Monstera

Monstera

Sambata, 14 Aprilie 2007
31443 vizualizari | 9 comentarii
Monstera - Monstera deliciosa

Monstera deliciosa este una dintre cele mai populare plante de apartament. Originara din sudul Mexicului si Guatemala, prezenta ei induce negresit o atmosfera tropicala.

Monstera are o tulpina viguroasa, suculenta, grimpanta, cu radacini adventive foarte puternice care evoca mediul tropical de bastina.

Monstera - Monstera deliciosaFrunzele, de asemenea, sunt ample, de dimensiuni uriase, in forma de inima, decupate pe margine si cu perforatii inegale in interior. Ele au culoarea verde intens stralucitor si sunt sustinute de petioli lungi , vigurosi, care imbraca tulpina in dreptul nodulilor.

Monstera infloreste rar in apartament. Inflorescenta, mai mult interesanta decat frumoasa, este un spadix care la maturitate dezvolta fructe asemanatoare unor boabe de porumb; in mediul sau natural infloreste si produce fructe comestibile.

Monstera deliciosa este o planta in stare de vegetatie permanenta. Se comporta bine in camere calde (18-22 grade C); nu-i place frigul si caldura uscata. Tolereaza relativ bine oscilatiile de temperatura, dar numai pe durate scurte. Prefera un loc bine luminat, dar fara soare direct.

Aerul rece si excesul de apa provoaca brunificarea varfurilor frunzelor; aerul uscat este deseori cauza brunificarii si uscarii marginilor frunzei. Caderea frunzelor batrane aflate la baza este un proces fiziologic normal.

Monstera deliciosaMonstera este o planta ce necesita udare abundenta pe perioada de primavara-vara si moderata pe periaoda iernii. Pamantul trebuie sa cuprinda multa turba si pamant de frunze; solul trenuie sa fie bogat in elemnte nutritive.

Monstera se inmulteste prin butasi din varfuri si fragmente de tulpina cu 1-3 noduri; butasii se pot planta direct in ghivece de 10 cm, pe substrat de turba fibroasa cu nisip sau perlit. Se mai poate inmulti si prin drajoni, marcotaj aerian si seminte.

In conditii de caldura (25-30 grade C in substrat si 20-25 grade C in aer) si umiditate relativa ridicata (90-95 %), butasii formeaza radacini si lastari noi in circa o luna. este bine ca in primele doua saptamani sa se acopere planta cu folie de polietilena.

Apa se administreaza numai cand pamantul se usuca putin la suprafata. Stergerea frunzelor cu un burete umed este necesara si suplineste pulverizarea cu apa.

Fertilizarea trebuie facuta numai in lunile de primavara si vara la intervale de doua saptamani, cu solutii minerale de 0,1-0,2 %.

La transplantare se acorda o atentie deosebita radacinilor tinere; Monstera trebuie transplantata anual si este recomandata luna martie.CE SPUN VIZITATORII

MARI in 24 Noiembrie 2012

Multumesc

STEFAN ANDREEA ELENA in 13 Noiembrie 2012

am si eu o planta care seamana 90% din descrierea dv,si i-am taiat radacinile aeriene pt a -i da un aspect mai placut si nu s-a deteriorat. ce se poate intampla pe viitor?cand am cumparat-o avea cateva frunze normale neperforate,dupa un timp a aparut o frunza perforata intr-un singur loc si dupaceea au inceput frunzele taiate pe laterale si perforate pe interior.frunzele vechi sunt de culoare verde inchis lucios si cele noi verde deschis.o am de 3 ani si are 1m inaltime

cris in 25 Ianuarie 2012

Scuze ,m-am grabit. Multumesc ,macar stiu cum o cheama pe saraca planta .

cris in 25 Ianuarie 2012

mulumesc.

Taron in 10 Mai 2011

Wow! Great thininkg! JK

sorinakis in 22 August 2010

Planta mea a crescut foarte urat. Stie cineva daca se poate scurta cumva si in ce conditii?

Lili in 14 Octombrie 2009

Pt d-nu rahat,ma bucur ca va considerati un rahat,probabil asa si sunteti.Despre articol,ce sa spun ,este super,asa mai aflam cum trebui ingrijite florile noastre despre care poate stiam prea putin.Multumesc.

rahat in 01 Octombrie 2009

tampenii

Munteanu Ioana in 15 Octombrie 2008

e tare
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE EXOTICE

Monstera
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate