PATLAGINA INGUSTA - Plantago lanceolata

PATLAGINA INGUSTA - Plantago lanceolata

Joi, 11 Mai 2006
49008 vizualizari | 7 comentarii
PATLAGINA INGUSTA - Plantago lanceolataPatlagina ingusta - Plantago lanceolata este o planta erbacee, perena, spontana si cultivata, comuna in toata tara, prin pajisti aride, pasuni, fanete, marginea drumurilor, de la campie pana in zona montana.

Popular mai este cunoscuta si sub numele de : carutele, coada soricelului, iarba taieturii, limba oii, limba baltilor, limba broastei, limba sarpelui, limbarita, minciuna, protagina.

Patlagina ingusta nu are pretentii deosebite fata de clima, avand o toleranta ridicata fata de umiditate, temperatura si pH. Patlagina ingusta creste pe toate tipurile de sol si ii merge foarte bine pe cernoziomuri si solurile de lunca.

Patlagina ingusta are tulpina scapiforma florifera, erecta, nefoliata, avand intre 5-50 cm inaltime. Frunzele sunt lanceolate pana la liniar-lanceolate, usor ingustate in petiol, cu trei-sapte nervuri, mai mult sau mai putin paroase sau glabrescente.

Frunzele de patlagina ingusta contin acubozida (aucubina, rimantina) cu rol cicatrizant si antibacterian. Maximum de aucubina (2,80-3,20 %) se afla in timpul infloririi.

Patlagina ingusta - Plantago lanceolata mai contine pectine (5-10 %), acizii ferulic, siringic, vanilie, hidroxibenzoic, cumaric, gantisic, clorogenic, neoclorogenic, protocatichic, hidroxifenil-acetic, cafeic, ursolic, vitaminele A, C si K (prin uscare vitamina C dispare), mici cantitati de amidon, mucilagii, saruri minerale cu elementele potasiu, calciu, fosfor, magneziu, natriu, fier, mangan, zinc, bor, cupru, molibden, aluminiu.

Frunzele se recolteaza in timpul infloritului, pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua. Frunzele impreuna cu scalpul florilor se taie de la suprafata pamantului. Se usuca la umbra, in strat subtire. Se poate efectua si uscarea artificiala la 40-50°C. Frunzele de patlagina ingustase se folosesc si in stare proaspata.

Principiile active din planta au proprietati emoliente, hemostatice, antiseptice. Frunzele si in general toate partile aeriene ale plantei sunt recomandate in tratarea ulcerului varicos, ulceratiilor cutanate, iritatiilor pielii, conjunctivitei, blefaritei(infectii la radacina genelor). Aceeasi utilizare are si patlagina (Plantago media).

CE SPUN VIZITATORII

Trixie in 18 Octombrie 2016

Wham bam thank you, ma'am, my qusiteons are answered!

Roberto in 20 Octombrie 2015

You\'ve got to be kidding me-it\'s so trrnapsaently clear now!

Mike in 20 Octombrie 2012

s’accumulent dans le colon pendant des anne9es. C’est alors qu’intervient le psulliym. Le psulliym blond est une plante qui va permettre de nettoyer votre colon de manie8re naturelle en favorisant votre

Stormy in 12 Septembrie 2011

AFAICT you\'ve covered all the bases with this ansewr!

JENI in 02 Mai 2010

despre patlagina,numai de bine.de-aia ni le-a dat dumnezeu ca sa ne vindecam cu ele...ma refer la toate plantele in general..le-am folosit...sant f.f.f.bune.mai ales ca sant naturale.va pup si vindecare grabnica.fiti binecuvantati!

Costel in 02 Decembrie 2009

Cum se prepar mixtura pe baz de alcool (vin, rachiu sau spirt)i cum trebuiete folosit? La ce fel sau grup de boli se administreaz i dac are reacii adverse???

Juncu Maricica in 13 Martie 2007

as dori mult mai multe informatii despre ceaiuri, de cind au fost descoperite evolutia lor si pina acum
multumesc
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE MEDICINALE

PATLAGINA INGUSTA - Plantago lanceolata
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate