de sase metri, in ghiveci se poate inalta doar pana la doi metri.

Flori "greoaie"

De inflorit, infloreste de la sfarsitul primaverii si pana toamna, tarziu, daca vremea de afara ii permite, ori daca este tinut in casa, la caldura.

Culorile florilor variaza de la alb, roz si ciclamen, pana la rosu, avand un miros placut si discret. Pentru ca se afla catre varfurile crengutelor si sunt destul de greoaie, e bine ca atunci cand se trec sa fie indepartate, pentru a nu traumatiza ramura.

Udati-l cand v-o cere

Desi in tarile cu clima mediteraneeana poate fi intalnit crescand in soluri secetoase, leandrul este iubitor de apa. Suporta cu stoicism lipsa umiditatii din atmosfera, dar daca uitati sa-i turnati lichidul vital in ghiveci, veti vedea ca va suferi de o pierdere masiva de frunze care se va remedia o data cu restabilirea umuditatii. In fiecare primavara, dupa ce-l scoateti la aer pe balcon sau in curte, nu uitati sa-i schimbati pamantul de la suprafata si sa asigurati o buna afanare a acestuia.

Se inmulteste usor

Leandrul se inmulteste prin butasi sau prin seminte. Daca vreti sa-i mai corectati coroana, taiati varfurile crengutelor, permitandu-le noilor lastari sa creasca. Butasii rezultati ii puteti folosi pentru inmultire infingandu-i direct intr-un ghiveci cu pamant sau lasandu-i cateva saptamani intr-un vas cu apa, pana prind radacini.

Sfaturi de la gradinari

Controlati periodic planta de daunatori (paduchi testosi si lanosi). Atacul lor este mai puternic in timpul verilor caniculare.

Vara pozitionati ghiveciul direct in lumina soarelui si udati-l din plin.

Curiozitati

Frunzele de leandru sunt bune de alungat insectele. Puneti-le in dulap daca vreti sa scapati de molii.

Sucul de leandru este folosit pentru prepararea otravurilor impotriva rozatoarelor.

Popoarele antice foloseau leandrul pe post de remediu natural pentru a trata diverse afectiuni. In tarile mediteraneene, leandrul este asociat momentelor funerare.

Atentie! Leandrul are un suc otravitor, asa ca fiti foarte atenti sa nu va atingeti la nas, gura sau ochi dupa ce ati curatat crengutele plantei! Ingerarea acestei seve poate cauza grave probleme medicale.

 

 

CE SPUN VIZITATORII

Alisa in 20 Octombrie 2015

A simple and inneglilett point, well made. Thanks!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI IN GHIVECI

Leandrul
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate