Mulciul toxic: ce este si cum il recunosti

Mulciul toxic: ce este si cum il recunosti

Joi, 20 Iunie 2013
5239 vizualizari | 1 comentarii

Mulciul toxic: ce este si cum il recunosti

Mulciul constituie, de regula, un amestec pestrit de ingrediente diverse care formeaza un tot benefic plantelor din gradina. Uneori, insa, ca urmare a ingredientelor adaugate ori a intretinerii necorespunzatoare, mulciul poate deveni toxic, iar utilizarea sa iti poate afecta sever plantele din gradina.

 

Ce este mulciul toxic

Mulciul toxic este un amestec otravitor pentru plante care a fost supus unor procese de fermentare si degradare in urma carora au rezultat toxine si alcooli periculosi.

 

Cum recunosti mulciul toxic

Cea mai simpla metoda de a recunoaste mulciul toxic este aceea de a-l mirosi. Un mulci sanatos, perfect pentru plantele din gradina, emana un parfum placut, care variaza in functie de ingredientele pe care le contine.

Mulciul toxic, in schimb, imprastie in aer un miros neplacut sau chiar dezgustator, de sulf, otet, siloz sau alte miasme. Totodata, este posibil ca mulciul toxic sa aiba o culoare usor mai inchisa decat cea a mulciului sanatos.

 

Cum elimini toxicitatea mulciului

Din fericire, mulciul toxic poate fi "vindecat", astfel incat sa il poti folosi apoi pentru a-ti proteja si hrani plantele din gradina. Cum procedezi? De cele mai multe ori, este suficienta aerisirea mulciului - care va determina evaporarea substantelor otravitoare - pentru a-i elimina toxicitatea.

Asaza straturi subtiri de mulci toxic pe o folie de plastic si permite-le sa se usuce pret de cateva zile, timp in care otravurile vor disparea.

O alta metoda este irigarea mulciului toxic care va determina scurgerea otravurilor.

 

Efectele mulciului toxic

In situatia in care nu identifici la timp mulciul toxic, afla ca acesta risca sa iti afecteze serios plantele din gradina, determinand, nu de putine ori, moartea acestora (in special in cazul plantelor anuale).

Efectele mulciului toxic devin vizibile rapid, de regula la circa 24 de ore de la aplicare. Consecintele aplicarii de mulci toxic seamana cu cele produse de seceta, drenaj precar, fertilizantul aplicat in exces sau aplicarea incorecta a pesticidelor si includ ingalbenirea frunzelor, caderea frunzisului, aparitia de pete si, in cele din urma, moartea plantei.

Retine ca prevenirea este, in acest caz, esentiala, intrucat, odata aplicat mulciul toxic, planta risca sa fie afectata definitiv, chiar si in urma indepartarii stratului otravitor.


Metode de prevenire a formarii mulciului toxic

Pentru a evita formarea mulciului toxic, asigura-te ca introduci in containerul special pregatit doar ingrediente sanatoase, recomandate pentru obtinerea unui mulci de calitate (evita, printre altele, produsele de origine animala!). Un alt secret consta in aerarea corespunzatoare - mulciul trebuie amestecat des pentru a nu permite declansarea fermentarii.

CE SPUN VIZITATORII

Hanok in 10 Decembrie 2015

Hey, that post leaves me feeling fooslih. Kudos to you!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Mulciul toxic: ce este si cum il recunosti
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate