Mango... de casa

Mango... de casa

Miercuri, 04 Mai 2011
19096 vizualizari | 9 comentarii

Fructele de mango au aparut la noi pe piata relativ de putina vreme. Le-am folosit fie alaturi de alte fructe, fie le-am mancat ca atare delectandu-ne cu aroma lor. Iar de fiecare data am taiat pulpa de jur-imprejurul samburelui, mirandu-ne de dimensiunea lui gigantica.

Copac la ghiveci

Una din cele mai impresionante si spectaculoase plante pe care le putem cultiva in apartament este chiar copacul de mango. Desigur ca la noi pe balcon planta nu va ajunge la 35-45 de metri, dimensiunile pe care o are in mediul ei de origine, dar aspectul decorativ ne va incanta. Nu avem nevoie decat de samburele unui fruct de mango curatat bine. Altfel, pulpa ramasa putrezeste si afecteaza samanta. Ca sa fim siguri de reusita, putem sa tratam samanta de mango cu fungicid si astfel prevenim aparitia mucegaiurilor.

Nastere in trei pasi

Puneti samburele astfel curatat si tratat intr-un pahar de sticla si turnati peste el apa fiarta, pe care a-ti racit-o inainte pana la 30 de grade Celsius. Umpleti paharul cat sa acopere samburele pe trei sferturi apoi acoperiti-l cu o farfurioara si tineti-l intr-un loc cald cu multa lumina. Schimbati zilnic apa din pahar repetand procedeul de mai sus. In doua-trei saptamani apar primele semne de incoltire. Firele de radacina, la inceput verzi, se intind pe fundul paharului si capata, dupa ce se mai maturizeaza, o culoare visinie.

Acum e momentul sa mutati plantuta care se naste intr-un ghiveci umplut cu un amestec afanat de turba si pamant de gradina. Udati pamantul abundent si fertilizati-l cu un ingrasamant cu microelemente.

Varianta rapida

Daca nu aveti suficient timp, tineti samburele scufundat cu totul in apa calda timp de o zi. Plantati-l apoi direct in pamant, la o adancime de trei-patru centimetri. Inconvenientul este ca in acest caz, timpul de germinatie este mai lung, putand sa dureze chiar si doua luni.

Fructul norocului

In religiile din sud-estul Asiei, se considera ca fructul de mango este aducator de noroc. Si in hinduidm si in Islam, se considera ca paradisul este o gradina luxurianta plina de pomi fructiferi si flori parfumate, in centrul carora se afla arborele de mango.

Flori cu cinci petale

Arborele de mango creste in zonele tropicale si traieste peste 100 de ani. Scoarta lui e gri-cafenie, iar frunzele care formeaza o corola bogata pe ramurile numeroase sunt de un vrede-inchis stralucitor. Florile de mango sunt grupate in ciorchini, desi au cinci petale si sunt mici si roz.

Cocteil cu mango (un fruct, o jumatate de lamaie, bitter)

Curatati fructul de mango si taiati-l bucatele pe care ulterilor le veti trece prinr-o sita. Adaugati zaema de lamaie si amestecati bine. Adaugati bitter si gheata pisata. Sfat: il puteti folosi si ca suc, in combinatie cu alte fructe.

 

CE SPUN VIZITATORII

carmen grajdeanu in 17 Ianuarie 2017

simburele trebuie culcat in apa sau ridicat ?

borcos in 06 Mai 2016

Am vazut cum obtinem mango din sambure, dar dupa ce l plantam in ghiveci, ce urmeaza? Trebuie altoit? Multumesc! Poate ne ziceti

Rawan in 10 Decembrie 2015

Rocking How come I get this ? when using Firefox and when I am using Internet Explorer shows what I am supposed to get, (Wed) ,as the text. If you caonnt see what I put down it is a small box with the numbers 26 and 20 inside of it.. Is there a fix for my prob

Genis in 11 Aprilie 2014

so where are the result vdoies? hope your ass didn\'t blew up, J/K, anyways, i just started taking african bush mango supplements for about a week now and´╗┐ the only difference is I have slightly more energy while I do my insanity workouts. If your problem is energy, well you just have to eat healthy and you\'ll have energy all day. Oh and tip for breakfast, drink a cup of water and you\'ll have hunger pains within minutes.

Georgiana Neagu in 17 Noiembrie 2013

am plantat fructul in ghiveci de 20 cm 30 cm si este cam de 45 cm inaltime.Cum am grija de el, cand il mut, cat de mare trebuie sa fie ghiveciul, il pot planta in gradina?

lui in 26 Iunie 2013

Am pus un sambure de mango asa cum scrie mai sus,numai ca eu l-am scos din coaja lemnoasa. Ctedeti ca am sanse sa imi iasa ceva? Eu l-am scos din coaja inainte sa ma gandesc,ca as putea sa il plantez. O seara placuta va urez

oltea in 07 Februarie 2013

am pus un sambure de mango intr-un ghiveci unde am o alta planta mare si acum lastarul de mango are 10cm.La primavara am sa-l mut in ghiveciul lui...

cos in 02 Martie 2012

am pus un sambure de mango si dupa doua zile a inceput sa se iveasca un colt mic,ce repede a incoltit

cos in 02 Martie 2012

am pus un sambure de mango si dupa doua zile a inceput sa se iveasca un colt mic,ce repede a incoltit
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE DE INTERIOR

Mango... de casa
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate