Omagul - Aconitum napellus

Omagul - Aconitum napellus

Joi, 14 Aprilie 2011
16652 vizualizari | 2 comentarii

Scriitorii antici pomenesc de o planta, "akoniton". Ovidiu afirma ca este o planta magica, folosita de Medeea si ca s-ar fi nascut din balele Cerberului, cainele cu trei capete, atunci cand Hercule l-a tarat afara din Infern, la porunca regelui Eurystheus.

Teofrast sustine ca akoniton poate fi preparat in asa fel incat moartea celui otravit sa se instaleze abia dupa cateva luni sau chiar dupa cativa ani. In realitate, toate otravirile mentionate de istoiria europeana se pun in seama omagului, cu care ar fi fost omorati, de pilda, imparatul roman Claudius si papa Hadrian VI.

Dacii foloseau planta pentru otravitul sagetilor. In cartea sa despre plante, medicul italian Pietro Mattioli reda foarte exact si plastic un experiment cumplit, la care a asista el insusi in anul 1561, la Praga. Arhiducele Ferdinand, care detinea un praf ce actiona impotriva tuturor otravilor, a vrut sa testeze efectul acestuia si asupra omagului. Un tanar, condamnat la moarte pentru talharie, s-a pus de bunavoie la dispozitia arhiducelui, intrucat in caz de supravietuire, pedeapsa cu moartea ar fi fost anulata. Dar testul s-a sfarsit rau pentru el: praful care ar fi trebuit sa anihileze efectul omagului s-a dovedit a fi ineficient, astfel ca tanarul a murit in chinuri groaznice: spasme, frisoane reci si calde, varsaturi etc.

Omagul se numara printre ingerdientele folosite de vrajitoare la prepararea unor alifii, notate, de altfel, in dosarele proceselor, si mai cu seama de invatatii din era moderna timpurie. Nu chiar intotdeauna, dar foarte frecvent, printre componentele alifiilor narcotizante se afla si omagul. Unii autori presupun ca el ar fi principalul responsabil pentru transformarea in animale, deoarece substantele pe care le contine pot irita terminatiile nervoase din piele, creand astefel senzatia ca acesta s-ar acoperi cu pene sau cu blana. Este posibil ca denumirea de "trasurica lui Venus" folosita mai ales in unele locuri din Tara Rinului (Renania) sa fie legata de utilizarea omagului la vrajile de dragoste.

Fisa botanica

Denumiri populare - marul-lupului, foaie, remf, omag albastru.

Caracteristici - planta erbacee, toxica, intalnita la noi in tara in tot lantul carpatic, in zona alpina si subalpina. Radacina - tuberul - este carnoasa si ingrosata, iar tulpina poate atinge o inaltime de pana la un metru. Frunzele sunt divizate iar florile, de culoare violet inchis, formeaza un fel de ciorchine lung de 10-20 cm. Infloreste in perioada iunie - august. Fructele contin seminte negre, lucioase.

Demn de retinut - este foarte otravitoare, mai ales radacina si semintele, de fapt, este una dintre cele mai otravitoare specii de plante din Europa Centrala. Este planta ocrotita.

Intrebuintari medicale

Compusi importanti - alcaloizi de tip aconitinic

Fitoterapie - tinctura de omag, preparata din frunze, alcool si apa distilata, are actiune antistatica, antivirala, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antitumorala, cicatrizanta.

Se recomanda ca adjuvant extern in - infectii virale ale pielii, vegeatatii veneriene, negi, herpes, leucoree, acnee, impetigo, tumori externe.

Homeopatie - Aconitum - un remediu homeopat important, se administreaza in caz de: febra, nevralgii (de trigemen), sciatica si raceli.

 

CE SPUN VIZITATORII

RESIGA ANA in 26 Ianuarie 2017

Buna ziua ! De unde as putea obtine seminte de omag ,va rog ???

ana in 04 Iunie 2011

Cred ca artrebui discutat mai mult aspectul yerapeutic pentru a avea incredere in produsele care contin aceasta planta.Despre proprietatile sale otravitoare se stie de mult timp si tocmai acest fapt creaza neincredere.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE DE GRADINA

Omagul - Aconitum napellus
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate