Plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi

Luni, 10 Martie 2008
340900 vizualizari | 266 comentarii
Plantarea pomilor fructiferi necesita studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri si portaltoi. Pomii fructiferi se pot planta pana la altitudinea de 1.500 m, de unde se incep sa se adapteze bine arbustii fructiferi.

Alegerea terenului
Terenul ales si destinat plantarii pomilor fructiferi, fie ca este vorba de o suprafata mai mica sau de una mai mare, trebuie sa intruneasca anumite cerinte legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilitatile de udare si mecanizare.

Pentru o plantare reusita terenul trebuie sa fie plan sau sa aiba o panta usoara, de pana la 10%. Terenurile cu pante de peste 10% si pana la 15% nu sunt recomandate pentru cais, piersic si nectarin.

Cele mai bune soluri pentru plantarea pomilor fructiferi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure, solurile lutoase si luto-argiloase nefiind favorabile pentru cultura pomilor.

Solul trebuie sa permeabil, pentru a se evita baltirea apei, avand grija ca panza de apa freatica sa se afle la peste 2-3 m adancime. Atentie ca sursele permanente de apa pentru udarea pomilor si pentru tratamente fitosanitare sa nu fie poluate.

Se va evita plantarea pomilor fructiferi pe terenurile puternic inierbate, pe solurile mai putin fertile, recomandandu-se utilizarea unei culturi premergatoare (lucerna) care fertilizeaza natural terenul.

Terenurile unde se va efectua plantarea pomilor fructiferi vor fi expuse la soare, orientarea preferata a randurilor fiind Nord-Sud. In zona dealurilor inalte se vor alege numai specii si soiuri mai rezistente la frig si care pot lega fructe chiar in primaverile ploioase.

Nu se recomanda plantarea in vaile inguste, cu curenti puternici de aer, precum si zonele cu frecvente ingheturi tarzii de primavara. In zonele cu frecventa mare a vanturilor sunt obligatorii perdelele de protectie cu arbori inalti (stejar, frasin, artar, salcam).

Zonarea speciilor pomicole
Zonarea speciilor se va face in functie de pretentiile fiecarei specii si chiar a soiurilor fata de lumina si caldura, precum si de rezistenta la geruri, oscilatii de temperatura si alte accidente climatice.

Marul, parul, gutui, prunul, ciresul, visinul, se pot cultiva in zona dealurilor subcarpatice,iar in zonele calde de campie, se vor planta mai ales: cais, piersic, fara a exclude celelalte specii. Desi in cadrul tuturor speciilor s-au creat soiuri autocompatibile, se recomanda folosirea a cel putin 2-3 soiuri, pentru o mai buna polenizare.


Plantarea pomilor fructiferi
Perioada optima de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie si pana la venirea primului inghet. Exista avantajul ca prinderea este sigura, deoarece exista in sol umiditate suficienta. In perioada de iarna ranile de pe radacini au timp suficent sa se cicatrizeze, emitand noi perisori absorbanti, care permit reluarea vegetatiei primavara timpuriu.

Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primavara, este recomandata a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind conditionata de udarile repetate, ce devin absolut obligatorii in perioada de seceta.

In vederea plantarii de toamna trebuie efectuate o serie de pregatiri absolut necesare si anume dupa care se executa plantarea propriu-zisa. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se planteaza in livada.

livada pomi fructiferi

Stabilirea corecta a distantei
dintre randuri si dintre pomi pe rand se face pentru fiecare specie in parte de pe grupe de soiuri cu vigoare asemanatoare, tinandu-se seama si de portaltoiul utilizat, deoarece el are importanta foarte mare asupra cresterii pomilor.

Distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 3,5-4,5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Sunt foarte pretentiosi la acest factor caisii, piersicii, migdalii, ciresii, ca si unele soiuri de mar si par. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.

Pregatirea gropilor
Sapatul gropilor se face cu 40-60 zile inainte de plantarea propriu-zisa, cu scopul de a crea conditii de aerare a pamantului si de a activa dezvoltarea microflorei din sol. Pamantul rezultat de la sapatul gropilor se asaza de o parte si de alta a randului sub forma de musuroaie (se are grija ca peretii gropii sa fie verticali).

Stratul de la suprafata (30-35 cm) se asaza in aceeasi parte a randului la toate gropile (de exemplu spre est), iar stratul inferior in cealalta parte (spre vest). De aceasta asezare a straturilor de pamant in musuroaie se va tine cont la umplerea partiala a gropilor inainte de plantare.

Umplerea partiala a gropilor se executa cu 2-3 saptamani inainte de plantare. La fundul gropii se arunca 15-20 cm pamant din stratul inferior, apoi se completeaza pana la jumatate sau doua treimi cu pamant din stratul de la suprafata. Se urmareste ca pamantul cel mai fertil sa se gaseasca in zona radacinilor pomului.

Procurarea pomilor fructiferi
Pentru pomilor fructiferi, se face o alegere riguroasa a materialului saditor. Este indicat ca materialul saditor sa fie procurat din toamna, din pepiniere consacrate (statiunea Baneasa), recunoscute oficial si controlate, care garanteaza autenticitatea, calitatea si sanatatea pomului.

Pomii fructiferi cumparati se vor transporta direct in gospodarie, mentinand radacinile protejate de contactul cu aerul, de caldura sau curent, pentru a nu se deshidrata. In functie de data cand are loc plantarea, pomii fructiferi se pot tine in beciuri, cu umiditate corectata prin udarea radacinilor.

Pentru pastrarea un timp mai indelungat, pomii fructiferi se vor stratifica in santuri sau gropi adanci de 30-40 cm, cu latimea de 30-50 cm, facute la adapostul cladirilor, in scopul protectiei pomilor. Materialul saditor se va aseza in picioare, in legaturi, cu eticheta, si se va acoperi pe radacini si pe 20-30 cm din tulpina cu nisip sau pamant bine maruntit.

Se vor planta numai pomi fructiferi bine dezvoltati, sanatosi, cu radacini lungi de peste 25-30 cm, neofilite, turgescente. Se inlatura toti pomii cu tumori canceroase pe radacini, oricat de mici ar fi acestea.

Alegerea portaltoilor
trebuie facuta in functie de calitatile solului. Pentru solurile uscate din zona de campie se prefera ca portaltoi zarzarul pentru cais, eventual pentru prun; migdalul amar si piersicul pentru piersic; mahalebul pentru cires si visin, corcodusul pentru prun, parul franc pentru par, marul franc pentru mar.

pregatirea pentru plantareCum trebuie sa arate un pom corespunzator pentru plantare?
- sa aiba 1-2 ani, si o inaltime de peste 1m;
- radacinile principale sa fie sanatoase, de peste 20-30 cm, iar in cazul pomilor altoiti pe portaltoi vegetativi sa fie cu un smoc de radacini subtiri;
- tulpina si radacina nu trebuie sa fie deshidratate sau cu rani;
- la pomii de 2-3 ani, coroana trebuie sa fie deja formata.

Fasonarea radacinilor
se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4mm. Tinand cont ca prinderea se face pe baza radacinilor groase, de schelet, acestea se lasa cat mai lungi daca nu sunt ranite, in caz contrar acestea se fasoneaza deasupra ranii. Prin aceasta se innoiesc taieturile facute la scos, operand cu foarfeca; se scurteaza radacinile frante ori ranite, imediat deasupra ranii, lasandu-se intregi cele sanatoase principale. Radacinile subtiri, sub un milimetru diametru, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.

Mocirlirea radacinilor
consta in scufundarea repetata a radacinilor pomilor intr-un amestec alcatuit din parti egale de balega proaspata de vaca, pamant de telina si apa. Aceasta mocirla stimuleaza vindecarea ranilor si aparitia de noi radacini. Pomii se vor planta imediat dupa aceasta operatiune pentru ca mocirla sa nu se usuce pe radacini.

Ingrasarea la plantare
este o alta conditie esentiala. In pamantul destinat plantarii (stratul provenit de la suprafata) se amesteca 10-15 kg (1-2 galeti) de gunoi de grajd bine putrezit, plus 50-60 g superfosfat si 50-60 g sare potasica.

Stabilirea corecta a adancimii de plantare a pomilor fructiferi
Pomii se aseaza in gropi astfel ca punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului.Pe fundul gropii se face un musuroi din pamant reavan pe care se aseaza radacinile pomulu. Se arunca apoi pamant marunt si reavan (din cel amestecat cu ingrasaminte), introducandu-se usor cu degetele rasfirate printre radacini.

Plantarea pomilor fructiferiDupa ce au fost acoperite radacinile, se scutura usor pomul (fara sa fie tras afara) pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile. Dupa ce s-a nivelat solul tras peste radacini, se taseaza foarte bine prin calcare insistenta. Se trage apoi tot pamantul in groapa, pana la nivelul superior al acesteia si se calca din nou.

Daca este cazul se mai adauga 5-10 kg mranita, o galeata de apa, apoi se mai calca o data si se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger. Cu restul pamantului ramas se executa apoi o copca (farfurie) in jurul pomului. In aceasta copca se toarna 1-2 galeti de apa.

Udarea este absolut necesara la plantare pentru ca apa dreneaza toti graunciorii de pamant intre radacini, elimina aerul, previne aparitia mucegaiului, iar pomul se lasa putin in jos, "se asaza" revenind astfel cu coletul exact la nivelul suprafetei solului; adica la fel cat a fost in pepiniera.

Dupa ce apa a patruns in sol, se strange tot pamantul din jurul pomului sub forma de musuroi. Acesta are rolul de a proteja radacinile pomului impotriva inghetului din timpul iernii.

Coroana sau partea aeriana a pomului ramane nefasonata; taierile urmand sa se efectueze in primavara, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie.

CE SPUN VIZITATORII

MR WILLIAMS in 22 Mai 2018

Ofrecemos Préstamos Privados, Comerciales y Personales con tasas de interés anuales mínimas tan bajas como el 3%. Otorgamos préstamos dentro del rango de $ 1,000.00 a $ 500,000.00. Si está interesado, respondame ahora. Contáctenos en whatsapp +1(214)305-8945, correo electrónico: willianloanfirm6@gmail.com

XRumerTest in 14 Ianuarie 2018

Hello. And Bye.

XRumerTest in 14 Ianuarie 2018

Hello. And Bye.

Susana Bonita in 27 Octombrie 2017

O zi buna,
  Dragul meu prieten sunt Susana Bonita Sunt aici pentru ca bunica doamnei Melissa, care îmi oferă împrumutul meu de $ 100.000,00 USD, sunt aici pentru a vă permite să știți că există oameni diferiți în viață Mulțumesc lui Dumnezeu că mi- Melissa, care îmi fac visele, internetul dragului meu prieten este plin de înșelătorie și acum poți obține împrumutul prin intermediul doamnei Melissa din Italia prin e-mail-ul personal; mrsmelissaloanfinance@Outlook.com pentru mai multe detalii.

Nicolae Fluturel in 20 Iunie 2016

Din cauza furtunii s-a rupt un mär din grädinä exact din punctul de altoire,dar nu s-a rupt de tot.Mai are legäturi cu rädäcina.Intrebare; cum il repar ?

cela in 20 August 2015

gresit... nu se face nici un musuroi caci este interzis sa se punea pamant peste punctul de altoire Altfel Pomul va dezvolta radacini acolo si mai sus.

misu in 25 Ianuarie 2014

Cei mai buni pomi fructiferi si foarte multe soiuri pe www.pomifructiferibt.ro.

misu in 03 Ianuarie 2014

cei mai buni www.pomifructiferibt.ro

Catalin in 22 Octombrie 2013

Cautam agenti comerciali sau particulari interesati de achizitionare pomi fructiferi in varsta de 2 ani, altoiti, certificati de calitate si autorizati.Preturi fara concurenta: POMI FRUCTIFERI 12,5 lei radacina libera/ 15 lei impachetati, VITA DE VIE 6,5 lei, TRANDAFIRI 5 lei! Pentru clientii nostrii am introdus transportul gratuit pana la locul de plantare la comenzi de peste 10 bucati.
POMI FRUCTIFERI Soiuri Mar
• Golden Delicious-Golden Delicios
• Red Delicious-Rosu de Iarna,Bot de Iepure
• Jonathan-Jonathan
• Idared - Paula Red
• Starkinson – Wealthy
• Florina – Pacific Rose
• Champion
• Topaz
• Fuji-Patul de toamna
• Gloster
• Elize
Portaltoi mar : M9, M106, M26, M 07, M 111

Soiuri Cires
• Germesdorf
• Van de mai
• Stella
• Kurdia
• Lapius
• Regina
Portaltoi Cires : Gisele 5 si Mahaleb

Soiuri Cais
• Falca Rosie
• Favorit
• Umberto
• Sulmona
• Cea mai buna de Ungaria ( CMU)


Soiuri Gutui
• Beretzky


Soiuri Par
• Napoca toamna iarna
• Contesa de Paris de iarna
• Cure de toamna iarna
• Untoasa Hardy de toamna
• Williams Rosu de vara
• Williams Galben de vara

Soiuri Prun
• Athan renclod
• Stanley
• Annaspath
• Record
• Centenar
• Lepotika
• President
• Black star
• Black diamond

Soiuri Nectarin
• Nectared 2

Soiuri Visin
• Crisana
• Nana

Soiuri Piersic
• Springold
• Congres
• Cardinal

Vand Poartaltoi:
• Corcodus
• Mahaleb
• Par salbatic
• Mar salbatic
• Prun
Vita de vie Soiuri de vin
• Feteasca Regala
• Tamaioasa Romaneasca
• Feteasca Neagra
• Feteasca Alba
• Muscat Ottonel
• Chardonne
• Ceasla
• Merlot

Vita de vie Soiuri de masa
• Muscat
• Coarna neagra
• Italia
• Victoria
• Timpuriu de Cluj
• Perla de csabo
• Afuz-alieTrandafiri radacina libera sau impachetati, de 3 feluri: normali, cataratori, si pomisor

Soiuri de nuc altoit si nealtoit. Importam marcote si portaltoi in cantitati mari. Pentru comenzi mari transportul se include in pret. Va rugam sa vizitati site-ul nostru pentru mai multe detalii: pom-fructifer .ro sau la 0735023717

Liana in 07 Aprilie 2013

spuneti si preturile la fiecare, va rog frumos

Rusu Florentin in 27 Martie 2013

Cumpar in jur 300 d nuci,caut un pret accesibil eliberat cu factura fiscala si ceia ce ma intereseaza sa gasesc in judet!! MEHEDINTI,nr d tl 0785871152.

Daniela in 17 Februarie 2013

AS VREA SA STIU DACA AVETI SI MOTRUNI ALTOITI?

nita in 14 Februarie 2013

felicitari prt informatii

Endre in 19 Noiembrie 2012

D-lui Gherghelegiu;Prin \"altoi\" intelegem lastarul crescut din portaltoi,din locul altoirii.Acesta poate sa atinga inaltimea si de peste un metru;La ceea ce vreti dvs. sa va referiti cred ca ar fi vorba despre \"musuroirea\" altoilor in zona de altoire,adica de acoperirea cu pamant a acelei zone comune a altoiului si portaltoiului unde acestia ies din sol:Da acolo e bine,ca pe timpul iernii sa se faca un musuroi din pamant,ca acea zona despre care am vorbit sa fie protejata de inghet.Inaltimea musuroiului poate fi intre 20 si 30 cm.,care ar trebui sa fie suficienta pt. a feri altoiul de inghet;Peste pamant se mai pot pune frunze uscate sau coceni de porumb sau rogojina(stuf),penrtu o izolare mai buna.Succes.

GHERGHELEGIU in 18 Noiembrie 2012

MUSUROIUL TREBUIE SA ACOPERE ALTOIUL PE TIMPUL IERNII,S-AU NU SE INTAMPLA NIMIC DACA RAMANE AFARA,MA REFER LA INGHET.MULTUMESC

adrian in 16 Noiembrie 2012

cu ce se stropesc ciresii in aceasta perioada?

Pogor Mihai Petronel in 14 Noiembrie 2012

Eu vreau sami fac o lavada e bine pentru castig. Adica ami scot munca.

Endre in 28 Octombrie 2012

Pt. Catalin;Aici,pe acest blog gasiti tot ce aveti nevoie sa stiti la plantarea puietilor de pomi(fructiferi si nu numai!).Dupa ce se desface ambalajul lor,pomii se verifica in zona radacinilor,intrucat in ambalaj acestia nu se vad.De obicei nu trebuie taiate (scurtate)radacinile subtiri,iar cele groase se scurteaza doar acelea,care sunt rupte/ranite sau julite la scoaterea din sol a pomului.Pentru o reusita maxima,respectati indicatiile de mai sus cu privire la adancimea gropii de plantare,la distanta dintre pomi si la adancimea de plantare a fiecarui pom;Pa cat posibil,folositi mranita(gunoi fermentat) si nu gunoi proaspat.Udati din belsug si asigurati pomul cu un par de sprijin in primii 2 ani.Taiere la inaltime a altoiului pt. formarea coroanei se face in primavara urmatoare plantarii.Mult succes.

catalin in 25 Octombrie 2012

am cumparat cativa pomi altoiti si as vrea sa stiu daca atunci cand ii plantez le tai mai scurt radacinele acelea din sacuti

adi in 21 Octombrie 2012

dragut

rameteagheorghe in 17 Octombrie 2012

buna as dorii sa plantez pomi fructiferipe un teren pietros va rog sa mmi recomandati ce soiuri as putea si daca pot si vita de vie

dorel in 11 Septembrie 2012

buva ziua,
doresc sa-mi fac o livade de pruni,meri si peri in dambovita.
cine ma ajuta si pe mine cu mai multe detali?
de unde pot cumpara cam 100 de pomi?

CHELARU EDUARD in 10 August 2012

PEPINIERA POMICOLA SI VITICOLA OFERA SPRE VANZARE MATERIAL SADITOR POMICOL SI VITICOL LA PRETURI DE PRODUCATOR.
OFERTA:
POMI FRUCTIFERI ALTOITI:
MAR: golden delicious,idared,florina,starkimson(bot de iepure),jonathan.
PAR: Williams,contesa de paris,favorita lui klapp,monica.
PRUN: Stanley,centenar,athan renglote,d’agen,tuleu gras,tuleu timpuriu,record,annaspath(anaspet).
CAIS: pannonia,falca rosie,dacia,tudor,traian.
PIERSIC: congres,springold,champion,dixired,nectared4.
CIRES: van,stella,germersdorf,boambe de cotnari.
GUTUI: beretzky,aromate.
VISIN: crisana.
BUTASI VITA DE VIE:
BUTASI DE VIN: feteasca alba,feteasca regala,tamaioasa romaneasca,feteasca neagra,muscat ottonel,merlot,riesling,cramposie,ceasla.
BUTASI DE MASA: muscat de hamburg,victoria,italia,moldova,timpuriu de cluj,cardinal,perla,muscat d’adda,afuz-ali.
PRETUL ESTE NEGOCIABIL SI DIFERA IN FUNCTIE DE CANTITATEA DORITA.
ATAT POMII CAT SI VITA DE VIE CORESPUND NORMELOR SI SUNT DE CALITATEA I.
SE POATE ELIBERA ATAT FACTURA FISCALA CAT SI CERTIFICAT DE CALITATE.
PENTRU COMENZI MAI MARI OFERIM TRANSPORT GRATUIT LA DOMICILIUL CLIENTULUI.
RELATII LA TELEFON: 0726 342 704 (CHELARU EDUARD).

relu in 12 Iunie 2012

Buna ziua!As dori un sfat cu privire la cultura caisului.Sunt din Rm.Valcea si am pantat doi caisi altoiti,cumparati de la pepiniera,acum aprox.7 ani.Au rodit binisor,dar dupa vreo 3ani s-au uscat treptat,creanga cu creanga.Am cumparat altii,au rodit la fel,aprox 2ani,dupa aceea s-au uscat si astia,avand aceleasi simptome ca cei de dinainte.Fiind dezamagit de acesta specie,mai ales ca si alti vecini au caisi care rodesc,nu altoiti,din cei asa zisi\"romanesti\",m-am hotarat sa plantez niste samburi de caise din aceasta specie.Din ce am citit pe acest forum,concluzia este ca nici asa nu voi rezolva nimica,datorita caltatilor indoielnice ale viitorului pom,deci,cum procedez?Las pomul sa creasca asa in continuare sau plantez un zarzar si altoiesc un cais pe el?Daca da,ce soi de cais?Va rog sa ma indrumati.Multumesc!

mihai in 09 Iunie 2012

Buna ziua. Pot infiinta o plantatie de nuci pe jumatate de hectar ? Daca da, m-ar interesa sa aflu de unde pot achizitiona nuci care dau rod in 4-5 ani de la plantatie. Multumesc

jan in 24 Aprilie 2012

depinde si ce pamint ai sa poata sa se prinda pomul.

Eteltjesepide in 10 Aprilie 2012

Ai ajuta pe altii , ajutandu- Insusi!
- Ajuta pe oameni sa se uneasca peInternet .
- Invata mai, si de ai ajuta pe altii sa se miste constient \" inainte de a succesului . \"
- Pentru a oferi o asistenta internationala reciproca si de caritate .
- Contribui la crearea de bogatie pentru toti participantii la CLUB .
- Fii independent si de a face ceea ce vrem !
Un timp de plata pentru calitatea de membru inclubul de $ 40.Fiecare participant primestetotala a tuturor unul dupa altul ,
Pentru o sesizare Comentarii - $ 10 Dupa ce se aplica .
Iesirea dinclubul in orice moment , cu o rentabilitate a investitiei complet ! Doneaza 2% vor fi deduse din premii . Nu avem nici o calificare . Nu aveti nevoie de a invita . Pentru locuri de munca activa va obtine este de multe ori mai mult.Nu avem nici lunar plata anticipataclubului . Sistemul nostru functioneaza pe deplin automat . MAI MULTE Tu nu va avea pierderi financiare !
Accesul la produse unice pentru GRATUIT!
Alfabetizare curs de calculatoare , constructor de site-ul , eidetics , si mult mai util
Prezentari in fiecare zi
PROIECT O FOARTE GRAV ! Si de brand nou !
Nu ratativozvozhnost !CONNECT LA ECHIPA NOASTRA ACUM !
Mai multe informatii aici - F-Best.ORG

petre in 26 Martie 2012

Referitor la cais,ce vrei sa faci?livada intensiva?Trebuie sa ai cunostinte solide + experienta pentru cais.Altfel o sa ai o mare dezamagire.Toate soiurile sunt bune,nu exista soiuri bune sau mai putin bune.Caisul are zona de favorabilitate mai restransa,in ce zona a tarii plantezi?

petre in 26 Martie 2012

minim doua soiuri de mar.cum vrei sa se faca polenizare.E 12 ron o carte,acolo gasesti raspuns la probleme actuale si din viitor.Daca stii poti prevedea.

petre in 26 Martie 2012

mentine terenul curat,daca vrei sa pui iarba trifoi lucerna-irig.pierzi din productie.Poti folosi erbicid total

petre in 26 Martie 2012

nucul se planteaza la 10 metri

petre in 26 Martie 2012

ca sa tai marul ia-ti o carte cultura marului si citeste-o.Nu merge taiat la distanta,sfaturi se dau usor,le da oricine.Trebuie vazut cum a crescut,ce taierii s-au facut in trecut,trebuie dirijat.Sau taie-l ca toti romanii si plangete de ploi acide

Costelia Baban in 25 Martie 2012

Am nevoie sfaturi generale cum tai marul plantat acum 5 ani.Multumesc.

DAMIAN in 24 Martie 2012

care e distanta la care se planteaza nucul avand in vedere ca acesta se dezvolta mai mult decat un prun .....si la ce distanta se planteaza poimii fata de mejdina sau hotarul dintre proprietari dupa ultima lege

dan in 18 Martie 2012

ce ziceti de cea mai buna de ungaria,nja si aurora?

dan in 18 Martie 2012

doresc o recomandare de soiuri de cais

marian in 16 Martie 2012

Salut prieteni.
Intentionez sa plantez mai multi peri de iarna.Din ce am citit cel mai recomandat ar fi soiul Contesa de Paris avand in vedere ca frunctele sunt foarte apreciate fiind suculente cu un gust placut.Se pare ca este intalnit destul de des in regiunile din Romania,in plus se poate pastra destul de bine si pe o perioada lunga in depozit.Portaltoiul cel mai bun am inteles ca ar fi cel de gutui pe care se pot obtine fructe mai mari.Nu stiu insa care e rezistenta lui la boli si daunatori precum si sensibilitatea la ger.Eu sunt din Bihor,clima e destul de blanda cu variatii mici raportat la restul regiunilor din Romania.Desemenea un alt soi de iarna dezvoltat de romani e Euras cu perspectiva destul de buna care am inteles ca e si rezistent la anumite boli.Nu stiu insa care ar fi calitatea fructelor
II rog pe cei care detin unul din soiurile respective de par sa-si impartaseasca impresiile.Desemenea astept orice sugestie referitoare la alte soiuri de peri de iarna care au perspectiva la solurile din dealurile de vest,.
Multumesc anticipat.

CLAUDIU in 14 Martie 2012

acum trei ani am infintat o livada de 120 de pomi fructiferi diferite soiuri. acum as vrea sa plantez iarba, trifoi, lucerna printre ei si nu ma pricep ce sa plantez sa nu afecteze pomi. va rog sa ma sfatuiti in acest sens . multumesc frumos

CHELARU EDUARD in 12 Martie 2012

ptr ion aniel:mar si prun.
ptr pacaleanu petrisor:da este adevarat(florina.golden,idared,janathan)

ion_aniel in 11 Martie 2012

am un teren cu lucerna de 40 ari cu lucerna in zona de campie(pana acum 6 ani a fost o zona de vita de vie) ce pomi as putea sa pun pe acest teren fara sa afecteze in proportie mare lucerna(hana la 10 oi)?

pacaleanu petrisor in 11 Martie 2012

buna ziua!am si eu o intrebare daca se poate.vreau sa infiintez o livada de mar si am auzit ca e obligatoriu sa pun macar 2 soiuri impreunati pt polenizare
Daca este adevarat vreau si eu un raspuns cat mai urgent,sunt din curtea de arges.
Va multumesc

ion in 29 Februarie 2012

Gutui pentru plantat , puieti , am gasit pe Okaii.ro , un soi excelent .

alexandru oradea in 22 Februarie 2012

doresc infiintarea unei livezi de gutui de 3 hectare doresc oferta de pret la bucata si cate bucati intra pe hectar,cu certificat de calitate

CHELARU EDUARD in 18 Februarie 2012

PEPINIERA POMICOLA SI VITICOLA OFERA SPRE VANZARE MATERIAL SADITOR POMICOL SI VITICOL LA PRETURI DE PRODUCATOR.
OFERTA:
POMI FRUCTIFERI ALTOITI:
MAR: golden delicious,idared,florina,starkimson,jonathan.
PAR: Williams,contesa de paris,favorita lui klapp,monica.
PRUN: Stanley,centenar,athan renglote,d’agen,tuleu gras,tuleu timpuriu,record,annaspath(anaspet),record.
CAIS: pannonia,falca rosie,dacia,tudor,traian.
PIERSIC: congres,springold,champion,dixired,nectard4.
CIRES: van,stella,germersdorf,boambe de cotnari.
GUTUI: beretzky,aromate.
VISIN: crisana,nana.
BUTASI VITA DE VIE:
BUTASI DE VIN: feteasca alba,feteasca regala,tamaioasa romaneasca,feteasca neagra,muscat ottonel,merlot,riesling,cramposie,ceasla.
BUTASI DE MASA: muscat de hamburg,victoria,italia,moldova,timpuriu de cluj,cardinal,perla,muscat d’adda,afuz-ali.
PRETUL ESTE NEGOCIABIL SI DIFERA IN FUNCTIE DE CANTITATEA DORITA.
ATAT POMII CAT SI VITA DE VIE CORESPUND NORMELOR SI SUNT DE CALITATEA I.
SE POATE ELIBERA ATAT FACTURA FISCALA CAT SI CERTIFICAT DE CALITATE.
PENTRU COMENZI MAI MARI OFERIM TRANSPORT GRATUIT LA DOMICILIUL CLIENTULUI.
RELATII LA TELEFON: 0726 342 704 (CHELARU EDUARD).

Doina Dumitrescu in 10 Februarie 2012

foarte de folos avand in vedere ca doresc sa plantez un teren de 2000mp cu pomi fructiferi - in primavara

adrian in 05 Februarie 2012

am infintat in toamna trecuta o mica livada de 120 ciresi,as dori sa aflu in perioada ce urmeaza cu ce trebuiesc stropiti ciresii atat pt daunatori ,dezvoltarea lor,dezinfectie tot ce tine de ciresi,va multumesc

alboiuabel in 23 Ianuarie 2012

pentru sfaturi tuns,altoit, plantat alboiuabel@yahoo.com sau 0766 322 189

alboiuabel in 23 Ianuarie 2012

mastic poti gasi la agronomie. este un magazin mic langa USAMVB

UKPharmaNo1 in 18 Ianuarie 2012

Pain meds without a prescription online: pharmauk@ymail.com

Buy OxyContin without a prescription online
Buy GHB without a prescription online
Buy Dilaudid without a prescription online
Buy Methadone without a prescription online
Buy Nubain without a prescription online
Buy Hydrocodone without a prescription online
Buy Xanax without a prescription online
Buy Rohypnol without a prescription online
Buy Norco without a prescription online
Buy Mandrax without a prescription online
Buy Adderall without a prescription online

Francesco in 06 Ianuarie 2012

mastic poti sa gasesti la fitofarmacii sau poti sa fai acasa dupa reteta pe care o poti gasi pe internet.

Robert in 04 Ianuarie 2012

Stie cineva de unde pot achizitiona mastic pentru tratarea ranilor provocate de taierea pomilor fructiferi?
Multumesc

brasoveanu in 19 Decembrie 2011

nu se dau bani de la sapard pentru nuci, si deja este plina piata , acuma este miezul cu 14 lei

sorina in 17 Decembrie 2011

vreau sa infiintez o cultura de nuci pe 2 ha ! locatia este in com,Scarisoara jud.OLT! terenul este un cernoziom tip A! bineinteles cu ajutorul fondurilor sapard!

lucian in 06 Decembrie 2011

Doresc infiintarea unei livezi de par pe aprox. 1 Ha.Ce ma sfatuiti?
Ce soiuri sa folosesc pentru a le putea vinde bine? Mentionez ca terenul se gaseste in apropierea Brasovului

cymbaltahelp in 05 Decembrie 2011

ofw, cymbalta oxycontin interaction cymbalta oxycontin withdrawal canada - cymbalta oxycodone withdrawal

Endre in 04 Decembrie 2011

Pt grig si Dori;Ideal este ca la plantare pomii sa primeasca o portie de apa chiar acolo in groapa,la radacina lor,ca sa antreneze particulele de sol si sa faca posibil un contact cat mai bun al radacinii cu solul,precum sa asigure necesarul de apa din sol,pt ca pomul sa se poata prinde.Daca udarea a fost insuficienta,se poate repeta;Oricum,pomul,intrucat se afla in repaus vegetativ,nu va absorbi din apa,deci in tulpina nu va ajunge acum in iarna-deci nu e pericol sa inghete,dar umiditatea din sol protejeaza radacinile subtiri sa nu se usuce.(Necesarul de apa la plantare,la un pom este de cca 10-15 litri apa/pom)Succes.

grig in 03 Decembrie 2011

daca nu am udat pomul la plantare, dar l-am pus in pamant umed, a trecut cam o saptamana, mai am sanse sa repar ceva daca-l ud acuma?

Dori in 01 Decembrie 2011

Am plantat niste pomi fructiferi la inceputul lunii npoiembrie,apoi in urmatoarele 2 saptamini le-am pus cate 5 lt.apa.Dupa ce am udat a doua oara a venit frigul.Se poate sa inghete pomii din cauza asat? Multumesc.

mocanu in 28 Noiembrie 2011

pt sfaturi si taierea curatatul, pomilor relatii 0745431399dl mocanu

Endre in 23 Noiembrie 2011

Pt. TMM ;1.Daca ati ridicat nivelul solului punand pamant la radacina pomului,cu asta n-ati facut de fapt decat sa-l saditi mai adanc pomul,deoarece punctul de altoire,respectiv nodul acela de pe tulpina pomului s-a adancit si mai mult,iar daca apa baltea la suprafata,cu asta n-ati rezolvat nimic,intrucat radacinile lui sunt in sol,tot sub apa.In acest caz se fac lucrari de drenare a apei(santuri),pentru scurgere.2.Daca punctul de altoire este sub nivelul solului,riscati ca sa va lastareasca din portaltoi niste lastari \"salbatici\",sau lacomi,care va dau mult de lucru si care sug seva de la pomul \"nobil\".3.Daca i-ati plantat de curand,ar fi bine sa-i replantati,scotindu-i cu p.a. la nivelul solului.Succes.

priligyMarl in 22 Noiembrie 2011

premature ejactulation treatments premature ejacualtion - premature ejacuation

TMM in 14 Noiembrie 2011

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti ce se intampla cu pomii daca se planteaza prea adanc, (cu punctul de altoire la vreo 10-15 cm sub nivelul solului) A trebuit sa ridic nivelul solului deoarece statea apa la ploi.
Va multumesc

Endre in 13 Noiembrie 2011

Pt. clau;Nu este tarziu sa se planteze pomi fructiferi la aceasta data,numai temperatura sa fie peste 0*C,adica peste limita de inghet.Daca nu e prea frig,ca solul sa inghete,se pot planta pomi si mai tarziu de aceasta data,chiar si in asa zise\"ferestre\" ale iernii,cand solul nu ingheata si se poata lucra cu el;Ce soiuri de pomi?Acuma depinde de marimea livezii,de asezare ei (conteaza !),ideal ar fi sa die orientata spre sud;Un alt criteriu f. important ar fi altitudinea zonei ,pt ca nu orice specie de pomi se preteaza la orice altitudine.Totusi ca idee,2-3 soiuri de mar,par,cateva soiuri de prun,eventual niste caisi sau piersici,daca se poate.Mult succes.

clau in 10 Noiembrie 2011

e tarziu sa plantez pomi fructiferi la data de14 noiembrie 2011 si ce pomi e bn sa am in livada?

Andrei in 30 Octombrie 2011

Pt Mica.Nu ar fi prea tarziu,este ok,insa ideal ar fi ,ca gropile de plantare sa fie facute cu cel putin 2-3 saptamani inaintea plantarii,dar important e ca pamantul cel mai fertil si bine maruntit sa ajunga in zona radacinilor si trebuie calcat (tasat) foarte bine,dupa care se uda bine.

Mica in 18 Octombrie 2011

Am si eu o ntrebare pentru care vrea sa mi rspund Ar fi trziu pt desfundarea solului si imediat plantarea pomilor?va multumesc

in in 29 Septembrie 2011

Pt adrian gelu;Pe soluri mai umede,unde panza freatica este undeva in jur de 2 m,se pot planta pomi fructiferi de talie mica,care sunt altoiti in portaltoi generativi,fapt ce le confera un sistem radicular mai rasfirat si mai aproape de suprafata solului.Unde apa balteste la suprafata,acolo nu se pot planta pomi fructiferi,deoarece se vor sufoca si se vor usca;se fac in prealabil niste lucrari de drenaj,pt scurgerea apei in exces din sol.Mult succes.

adrian gelu in 23 Septembrie 2011

buna pe soluri mai umede sau unde balteste apa ce pomi fructiferi pot planta cu respect

nicu in 18 Septembrie 2011

de unde achizitionez gutui pentru plantat? sunt din bihor, depresiunea beiusului

CHELARU EDUARD in 08 Septembrie 2011

ptr spulber laurentiu
0726 342 704
comuna BREAZA,judetul BUZAU

spulber laurentiu in 02 Septembrie 2011

D-le Chelaru dati-mi va rog o adresa sau un nr de tel sa pot lua legatura cu dv. bzw_02@yahoo.com

ninel in 22 August 2011

salut sunt un tanar de 26 de ani si pot spune ca mau ajutat foarte mult sfaturile voastre am si eu o livada de un h jumate visin jumate cais si merge bine dar si munca multa cine incepe asa ceva trebuie sa aibe vointa si dupa sa se gandeasca la pomi va multumesc

CHELARU EDUARD in 19 August 2011

Pepiniera noastra produce si vinde urmatoarele soiuri de pomi fructiferi la prêt de producator:-MAR:golden,starkimson,idared,jonathan…-PAR:Williams,klapp -PRUN:annaspath(anaspet),stanley,renglot, -CAIS:panonia,favorit…-PIERSIC:nectared 4,champion,dixired…-CIRES:mai(stella),iunie(germersdorf,van).-GUTUI:beretzky. -VISIN:crisana. VITA DE VIE: -CEASLA -MUSCAT DE HAMBURG -OTONEL -FETEASCA ALBA -FETEASCA NEGRA -FETEASCA REGALA -CRAMPOSIE -CARDINAL -MERLOT PRETUL DIFERA IN FUNCTIE DE CANTITATEA DORITA SI ESTE NEGOCIABIL!!! POMII CORESPUND NORMELOR !!! PENTRU O CANTITATE REZONABILA TRANSPORTUL ESTE GRATUIT!!!!!!!

rqnu in 06 August 2011

Va salut!Am un teren la 30 km de bucuresti si as vrea sa infiintez o mica livada.Pomi se gasesc peste tot (metro,cora brico etc...)dar as vrea sa stiu care sunt cei mai buni.As vrea ca pomii sa fie cat mai mici posibil.Daca a cumparat cineva si a dat rezultate rog sa ma indrume si pe mine.Multumesc! ion.iamandi@yahoo.com

CHELARU EDUARD in 29 Iulie 2011

ptr Bobo
cu siguranta ii poti muta bobo,dar sa nu mai existe deloc vegetatie si sa respecti tehnologia plantatului...ptr informatii amanuntite 07
26342704

dan in 02 Iulie 2011

Pt BOBO
Parerea mea este ca pomi respectivi vor avea de suferit din cauza raniri repetate a radacinilor . Multa bafta

Bobo in 02 Iulie 2011

Daca in toamna plantez pomi fructiferi, pot sa-i mut in toamna urmatoare ( evident dupa ce intra in repaus)? Pentru ca povestea e lunga ,ideea e ca vreau sa castig un an in cresterea pomilor.

dan in 29 Iunie 2011

Cum va laudati cu fructele pe anul acesta ?

koko in 29 Iunie 2011

Am 21 de ani si m-ar interesa o astfel de afacere, dar nu stiu cum sa incep, as dori sa stiu daca se acorda ceva fonduri, sprijin pentru ca sa pot sa incep.
Va multumesc foarte mult

cipri in 28 Iunie 2011

as dori mai multe informatii despre ciresii de mai, timpuriu de mai, de bistrita, bigarreau burllat si moreau, daca cineva are platatie sau are mai multe informatii. va multumesc

sebastian_ciany in 22 Iunie 2011

Doresc ca in aceasta toamna sa infiintez o livada de circa 400 pomi, pe o suprafata de 1,2 ha. Jumatate sa fie 2 soiuri de prun, apoi cate 30% cate 2 soiuri de mar, 2 de par si 2 de cais. Sunt din judetul Timis si as dori daca se poate sa aflu o pepiniera din zona care sa aibe pomii la preturi rezonabile, avand in vedere ca sunt aproape de frontiera cu serbia si de acolo se pot aduce toate speciile si soiurile compatibile cu zona noastra la pretul de circa 7-8 lei bucata

POSTOLACHE in 20 Iunie 2011

NU FOLOSITI DECAT POMI DIN TARA NOASTRA CARE SUNT ACLIMATIZATI . CU CEI DIN ITALIA POTI DA CHIX .ESTE BINE INTODEAUNA SA AVEM MINIM 2 SOIURI CARE SUNT COMPATIBILE PENTRU POLENIZARE . DATI ATENTIE DEOSEBITA IN PREGATIREA TERENULUI PENTRU PLANTARE .RESPECTIV A GROPII IN CARE SE PLANTEAZA . LARGIMEA GROPI ESTE PRIMORDIALA ,GASITI INF DESTULE PE NET

endre in 19 Iunie 2011

Pt Flor,de la Endre.Cred ca sunt in asentimentul multor utilizatori ai acestui site sa va multumesc pentru info.pretioase si la obiect in privinta altoirii,a plantarii pomilor,despre cais etc.Va multumim pt timpul acordat ,pt ca sa poata invata oricine doreste sa faca pomicultura.Iata deci,informatii sunt,doar vointa trebuie.Inca odata multumiri,d-le? Flor.Sa aveti un an bogat in livada!Endre.

Flor in 17 Iunie 2011

Altoirea de sfarsit de vara, pas cu pas


1. Trebuie sa ne hotaram ce anume vrem sa altoim. Pomul care va fi altoit, trebuie udat din abundenta (timp de doua saptamani, tot a doua zi, va fi stropit aproximativ o ora). Aceasta udare este necesara pentru o buna circulatie a sevei, ceea ce ne va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.


2. Alegerea acelui soi pe care dorim sa il folosim ca altoi.


3. Pregatirea crengii care va fi altoita. Aceasta poate fi cumparata sau ceruta de la cunostinte. Daca o procuram de la cunostinte, sa fim atenti ca pomul de la care provine sa fie puternic, viabil, sa nu aibe urme de imbolnaviri pentru a nu infecta pomii nostri.
Sa alegem ramura corespunzatoare. In fiecare gradina apelam la uneltele folosite acolo. Pentru altoire folosim foarfecele proprietarului pentru a preveni infectarea cu virusi. Sa alegem intotdeauna ramuri tinere! Nu sunt indicate nici ramurile prea puternice dar nici cele slabe.


4. De pe ramura taiata, indepartam mladitele din varf si frunzele. Lasam aproximativ 1 cm din codita frunzei (aceasta, mai tarziu, isi va avea rolul ei). Aceasta va putea fi pastrata, impachetata in hartie de ziar umezita si pusa in punga, in frigider, timp de doua saptamani.


5. Poate incepe altoirea. Nu avem nevoie de prea multe unelte, un cutit special pentru altoire sau un bisturiu fac fata cu succes acestei operatiuni, niste rafie sau orice sfoara din nilon sau, in ultima instanta, din hartie. Este indicat sa se foloseasca bisturiul deoarece, la fiecare soi sau la fiecare pom se poate inlocui lama. Acest lucru este important pentru a evita infectarea pomilor intre ei. Ca moment al zilei, cel mai bine este sa ne apucam de treaba dimineata devreme sau in orele tarzii ale serii pentru a evita razele fierbiniti ale soarelui. Inainte de a incepe, este ca lama de bisturiu si mainile sa fie spalate foarte bine.
Vom face, pe creanga pomului sau pe tulpina, cu o miscare hotarata, o taietura in coaja pomului in forma de unghi. Nu este bine sa se repete de mai multe ori taietura deoarece acest lucru ii dauneaza pomului deoarece cu cat suprafata crestata este mai mare cu atat se distrug mai multe vase de circulatie a sevei. Este extrem de important ca, orice interventie, sa se faca dintr-o singura miscare.
Urmatoarea taietura - care va fi perpendiculara pe cea anterioara, de aproximativ 1,5 cm latime - va forma un T pe creanga, T pe care cu ajutorul bisturiului, il vom deschide cu multa finete pentru a nu rani pomul.
6. Creanga de altoit, intoarsa in jos, cu aproximativ un centimetru sub ochi, o incizam astfel ca nu doar ochiul ci si o bucatica din creanga sa fie taiata. Taietura o ducem pana la circa 1 cm deasupra ochiului. Apoi, intoarcem creanga si pe locul dorit taiem in unghi drept fata de ochi. Este indicata o astfel de taiere pentru ca ochiul sa nu alunece atunci cand efectuam legarea de ramura ce urmeaza sa suporte altoirea. Sa nu atingem, niciodata, locurile care au fost supuse taierii (nici altoiul, nici acel T de pe suportul altoiului).
Acum urmeaza ca frunzulita a carei codita nu a fost taiata in intregime sa-si intre in atributii: de ea vom prinde ochiul si, apoi in T-ul taiat inainte, de sus in jos vom aluneca usor pana ce va intra in intregime in aceasta taietura.

Daca intra mai greu, putem sa ne ajutam de bisturiu, pe care, foarte fin cu cealalta mana, il impingem spre interior. In ultima jumatate de centimetru, deja ochiul isi va face singur loc astfel, incat la legare sa nu alunece afara sau sa se miste.7. Urmatorul pas consta in fixarea ochiului prin legare. Daca incercam sa altoim mai multe soiuri pe acelasi pom este bine ca, fiecare legatura sa fie facuta cu alta culoare de sfoara pentru a recunoaste si diferentia soiurile intre ele. Sfoara o legam sub altoi apoi, tragand incet mergem pana spre varful sau si o rasucim in forma de X pentru a nu da posibilitatea ochiului sa alunece in afara. Este recomandat ca, prin legare sa se ajunga la starea initiala, scoarta sa fie cat mai bine inchisa, fiind atenti ca sfoara sa nu alunece in taietura, iar muchiile T-ului sa se aseze bine la locul lor.
De aici, coboram din nou sub ochi si incepem inchiderea finala. Strangem ceva mai tare si rasucim bine sfoara pana ce reusim sa acoperim foarte bine rana facuta pomului prin taiere. Sub si deasupra ochiului lasam un mic spatiu liber. Legarea o facem in asa fel incat, la coborare sa ajungem in punctul din care am pornit si sa legam acolo cele doua capete de sfoara. Ceea ce ramane in plus, se va taia si se va indeparta. Astfel se termina operatiunea de altoire.


Peste doua saptamani putem observa masura in care munca noastra a dat rezultate. Este bine daca, frunza ramasa cade singura sau daca prin miscare usoara, se desprinde de pe ochi. Mai verificam, din cand in cand si daca ni se pare ca legatura este prea stransa, se poate taia usor in partea de sus si de jos avand grija sa nu afectam altoiul.

Materialele folosite la legare le indepartam doar primavara dupa ce atat pomul cat si altoiul, au inmugurit si dupa ce primele frunze si-au facut aparitia. De asemenea, se recomanda ca port-altoiul sa fie in asa fel taiat incat altoiul sa se afle la capatul crengii. De aici incolo, ne vom purta cu el intocmai ca si cu un pom obisnuit. Toamna se recomanda, in schimb (primavara se interzice cu desavarsire) pulverizarea cu substante chimice, mai ales in primul an, fiind o perioada critica.


Avantajele altoitului consta si in faptul ca, din niste pomi fara forma se pot face pomi frumosi. De pilda, daca pomul este inclinat intr-o parte, port-altoiul va fi pe partea opusa, prin crengile altoite suplinindu-se lipsa celor originale, deci practic putem obtine prin altoire orice forme de pomi dorim.
Combinarea soiurilor de pomi fructiferi este nelimitata, si practic este la indemana oricui. S-a reusit, de pilda, combinarea marului cu parul, a visinilor cu ciresii si invers, pruni cu caisi si invers, pruni cu piersici si invers, pruni cu migdali, migdali cu piersici.
Prin altoire se pot \"vraji\" pomi fructiferi in combinatii nebanuite. Acesti pomi fructiferi sunt recomandati in gradinile in care locul este limitat.


Daca alegem pomi ale caror fructe se coc in aceeasi perioada, este mai usoara tratarea lor prin pulverizare simultana. Se creeaza astfel o imagine frumoasa in perioada in care fructele se coc iar pentru ca recoltarea se face in acelasi timp in 2-3 saptamani se termina toata munca.


Daca alegem soiuri care se coc unul dupa celalalt, timp de aproximativ trei luni avem fructe noi si proaspete (chiar daca, din fiecare soi, sunt mai putine). In schimb, nu ies prea tare in evidenta, deoarece, doar o mica parte, si treptat infloreste si se coace.


Ca recomandare: nu ezitati sa va ocupati de pomicultura: este un mod de relaxare prin munca, dar o munca prin care obtineti satisfactii nebanuite iar privelistea ce vi se va infatisa va va incanta privirea.

Flor in 17 Iunie 2011

Modul de inmultire.
Caisul se poate inmulti si prin seminte dar nu isi pastreaza caracterele ereditare in totalitate de sceea se inmulteste pe cale vegetativa prin altoire.

Astfel caisul se altoieste in mod obisnuit pe zazar, cais franc, corcodus, prun si in cazuri speciale pe migdal, piersic sau porumbar.
Dintre soiurile timpurii se recomanda : NJA 19, Traian, Harcot, Tudor, precum si Goldrich, Saturn, Venus, Callatis, Cea mai Buna de Ungaria, cu coacere mijlocie, lista celor cu coacere tarzie fiind completata de Olimp, Comandor si Litoral.

Portaltoii caisului.
Gama relativ mare a portaltoilor a permis ca zona de cultura a caisului sa se extinda chiar in conditiile edafice mai putin potrivite pentru specia \" Prunus armeniaca \".

Flor in 17 Iunie 2011

Distanța de plantare ntre pomi și rnduri este foarte important deoarece este unul din factorii care determin dezvoltarea acestora. Dac distanța dintre pomi este prea mic, la maturitate coroanele se vor intersecta, iar spațiul de lumin se va reduce ducnd la o productivitate sczut.

O distanț de pornire ntre pomi și rnduri este 4 metri, aceasta fiind ajustabil n funcție de soiul pomului și intenția grdinarului n ce privește forma și dimensiunea coroanei. ntre nuci și alte soiuri cu potențial mare de creștere se va lsa cel puțin 5 metri. Distanța de plantare se calculeaz și n funcție de fertilitatea solului, la fertilitate ridicat distanța va fi mai mare iar pentru fertilitate sczut distanța poate fi mai mic.

Distanța faț de hotar (proprietatea vecinului) este reglementat prin lege ncepnd cu 2007. Potrivit legii pomiculturii “cei care vor s planteze pomi fructiferi n grdini i curi trebuie s respecte anumite distane fa de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard n cazul pomilor de talie mic i trei, n cazul celor mai nali” (realitatea.net). Distanța faț de hotar mi se pare una de bun simț, nainte s fi citit despre aceast lege am plantat și eu tot la 2 metri faț de vecin, gndindu-m s nu umbresc sau s incomodez grdina vecin prin cderea fructelor. O distanț mai mic de 2 metri pe propriul teren faț hotar ar duce la imposibilitatea vecinului s planteze pomii si la o distanț de 2 metri faț de gardul lui din motivul de la punctul de mai sus: pomii ar fi prea aproape și coroanele s-ar intersecta, iar iluminarea ar fi compromis.

Flor in 17 Iunie 2011

pentru Daniel....Cam cati puieti intra la hectar???? intrebarea nu e foarte clara.....Puieti de ce???? In primul rand dak vrei sa iti faci o livada trebuie sa tii cont de de distanta intre randuri si distanta intre plante pe rand.. De exemplu la mar la soiurile standard distantele sunt 4*4..... Depinde mult de , soi, portaltoi si vigoare...

Flor in 17 Iunie 2011

Pentru Robert... Desigur k soiurile din Italia se preteaza in S tarii... Iti reciomand soiuri timpurii dak vrei sa recoltezi pana in 10 august...Prun=Tuleu timpuriu, Diana, Rivers timpuriu. MERI=Aromat de vara, James Grieve,Romus 2,3, Red Melba. Cauta si soiuri romanesti k sunt foarte bune...

flor in 17 Iunie 2011

Pt razvan.... AI mare grija la ciresi pentru k majoritatea soiurilor sunt autosterile si au nevoie de polenizatori...DACA iti faci o livada numai cu soiuri autosterile risti sa nu ai productie....Iti RECOMAND o carte \" CIRESUL SI VISINUL\"- ADRIAN ASANICA (autor)

robert in 14 Iunie 2011

Salut . Vreau sa achizitionez pentru la toamna 200 de pomi fructiferi care sa aiba perioada de coacere nu mai tarziu de 10 august ; doresc sa iau meri, peri, pruni si caisi; vroiam sa intreb daca pomii fructif adusi din Italia se preteaza la zona de sud a Romaniei- am vazut pe anumite site-uri care comercializeaza material saditor niste soiuri de prun care sunt timpurii - Burbank . Burmosa , Santa Rosa dar nu stiu cat de bune sunt ; daca a pus cineva sau cunoste soiuri de pomi adusi din Italia v-as ruga sa-mi aduceti cateva precizari legate de acesti pomi( vigoare , roditor , rezistenti la boli).
Va multumesc

endre in 14 Iunie 2011

Pt razvan.Facand foraje in sol la adancimea de 2 pana la 3-3,5 m.Daca panza este undeva in jur de 4 m,doar nucul va avea probleme cu apa din sol.

razvan in 14 Iunie 2011

sunt din regiunea buzaului.trebuie sa iau probe de sol.si cum aflu la ce adancime e panza freatica???

razvan in 13 Iunie 2011

salut .imi doresc sa imi fac si eu o livada de preferabil ar fi de ciresi .imi puteti spune cum aflu care este cel mai bun soi de cires pe care il pot planta.

endre in 09 Iunie 2011

Pt.Dd2,de la Endre.Incep cu 2.Distanta de plantare de la gardul vecinului este reglementata de \"Legea pomiculturii\"si prevede o distanta de min.2(doi)metri.!.Exclus nuci si ciresi sau pomi,mai cu seama meri si peri altoiti pe port salbatic,care sunt de talie mare.In principiu orice soi de pruni,meri si peri pe port de talie mica sau semi-mijlocie,ar merge si gutui.Distanta intre pomi de 3,5-4 metri.Mult succes.

Dd2 in 07 Iunie 2011

1/ Ce copaci ar fi bine sa pun pe hotarul unui teren? M-ar intereseaza ceva care sa creasca repede si sa nu se extinda prea mult la vecini si eventual sa nu creasca f. mari pe parcurs. In principiu as dori sa fie pomi fructiferi, dar sunt deschis la orice propuneri. As prefera sa am mai multe soiuri, pentru diversitate.
Zona ar fi la o altitudine de 300-400m, la cativa km de Brasov. Panza freatica la 4m.

2/ Cam la ce distanta de gard ar trebui pusi?

dan in 30 Mai 2011

V a multumesc dl Endre.

endre in 22 Mai 2011

Pt dan,de la Endre.Salutare din nou,si eu sunt din zona Clujului,asa ca suntem (aproape) vecini.Pepiniere pomicole renumite sunt la Aiud si imprejurimi,ori in Bihor sau Salaj,acum depinde care va este mai aproape .Pana in toamna eu zic ca aveti timp pt a va documenta si a va informa suficient pt cea ce urmariti sa realizati.Va doresc mult succes.

endre in 22 Mai 2011

Pt Ionut Popescu;Bun venit;Din cate stiu eu,pentru pomii de talie mica se folosesc portaltoii de talie mica la speciile de samantoase(mar,par,gutui),precum si la samburoase(prun,cais,piersic,nectarin).Pt ca nucul are o dezvoltare a sistemului radicular foarte puternica si o radacina principala pivotanta,care intra adinc in sol,din aceasta cauza,nu cred ca ar putea fi nuci care sa dezvolte un sistem radicular rasfirat ,in stratul superficial de sol.Totusi,poate dupa ultimele cercetari in domeniu,de minimalizare(micsorare) a taliei pomilor pt a face fata in sistem intensiv si superintensiv,s-ar putea sa fie ceva.Cel mai bine ar fi sa va interesati la pepiniere pomicole,in special care s-au axat pe prod.de altoi de nuci,si s-ar putea sa aveti noroc.Nucul insa sufera de excesul de apa din sol si devine sensibil la boli si la inghet iar apoi se usca -ciudat lucru-tocmai din cauza apei din exces! Mult succes.

Ionut Popescu in 20 Mai 2011

Salutare tuturor
Pentru dl Endre
Am vazut un sfat pe care l-ati dat mai jos pentru solul care are panza freatica foarte sus. Aceeeasi problema o am si eu. Vreau sa plantez nuci altoiti pe o jumatate de hectar dar am panza freatica la 1,5 metri. Terenul se afla in judetul Teleorman pe malul unui rau. Ati spus ca” merg insa pomi altoiti pe port vegetativ,care impun o crestere mai putin viguroasa,pomii sunt de talie mica,iar radacinile sunt mai putin adanci si rasfirate.Astfel de altoi trebuie sa cauti la pepiniere specializate”. Aveti idee unde as putea sa gasesc astfel de nuci altoiti? Va multumesc

dan in 19 Mai 2011

Pt dl Endre. Va multumesc pt urarea de bun venit. Nu am dat mai multe detalii crezand ca nu o sa primesc ajutor , sprijin moral la problema mea dar ma bucura faptul ca ma-m inselat . Bun hai ca va-m aburit destul , trecem la treburi mai serioase :) , 1;zona geografica este undeva la granita jud cluj cu jud bihor
2; altidudinea de aprox 450-500 m
Panta este undeva la cca 15-30* dar am demarat terasarea (pe portiunea unde a necesitat)
Eu ma gandeam la meri, peri, pruni, ciresi .
Dar la cate soiuri sunt i-mi este inposibil sa stiu care dintre ei ar merge cel mai bn , si as investi cu mare atentie (sunt si la noi in sat mai multi asa stiutori dar nu ma risc ca nu merita ) .Va multumesc pt amabilitate

endre in 19 Mai 2011

Pt. dan: Bine ati venit printre noi,iubitorii de pomi si gradinarit si ne bucuram ,cand avem pe cineva de partea noastra,chiar si novice fiind intr-un domeniu oarecare;Problema dvs. este ca:1.Nu ati specificat in ce zona se afla terenul(zona geografica )2.nici la ce altitudine este(foarte important-pt ca nu se pot planta orice specii de pomi fructiferi la orice altitudine).3.pepiniere sunt in orice zona a tarii(ex.Bucuresti,Brasov,Buzau,Alba(Aiud),Arad,Iasi,Salaj etc.4.Problema e ca inainte de a planta o livada sunt de facut niste lucrari premergatoare infiintarii unei livezi(pregatirea terenului,alegerea materialului saditor,parcelarea si sapatul gropilor de plantare,eventual efectuarea terasarii terenului-daca acesta are o inclinatie (panta) mai mare de 10-15%,inprejmuirea,etc.Daca ati efectuat aceste etape,atunci in toamna va puteti planta primii pomi,pt ca acum spre sfarsit de luna mai este prea tarziu.Nu va descurajati insa,un lucru este cu atat mai bun cu cat e mai bine facut.Pt info suplimentar sunati-ma la tel 0744226326,va doresc succes.

daniel in 18 Mai 2011

cam cati puieti intra la hectar

dan in 17 Mai 2011

Va salut pe toti cei care utilizati acest sait. Sunt nou (novice) pe aici ,ceva ,ceva ce au uitat altii stiu si eu despre pomicultura . De curand am cumparat un pamant de cca 75 ari situat pe o coaste , orientat spre soare (zona de munte) si am descoperit o anomalie la mine, adica dintr-o data ma-m simtit atras de aceasta parte a pomiculturii. Am hotarat sa inprejmuiesc in primul rand terenul respectiv si dupa aceia sa plantez diferiti pomi care ar merge in zona mea . Am citit aproape tot topicul de ma doare si la inima dapai ochii si cred ca va trebuii sa mai citesc de vreo 3-4 ori ca sa raman cu ceva . De aceia am hotarat sa intreb pe acest forum cam ce pomi ar merge si o pepienera serioasa de unde pot sa-i achizitionez . Aprox 150-180 de bucati. Va multumesc

in 01 Mai 2011

IN URMA CU 2 ANI ,AM PLANTATA UN MAR ,IN FATA BLOCULUI,AM SOLICITATAT INFORMATII CU PRIVIRE LA PLANTAT,S-A PRI BINE COPACUL,IN URMATOAREA PRIMAVARA A FACUT MUGURI,O VECINA ,SATANISTA ,MI-A RUPT MUGURII,SI O CRENGUTA DIN COPAC,AM PLANS F. TARE PTR. GESTUL EI ,EU O AJUTASEM CA ESTE BOLNAVA ,I-AM OFERIT CADOURI DE POMANA PARINTILOR ,ETC,.ACUM COPACUL ESTE CU COROANA DAR NU AM VAZUT SA SE FACA FLORI,VA ROG SA-MI LASATI UN RASPUNS,MULTUMESC,AM UDAT DESTUL DE BINE COPACUL.

valentin in 21 Aprilie 2011

buna ziua as vrea sa fac o livada de visini pe un teren de 30 ari din care10 sunt in coasta , locu e undeva in teleorman mai precis in rosiorii de vede,. ma intereseaza cam cati pomi ar intra , si daca ar merge plantatia de visini in aceasta zona. ce rasa de pomi ar fi indicata ? daca cineva stie rog sa ma ajute cu informati,,,,, sa u e mai bine cu ciresi?

Nicu in 18 Aprilie 2011

La Curtici nu cred ca merg bine pomii.De ce ? Fiindca nu rezista decit 2-3 ani apoi se usuca un proportie de 80%.Ce-i de facut ,ca se fac mari cheltuieli si rezultatele sunt slabe.Astept sa ma ajutati cu unele sfaturi in aceasta rubrica.

valentin in 17 Aprilie 2011

buna ziua as vrea sa fac o livada de visini pe un teren de 30 ari din care10 sunt in coasta , locu e undeva in teleorman mai precis in rosiorii de vede,. ma intereseaza cam cati pomi ar intra , si daca ar merge plantatia de visini in aceasta zona. ce rasa de pomi ar fi indicata ? daca cineva stie rog sa ma ajute cu informati

girtudumitru in 17 Aprilie 2011

buna ziua daca la plantarea unor pomi nu se respecta aceasta distanta de 3,5-4,5 m intre pomi ce se intampla carear fi riscurile?

Ionut in 16 Aprilie 2011

Buna ziua
Am un teren de jumatate ha la campie pe care as dori sa pun nuci altoiti si nealtoiti. Problema este ca panza freatica este la 1,5-2 metri. Credeti ca este o problema din cauza apei freatice atat de sus? Multumesc.

Endre in 04 Aprilie 2011

Pt. gabriel de la Endre:Salutare;daca panza freatica este f.sus(ex. la 2 m de la suprafata solului)nu prea merg meri si peri altoiti pe portaltoi generativ,adica din samanta sau salbatic;merg insa pomi altoiti pe port vegetativ,care impun o crestere mai putin viguroasa,pomii sunt de talie mica,iar radacinile sunt mai putin adanci si rasfirate.Astfel de altoi trebuie sa cauti la pepiniere specializate,pt ajutor suplimentar ma poti suna la tel.0744226326.Curaj si mult succes!

gabriel in 17 Martie 2011

Daca poate sa ma ajute cineva :
am un teren care tine apa deci si pamintul in jos este mai argilos cred ca din cauza apei imi poate spune cineva ce soiuri de meri,pruni sau alte specii de pomi merg la asemenea teren .
Va multumesc

mocanu 0745431399 in 13 Martie 2011

curatam pomi tratamente gazonari plantari pomi 0745431399

ionut in 10 Martie 2011

COMBATEREA BOLILOR I DUNTORILOR
CALENDARUL TRATAMENTELOR N POMICULTUR

Remanena unor pesticide folosite n fitoprotecie

Nr. crt Denumirea produsului
(Grupa) Remanena
(zile)
FUNGICIDE
1 Produse cuprice 21 - 28
2 Produse pe baz de sulf 4
3 Fungicide de contact 14 - 28
4 Fungicide sistemice 7 – 10
5 Produse biologice 1
INSECTICIDE
1 Produse organo- clorurate (Thiodan) 21
2 Organo- fosforice (Cabetox) 21
3 Diazinon ( Diazol 60EC) 14
4 Clorpirifos (Reldan 40 EC) 14
5 Phosalone (Zolone 35EC) 21
6 Organo- fosforice- sistemice (Sinoratox 150 C) 21
7 Biologice (Biobit) 3
8 Piretroizi (Decis 2.5 EC, Sumi- Alpha 2.5 EC) 14
ACARICIDE
1 Apollo 50 SC 35
2 Mitac 20EC 28
3 Neoron 500Ec 15
4 Omite 57 EC 14


Calendarul tratamentelor chimice folosite n plantaiile pomicole pentru combaterea bolilor i duntorilor

Nr tratam. Perioada de aplicare Boli i duntori Produse i exemple de amestecuri, concentraia
0 1 2 3
MR, PR, GUTUI
1 Repaus vegetativ
(umflarea mugurilor- martie) forme hibernale de duntori: San Jose, acarieni, afide, cotari, psyllide Oleocarbetox 2.0%
Olecalux 1.5 %
Oleodiazol 1.5%
Zeam sulfocalcic 28-310 –20%
2 nceputul dezmuguritului, muguri floriferi grgria florilor
finarea Polybar 1%+ Carbetox 0.4%
Karathan 0.1%+ Ecalux 0.1%
Kumulus 0.3%+ Carbetox 0.4%
3 nceputul nfrunzirii mugurilor floriferi (10-15%) rapn, finare, monilioz, focul bacterian, ou hibernante, acarieni Zeam bordelez 0.5%+ US1 1.5%
Champion 0.2% + US1 1.5%
4 nceputul nfloritului, rsfirarea butonilor din inflorescen Rapn, finare, focul bacterian Oxiclorur de cupru 0.3%+ sulf muiabil 0.5%
Turdacupral 0.2% + sulf muiabil 0.7%
Zeam bordelez 0.5%+ sulf muiabil 0.5%
5 nceputul scuturrii petalelor (10-15%) petale deja scuturate Rapn, finare, ptarea alb i brun a frunzelor , viermele merelor, minatoare, defoliatoare Stroby 0.01% + Zolone 0.2%
Systhane 0.1% + Fastac 0.015%
Dithane 0.2%+ Zolone 0.2%
Captadin 0.25% + Sumi Alpha 0.04%
0 1 2 3
6 La 8-10 zile dup tratamentul anterior (fructul ct bobul de linte) Rapn, finare, viermele merelor G1, afide, minatoare, defoliatoare Idem tratamentul 5
Semai poate folosi unul din insecticidele:
Diazol 0.015%
Sinoratox 0.15%
Karate 0.02%
7 La 10-12 zile dup tratamentul 6 (fructele ct bobul de mazre) Boli i insecte similar T6 Idem T6
8 Boli i insecte
Similar T5-T6 Idem T6– T7
9
10
11 Fructele n cretere 15.06.-25.07. unul dup altul Rapn, finare, ptare alb, i brun a frunzelor, pduchele din San Jose, pduchele lnos, acarieni Dithane 0.2%+ Karathan 0.1% + Ecalux 0.1%
Captadin 0.25% + Bumper 0.03% + Carbetox 0.5%
Merpan 0.2% + Reldan 0.15%
Folpan 0.2% + Tilt 0.02% + Ultracid 0.2%
Not n caz de atac puternic de acarieni ca insecticid se mai poate folosi.
Omite 0.1%
Demitan 0.07%
Penstyl 0.05%
12
13 Fruct n cretere luna august Rapn , finare, ptarea alb i brun frunzelor, monilioza, pduchele din San Jose G2, viermele merelor, perelor i al gutuilor G2. Dithane 0.2% + Sumi Alpha 0.04%
Captadin 0.25% + Fastac 0.15%
Dithane 0.2% + Karathan 0.1%+ Zolone 0.2%
14 Fruct spre prg (sfritul lunii august nceputul lunii septembrie) Rapn, finare, boli de depozit Topsin 0.1%
Euparen 0.15
Benomyl 0.1%
15 Dup recoltare la nglbenirea i nceputul cderii frunzelor Patogeni micotici (ciuperci) i bacterienin diferite faze Sulfat de cupru (piatr vnt) 1-2% (stropirea albastr)

NOT
Tratamentul 1 – se poate efectua n ntreaga perioada de repaus (decembrie – martie n ferestrele de iarn) dar la umflarea mugurilor eficacitatea biologic este maxim.


PRUN – CAIS - PIERSIC
Nr.trat Perioada de aplicare Boli i duntori Produse i exemple de amestecuri, concentraii
0 1 2 3
1 Repaus vegetativ(umflarea mugurilor martie) Forme hibernante ale duntorilor(San Jose, afide, acarieni, cotari) Oleocarbetox - 0.2%
Oleoecalux - 1.5%
Oleodiazol - 1.5%
2 Umflarea mugurilor de rod, buton verde Monilia, deformarea frunzelor, finarea, ciuruirea frunzelor, ou de acarieni hibernante Turdacupral – 0.4% + US1 1.5%
Kocide- 0.2% + US1 1.5%
Funguran - 0.2% + US1 0.1%
Zeam bordelez – 0.5% + US1 1.5%
3 La nceputul cderii petalelor(10-15%) deja scuturate Ptarea roie, ciuruirea frunzelor, finare, monilioza, viespile fructelor, acarieni, defoliatoare, afide Dithane – 0.2%+ Zolone 0.2%
Captadin – 0.2%+ Sinoratox 0.2%
Merpan – 0.2% + Sumi Alpha 0.04%
4 La 6-8 zile dup T3 (tratament special la pruni) Viespea smburilor de prun Zolone – 0.25
Diazol – 0.15%
Sintox - 0.2%
Fastac – 0.02%
5
6
7 La 8-10zile unul dup altul (avertizare)
15 mai – 15 iunie) Monilioza, ciuruirea frunzelor, finare, ptarea roie, viermele fructelor, acarieni, afide, defoliatoare Dithane – 0.2% + Sinoratox 0.1%
Captadin – 0.25% + Zolone 0.2%
Topsin – 0.07% + Zolone 0.2%
Folpan – 0.2% + Decis 0.025%
8
9
10 Fruct n cretere sfritul lui iunie - iulie Ciuruirea frunzelor, ptarea roie, monilioz, finarea, pduchele din San Jose, molia fructelor, viermele fructelor, acarieni, afide Dith0ane – 0.2% + Ecalux 0.1%
Captadin – 0.25% + Ultracid 0.25
Merpan – 0.2% + Carbetox 0.5%
Pentru acarieni
Omite – 0.1%
Demitan – 0.07%
11 Fructele n prg Monilioza Rovral – 0.1%
Ronilan – 0.1%
Sumilex – 0.1%

0 1 2 3
12 Dup recoltarea fructelor(august) Pduchele din San Jose (numai dac este rezerv biologic) Ultracid – 0.1%
Reldan – 0.15%
Carbetox –0.5%
Pirinex – 0.2%
Ecalux – 0.1%
13 La nglbenirea i nceputul cderii frunzelor Patogeni micotici(ciuperci) i bacterieni n diferite faze. Foarte important pentru bicare(thaphrina) la piersic Sulfat de cupru(piatr vnt) – 1-2% (stropirea albastr)
CIRE - VIIN
1 Repaus vegetativ Pduchele din San Jose, ou de acarieni, de pduchi de frunz Oleocarbetox –2.0%
Oleoecalux – 1.5%
Oleodiazol – 1.5%
2 n perioada dezmuguritului Monilinia, ou de acarieni Zeam bordelez – 0.5% + US1 1.5%
Turdacupral – 0.4% + US 1.5%
3 nceputul nfloritului 40-80% flori deschise Monilinia, ciuruirea Topsin – 0.07%
Dithane – 0.2%
Derosal – 0.07%
4 nceputul scuturrii petalelor (10-15% din flori sunt scuturate) Ciuruirea frunzelor, monilioza, antracnoz, pduchii de frunz, acarieni Dithane – 0.2%+ Zolone 0.2%
Captadin – 0.25% +Sinoratox 0.1%
Merpan 0.25 +Euparen 0.06%
5 La apariia lstarilor anuali(cnd fructele au diametrul de 1-3 mm) Idem T4 Idem T4
6
7 Cnd fructele au 0.7 cm n diametru(la avertizare) Musca cireelor, pduchi de frunz, acarieni, insecte defoliatoare, ciuruirea frunzelor, antracnoz Topsin – 0.07% + Decis
- 0.0125%
Dithane – 0.2% + Decis 0.0125%
Derosal – 0.07%+ Actelic 0.1%

8
9 Dup recoltare (la aavertizare) Pduchele din San Jose G1, pduchii de frunz, acarieni, antracnoz, ciuruirea frunzelor Dithane – 0.2% + Carbetox 0.5%
Dithane – 0.2% + Methyl – Parithine 0.3%

florin in 09 Martie 2011

foarte bun art. multumim dar nu ne spune dimensiunile gropilor pt plantare?

Vasile in 02 Martie 2011

Buna,
As vrea sa cumpar in jur de 15 - 20 pomi fructiferi de diferite soiuri. Sunt din Tg.- Mures. Daca stie cineva unde este o pepiniera prin judetul Mures, va rog frumos sa ma ajutati. Va multumesc si ma gasiti la telefon 0740-49.56.36. intre orele 15 - 22.

nelu lugoj in 01 Martie 2011

dupa cat timp incoltesc samburi de cirese si ar trebui sa iese din pamant

laurentiu constanta in 26 Februarie 2011

foarte ok aricolul !!! va multumesc anticipat!!!

ababe mihai in 30 Noiembrie 2010

foarte interesant miam insusit cunostintele oferite multumiiri autorului

P.Hriscu in 25 Noiembrie 2010

Un articol foarte bun ,din care am avut de invatat multe lucruri.

Endre in 22 Noiembrie 2010

Pt. horvath din mociu.Va sfatuiesc sa luati legatura cu dl.ing.Bakk Levente de la Pepiniera \'Profi family\" de la Ciumbrud,jud.Alba,tel.0722 672725 sau 0258 866 143,sau cautati pe net Pepiniere pomicole,Aiud sau Unirea,jud.Alba,Eu am cumparat de la ei si sunt f. multumit.Toti altoii sunt certificati.Mult succes.

Endre in 22 Noiembrie 2010

Pt. calugaritabuzau:Bine ati venit pe site.In legarura cu taierea pomilor;acum in noiembrie nu se fac taieri;am inteles ca aveti pomi tineri,carora le trebuie formata coroana;va sfatuiesc sa cautati pe cineva priceput din zona,care stie ce are de facut.Taierile se fac in febr./inceput de martie,cand nu mai e pericol de ingheturi.Acum,urgent inainte de ninsori,faceti un trat.cu Piatra vanata(sulfat de cupru),daca temp.este de min.5*C.Mult succes.

Marius in 18 Noiembrie 2010

pt mai multe informatii despre pomicultura dati add. la id-ul dr_mau@yahoo.com

dragos in 14 Noiembrie 2010


sant foarte optimist voi face intocmai tot ce se poate ca la carte sa vedem ce rezultate voi avea nu se poate sa nu dea roade munca mea. multumesc mult pentru ajutor. va doresc multa sanatate si va voi spune ce rezultate am obtinut..

petre in 14 Noiembrie 2010

PT DRAGOS
sunt mai multe probleme la tine
1 stropiri
2 taieri care sa stimuleze fructificarea
3 fertilizare
am impresia ca nu faci nimic din toate astea
Se gaseste in librarii o carte CULTURA PRUNULUI ar fi bine sa o citesti.

horvath din mociu in 14 Noiembrie 2010

doresc sprijinul, adica cumpararea a cel putin 50-80 puiet, meri, prun, etc, de la un producator(prima mana), pentru zona mociu jud cluj. nu degeaba am amintit zona, pt ca in ultimii ani, avand o livada de 120 pomi, nu am mai avut recolta. am ajuns la concluzia, din informatii, consultari, ca trebuie sa schimb toti pomii. livada are 20 de ani, au fost plantati in 1990, dar cred ca nu s-a tinut cont de zona, si productia a fost foarte slaba, in acesti ani. doresc sa-mi scrie o persoana care poate sa-mi ofere puieti, pentru vanzare. mail joska_fbi@yahoo.com

calugaritabuzau in 12 Noiembrie 2010

acest sait este foarte interesant,ma intereseaza si pe mine foarte mult ,am o gradina incarcata de pomi dar in special pruni ,nu pot sa spun exact soiul poate Tuleu 20 buc si stanly(numai 2 pentru polenizare )sunt altoiti si sunt cumparati de la sahatei statiune pomicola de buzau
au 2ani,au facut anul acesta primele fructe 1,3bineinteles sunt mari alungite se coc spre sfirsitul august septembrie se desprind foate usor dupa simbure sunt pentru comercializare dupa cum arata
as dori sa discut si eu cu cineva care are deasemeni plantati pruni pentru a ne consulta ,as dori peste un an sa-mi plantezi o jumatate de pogon de pruni diferita soiuri ,sunt din zona buzaului si cred ca aici le merge ,nu sunt gerurile chiar aspre
le-a mers bine pana acum ,bineintales ca i-am stropit ,nu stiu daca pot sa fac taieri acum in noiembrie
va doresc numai bine

sily in 11 Noiembrie 2010

vreau sa plantez pomi inr un sol cu saratura multa zona baldovenesti braila ce pomi merg mai bine

dragos in 11 Noiembrie 2010

am stanley de 4 ani cumparati de la sarca dar in gradina mai am si alti pruni nu as putea spune ce soiuri sant dar tot slab de tot fructifica.e o problema generala si la ceilalti vecini ce pot sa spun e ca corcodusii au fructe.

petre in 10 Noiembrie 2010

PT DRAGOS
ce soi de prun ai?
ce varsta au pomi?

dragos in 10 Noiembrie 2010

multumesc pentru raspuns.voi face intocmai sa vedem ce rezultate voi obtine anul ce vine.dar ma mai gandesac poate si la factori climaterici ca nici flori nu prea fac .

petre in 10 Noiembrie 2010

PT VASILE
lucerna iti va usca multi pomi-e printre cei mai mari consumatori de apa
da fixeaza azotul dar tu nu cultivi porumb ci pomi.
cumpara ingrasaminte npk 20-20-20 si da-le 300kg la hectar iar vara erbicideaza de 2 ori

petre in 10 Noiembrie 2010

RASPUNS PT ANDREEA
toti meri merg foarte bine la deal,mai bine ca oriunde,la fel de bine merge parul si gutuiul.se planteaza pana la instalarea inghetului in sol.trebuie sa cumperi soiuri polenizatoare altfel nu vor lega.De exemplu golden delicios+ionatan+starkminson

petre in 10 Noiembrie 2010

RASPUNS PT DRAGOS-pruni au boli si daunatori,tu nu ii ingrijesti,un minim de tratatamente ii va face roditori adica:
1 cand 10% din flori s-au scuturat tratament cu decis
2la o saptamana cu fastac
3la 1 iunie cu fastac sau decis plus dithane

dragos in 09 Noiembrie 2010

am o intrebare la care nu am gasit un raspuns clar. eu locuiesc intr-un sat din judetul botosani deci in nordul tarii. de cativa ani prunii nu mai rodesc in zona care stau eu dar nu numai la mine si la toti vecinii din imprejurimi.coborand un pic mai in josul satului se rup crengile de atatea prune. de mentionat ca inainte rodeau si la mine care sa fie cauza? multumesc astept un raspuns

Bogdan in 08 Noiembrie 2010

Produse fitosanitare pentru tratamente, taieri pomi fructiferi, tratamente fitosanitare autorizate, amenajari si intretinere spatii verzi, personal de specialitate, seriozitate. 0723.583.490

chirac in 07 Noiembrie 2010

Pentru lucrarile de primavara puteti gasi la mine un tractoras monoax 15 cp motorina 2.2l/ora la care puteti atasa nenumarate utilaje:freza lat 1m, plug simplu,cositoare,semanatoare,dispozitiv de scos cartofi morcov,plug pentru facut vaduri,pompa pentru irigat.remorcuta basculabila,masina de aplicat tratamente etc.Faptul ca este dotat cu doua faruri puternice se pot executa lucrari si noaptea! 0745178146

ghita in 07 Noiembrie 2010

Varog sa/mi trimiteti o adresa unde pot gasi in Bucuresti solutii de stropit pomii fructiferi. Va multumesc

CHELARU EDUARD in 31 Octombrie 2010

PENTRU DOAMNA ANDREEA :
IN ZONA DUMNEAVOASTRA EU VA RECOMAND MAR \"FLORINA\" PENTRU CA ESTE UNUL DINTRE CELE MAI REZISTENTE SOIURI DE MAR....
PENTRU A VORBI MAI PE LARG MA PUTETI CONTACTA LA 0726342704.
VA MULTUMESC!!!

Alba in 29 Octombrie 2010

Vand pomi fructiferi (incepand cu 2 euro), trandafiri, vita de vie. pt mai multe detalii la nr de telefon 0765656326

Vasile in 26 Octombrie 2010

Da, cred ca si eu voi semana lucerna printre pomi, care dupa cum stiu imbunatateste cantitatea de azot in sol. Este o idee buna, mai ales pentru solurile semiargiloase de deal.

Vasile in 26 Octombrie 2010

Da ... telefonul meu este: 0765505767

Vasile in 26 Octombrie 2010

Articol suficient de bun pentru toti incepatorii, carora le doresc succes ! dar tineti seama si de corectiile Domnului Acatrinei, foarte pertinente.Eu am plantat , cu acelas entuziasm intalnit la multi pe acest forum , in aceasta saptamana , 25 de gutui din soiul Bereczki si doresc sa mai cumpar 60 pomi din acelas soi. Daca cineva ma poate ajuta sa-i gasesc cat mai repede si la un pret bun , ii multumesc anticipat. Sunt din Bucuresti si plantarea o fac langa C.de Arges.

andreea in 25 Octombrie 2010

Adica este vorba de comuna Hartiesti,pe langa Campulung

andreeea in 25 Octombrie 2010

As vrea sa plantez si eu cativa pomi fructiferi intr-o zona cu o altitudine ceva mai mare,o zona e deal. Intrebarea mea ar fi: ce tip de meri as putea planta si ce alte tipuri de pomi fructiferi s-ar mai prinde?

ligia in 18 Octombrie 2010

se poate semana lucerna intre pomi/

CHELARU EDUARD in 10 Octombrie 2010

PTR. D-NA SANDUTA:
O LIVADA MAI SANATOASA SI MAI RODITOARE ESTE ACEA LIVADA CARE CONTINE MAI MULTE SOIURI DE POMI FRUCTIFERI PENTRU CA IN FUNCTIE DE SOIURI,TREBUIESC SI POLENIZATORI PENTRU ACESTIA....

gabriel in 01 Octombrie 2010

Vnd pomi fructiferi, diferite soiuri, altoii, pre negociabil, judetul Dolj.Relatii la telefon:0721214294

gabriel in 01 Octombrie 2010

Vnd pomi fructiferi, diferite soiuri, altoii, pre negociabil, judetul Dolj.Relatii la telefon:0721214294

Sanduta in 29 Septembrie 2010

care livada va fi mai satatoasa si mai roditoare formata dintrun soi de pomi sau din mai multe

sanda gheorghe in 28 Septembrie 2010

in aceasta toamna, pentru fertilizarea solului, as putea sa-l insamantez cu lucerna si in acelasi timp sa plantez si pomi fructiferi?

in 22 Septembrie 2010

Pepiniera noastra produce urmatoarele soiuri de pomi:
-meri,peri,ciresi,gutui,piersici,caisi,pruni,visini.

MAR:golden delicious,idared,jonathan,starkinson delicious(bot de iepure).
PAR:clapp kedveltje,vilmos,conference.
PRUN: hardy,althann renclodd,stanley,cacanska rodna,cacanska lepotica.
CIRES: van,stella(cires de mai),germers dore(inima porumbel).
PIERSIC:cardinal,champion,nectared 4,dixired.
CAIS:pannonia.


VISIN: altoit.
GUTUI: altoit.

Pomi fructiferi au certificate de calitate si corespund normelor.

VITA DE VIE: hamburg,ceasla,otonel,perla de zalla,tamaioasa romaneasca,feteasca alba………
VA MULTUMESC !!!
PRETUL DIFERA IN RAPORT CU CANTITATEA DORITA.
TELEFON: 0726 342 704

CHELARU EDUARD in 22 Septembrie 2010

PENTRU D-L MARIUS :
LA 1000 DE mp VA TREBUIESC cca. 100 BUC.PENTRU INFORMATII MA PUTETI CONTACTA LA NR DE TEL 0726342704.
VA MULTUMESC!!!

CHELARU EDUARD in 22 Septembrie 2010

PENTRU D-L ANATOL:
LA UN HECTAR DE TEREN VA TREBUIESC cca. 850 DE POMI.
PENTRU INFORMATII NR MEU DE TEL ESTE 0726342704.
VAMULTUMESC!!!

Liviu in 13 Septembrie 2010

Multumesc foarte mult

danut in 06 Septembrie 2010

foarte interesant si explicit pt.toti incepatorii.

anatol in 13 August 2010

de citi copacei am nevoie pentru un ha?

marius in 07 August 2010

Vreau fac pe 1000mp o plantatie de mere.Citi pomi sunt necesari.De unde se cumpara.Si dupa citi ani este pe rod.

Florentin Stan in 18 Iulie 2010

Concret, ce soiuri altoite de prun, cires si gutui sint indicate pt zona de campie a Buzaului? Ma refer la pomi care produc fructe mari pt. comercializare, gemuri dulceturi etc. Va multumesc poleirecuaur@yahoo.com

ana in 03 Iulie 2010

locuiesc la oras si fructele au devenit aliment de lux, nu inteleg de cheltuim milioane pe flori , arbusti care nu produc nimic, si nu plantam pomi fructiferi peste tot, pe domeniul public...m-a marcat mult ce s-a intamplat cu copilul care, fiindu-i pofta de cirese a \' indraznit\' sa manance din copac iar un gardian i-a scos un ochi \'din greseala\' ...FRUCTELE SI LEGUMELE AU DEVENIT ALIMENTE DE LUX ... 30 oameni pe fiecare oras, angajati ai statului ar putea sa se ocupe de ingrijirea acestor pomi ...nu cred ca s-ar cheltui milioanele care se cheltuie acum pe florile si arbustii de pe domeniul public...

ilona in 18 Iunie 2010

foarte interesant multumim celor care ne-au dezvaluit unele secrete profesionale

ilona in 18 Iunie 2010

foarte interesant multumim celor care ne-au dezvaluit unele secrete profesionale

tuti in 17 Iunie 2010

am urmat indicatiile din articol si din 23 de pomi plantati in primavara s-au prins toti(meri,peri,pruni,caisi,piersici,ciresi,visini si un gutui)pomi cumparati de la o pepeniera din Razboieni -Alba,Am plantat pomi fructiferi de la pepeniere din Aiud si Geoagiu cu rezultate foarte bune.Urmatoarele plantari le voi face doar toamna,cele scrise in articol m-au convins.

chelaru eduard in 16 Iunie 2010

vand pomi fructiferi altoiti ,productie proprie la cele mai mici preturi.sunt de undeva de langa buzau si pentru o cantitate mai mare ii pot aduce si la domiciliul clientului.
CALITATE GARANTATA.

vasy in 05 Iunie 2010

detali despre boli a pomilor fructiferi

X in 01 Iunie 2010

Statiunea Baneasa?n-au mai produs de ani intregi, iau pomii din Ardeal si baga eticheta lor...sa fim seriosi

Taranu in 26 Mai 2010

Pentru V.Stan
Iti scriu din experienta.....Lucerna (contrar indicatiilor) se inpaca destul de bine cu pomii fructiferi daca ai pus si piersic si cais ai grija ca sant foarte pretentiosi la clima ...
P.S
Lucerna ..daca nu ai ce face cu ea.fa o capita si la anul o poti folosi ca ingrasamant (dupa cosire las-o sa putrezeasca..apoi o faci capita)...

Andrei in 16 Mai 2010

Pt Kenny.Imi pare rau pt pomii dvs,dar mare lucru nu prea cred ca se poate face,avand in vedere ca s-au rupt de jos si nu cate o creanga sau coroana ci chiar din tulpina.Totusi,daca ruptura s-a produs deasupra punctului de altoire,pomul trebuie retezat perpendicular pe axul sau cu un ferastrau bine ascutit ,preferabil cu dinti triunghiulari.De aici vor lastari niste lastari,care bine ingrijiti,in 3-4 ani vor inrta pe rod.Tratati rana cu ceara de altoit sau vopsea de ulei. Trebuie udati si inrtetinuti,facanduli-se taierile de formare a coroanei in anii urmatori.Succes si as dori sa ma informati asupra evolutiei lor.

Kenny in 15 Mai 2010

Buna ziua, in urma furtunii de azi noapte s-au rupt cativa meri tineri de la tulpina(aproape de pamant)> I-am legat si prins de suporti de lemn dar nu cred ca vor for rezulate. Exista un remediu?

gogu in 09 Mai 2010

foarte educativ

Endre in 03 Mai 2010

Rasp.dlui Mihai.1.Nunumai ca-i pertinent,dar este si util si usor de urmat.Am incercat si eu sa-i urmez sfaturile,sper sa am rezultate bune.2.Pe corcodus se poate altoi aproape orice fel de prun,cais,piersic,nectarin,adica din fam.samburoaselor.3.Nu se poate altoi visin si cires.

mihai in 28 Aprilie 2010

imi place comentariul lui dragos, il consider pertinent ; eu am o gradina situata la cca 1000 m altitudine si am plantat destui pomi fructiferi si de citiva ani am inceput sa altoesc cu rezultate bune , Intrebari : - ce pomi se preteaza cel mai bine la aceasta alt.?
- imi poate spune cineva tot ce se poate altoi pe corcodus

andrei in 13 Aprilie 2010

Raspuns pt. ali.Pe portaltoi de visin se poate altoi alt soi de visin(mai bun) sau cires,cu conditia sa aveti altoii luati si pastrati corespunzator.Pe prun ar merge alt soi de prun sau cais,dar caisul merge mai bine pe corcodus,intrucat acesta este mai rezistent si are viata mai lunga.Parul merge pe par salbatic/paduret(va fi de talie mare) sau pe gutui(talie mica).Dl.dragos explica pe forum (08.martie 2010)exact cum se face,sau adi pumosu/google \"altoirea chip\" etc.Mult succes.

ali in 11 Aprilie 2010

pe prun (port altoi) ce pot altoii??
pe visan port altoi) ce pot altoii???

ali in 11 Aprilie 2010

pe ce port altoi pot pune un par? si cum sa o fac?

mitica tobescu in 29 Martie 2010

multumesc pt informatii

dorel in 25 Martie 2010

super tare interesant

chis petre pavel in 16 Martie 2010

este ok

PALE DOINA in 16 Martie 2010

ESTE INTERESANT

PALE DOINA in 16 Martie 2010

ESTE INTERESANT

PALE DOINA in 16 Martie 2010

ESTE INTERESANT

rozalia in 13 Martie 2010

sintem ff multumiti de aceste sfaturi de a planta pomi am luat si noi niste pomi fructiferi adica caisi si visini
caisii sint romonesti iar visinii sint de la bulgari
sintem f curiosi eu si sotul meu daca se prind
am respectat exact toate procedurile date pe aceasta pagina
daca nu as fi cautat noi nu am fi stiut cum se planteaza ca sintem incepatori
iam plantat cu multa dragoste de pomi

multumim acelui care ne da aceste procedee de a planta pomi

dragos in 08 Martie 2010

Sa altoiesti pomi este foarte usor, nu e nevoie decit de o jumatate de lama si o banda din folie de plastic. Se decupeaza un mugure din lastarul altoi si se pune pe un portaltoi .Inainte de altoit, se reteaza portaltoiul la o inaltime convenabila.Nu se face pe portaltoi o taietura in forma de litera T cum scrie in carti pentru ca la putini pomi scoarta se desprinde usor. Mugurele care se transplanteaza se aseaza pe un decupaj facut cu lama in scoarta portaltoiului, asa cum am decupat si mugurele altoi. Se potriveste cap la cap in partea de jos a decupajului si se infasoara cu folia.Se rup ceilalti muguri salbatici tot timpul anului.Se altoieste din martie pina in octombrie.Portaltoi din corcodus, zarzar, visin sau gutui sint peste tot, crescuti din simbure sau lastariti din radacina.Sub visini sint de regula zeci de lastari de visin care se pot altoi cu cires.Pe lastarii de gutui se altoiesc peri.Acum e momentul sa procurati altoaie pentru altoirea care se face pina la 1Mai.Altoiele se pastreaza in loc rece, umed si intuneric. Dupa 10-20 mai, cind s-au stricat altoiele de la rece, se altoiesete in ochi crescind cu mugure nou, luat direct din pom, chiar daca mugurele care se transplanteaza e in formare-el se va matura in pomul altoit si va incepe sa creasca. E mult mai usor sa altoiesti decit scrie in carti.Cine vrea sa-i trimit mai mult despre altoire, din propria experienta si nu din carti, sa-mi ceara la adresa dr.milea@yahoo.com. Si copii de 14 ani au reusit, la prima incercare.

triki in 08 Martie 2010

Vand pomi fructiferi, provenienta Romania (cires, mar, par, visin, gutui, cais, piersic, scorus (mosmon), trandafiri), preturi fara concurenta, judet Timis, Timisoara.
Relatii la tel: 0748336812, transport gratuit Caransebes, Resita, Bozovici, Otelu Rosu.

nicu pirtea in 07 Martie 2010

datorita acestui articol aman pentru la toamna infintarea unei livezi de 100 pomi (trebuie sa drenez solul si sa-i fac analizele)articol FOARTE BUN

hans in 06 Martie 2010

primavara nu se poate planta pomi fructiferi????

Florin in 05 Martie 2010

Vand pomi fructiferi de provenienta Bulgaria si Ungaria la pret fara concurenta 10ron!
Transport gratuit pentru Bucuresti,Ilfov,Ialomita,Calarasi(pentru orice cantitate comandata) si la o comanda de peste 150 pomi pentru celelalte judete.
Pomii vor fi adusi numai la comanda!! Se adapteaza perfect la clima noastra!
Relatii la tel: 0725.662.442 sau e-mail: je4yn@yahoo.com

dan in 04 Martie 2010

dl florin ma intereseaza si pe mine pomi fructiferi si totodata asistenta la plantat .Multumesc/e-mailul meu este petro_dan@yahoo.com

dan in 04 Martie 2010

am in curte 15 pruni care nu au mai rodit de aprox.3 ani de ei se ocupa socrul meu tot de atunci a decedat si el, anul trecut am inceput sa ma ocup eu, i-am taiat in primavara asa cum am crezut de cuvinta si spre surprinderea mea au rodit cate ceva {norocul incepatorului?} dar nu cum ii stiam eu,ca faceau fructe.Anul acesta mai vreau sa plantez si alti pomi fructif. deunde asi putea procura material bun si garantat , zona ialomita Movilita

Florin in 04 Martie 2010


Vand pomi fructiferi de provenienta Bulgaria si Ungaria la pret fara concurenta 10ron!
Transport gratuit pentru Bucuresti,Ilfov,Ialomita,Calarasi(pentru orice cantitate comandata) si la o comanda de peste 150 pomi pentru celelalte judete.
Pomii vor fi adusi numai la comanda!!
Comanda minima 50 pomi.

Detinem spre comercializare urmatoarele soiuri:
MERI: Fuji Gala Gala Mitchgala Gloster 69 Braeburn Idared Jonagold Camspur Summerred Topred Boskoop Florina Shampion Golden delicious Mutsu Delcorf Granny Smith
PERI: Conference Good Luise (gute Luise) Williams Christ Clapps Liebling Bosc\'s Flaschen Passa Crassana Red Williams Christ Vereins deshants Packham\'s triumph Tongern Generale Lecler Gellerts butterbirne
PIERSICI: Maria Marta Maria Bianca Springbelle Norman Glohaven Redhaven Fayette Springcrest Suncrest
CAISI: Hargrand Ungarishe Beste Orangered
NECTARINI: Armking Flavortop Venus Stark red gold
PRUNI: President ENTE 707 Stanley Cacak Early Cacak Best Cacak Beauty Valjevka Mirabelle de Nancy Gross Grune Reneklode Grossa di Felisio Reneklode
CIRESI: Bing Hudson Summit
Visini: Kelleris 16 Heimanns Konserven Oblachinska Schattenmo

V. STAN in 03 Martie 2010

Mulumesc celor care-mi vor rspunde.Locuiesc lng Bucureti i doresc ca la toamn s plantez pomi fructiferi pentru cas - cte 1-2 din ct mai multe feluri. A vrea s tiu dac printre pomi pot semna o cultur peren pentru a acoperi buruienile care cresc pe acel loc - de exemplu lucern.

V. STAN in 03 Martie 2010

Mulumesc celor care-mi vor rspunde.Locuiesc lng Bucureti i doresc ca la toamn s plantez pomi fructiferi pentru cas - cte 1-2 din ct mai multe feluri. A vrea s tiu dac printre pomi pot semna o cultur peren pentru a acoperi buruienile care cresc pe acel loc - de exemplu lucern.

vasile in 22 Februarie 2010

as dori sa fiu informat despre o pepiniera in zona banatului care sa comercializeze ciresi stella.va multumesc.!!!

I Bercea in 14 Februarie 2010

As dori sa stiu ce pomi sau arbusti se preteaza pentru terenuri in panta cu sol argilos (meal) ?

Marin Marian in 14 Februarie 2010

Stimate Domnule Radulescu

O veche vorba romaneasca spune ca\" Dumnezeu da dar in patul nu baga\"in primul rand pomii sunt produsi in Bulgaria si daca nu erau buni pomii Statiunea de la Maracineni nu cumpara de 15 ooo de euro pomi in primavara anului 2009.Acest lucru se poate verifica sunand la Statiune Maracineni de langa Pitesti.Domnule Radulescu faptul ca dumneavoastra sunteti marinar si confundati marina cu pomicultura si nu v-ati ingrijit de pomii care i-ati plantat si ati plecat pe mare 3 luni nu este decat vina dumneavoastra pe care nu vreti sa o recunoasteti.Pentru cei care doresc Kaki puten[m sa va oferim la ghiveci cu HUMUSIL si cu vermicompost si tera wat,asiguram garantie de prindere de 100%.

teo gherghina in 13 Februarie 2010

as dori sa stiu daca in zona teleorman sunt pepiniere de pomi fructiferi si ce preturi au pomii ca sunt interesata.va multumesc.

teo gherghina in 13 Februarie 2010

as dori sa stiu care sunt tratamentele ce ar tb facute pomilor in decursul unui an.va multumesc.

laurentiu in 11 Februarie 2010

- cei la care m-am referit ca le-am ingropat si punctul de altoire sunt plantati de 3 ani si mi se pare ca astfel coroana este foarte aproape de sol. Pot sa le tai pe cele dinspre sol si astfel sa ridic coroana mai sus. Pomii sunt vigurosi si ii ud foarte bine. La plantat am pus circa 1,5 galeti de mranita si apoi apa cit s-a umplut groapa apoi am fixat pomul si pus pamintul de deasupra pina am nivelat groapa

alex in 05 Februarie 2010

scuze ,in 2009 au rodit,o parte din ei,am gresit.

alex in 05 Februarie 2010

in toamna lui 2007 am cumparat din bulgaria de la cineva cunoscut 16 pomi fructiferi de diferite soiuri si vreau sa va spun ca s-au prins toti iar in 2008 unii dintre ei au si rodit ,fiindu-mi drag de ei am hotarat sa mai plantez inca 10 dar din comoditate nu am mai mers in bulgaria si i-am cumparat de la noi insa rezultatul a fost urmatorul : s-au prins doar 7 iar dupa aspect am mari dubii ,cel putin la caisi cred ca o sa iasa zarzari,asta e,invatare de minte.

RADULESCU in 05 Februarie 2010

DOMNILOR FERITI-VA ME MARIN MARIAN CA AM LUAT EU POMI DE LA SURSA DANSULUI SI NU MI S-AU PRINS 1200 DE POMI DIN 2000 FIINDCA EI II ADUC DIN GRECIA SI NU SINT ACLIMATIZATI SI SUNT SI VIRUSATI AM LUAT TEAPA SECOLULUI CU EXCROCII ASTIA .

RADULESCU in 05 Februarie 2010

DOMNILOR FERITI-VA ME MARIN MARIAN CA AM LUAT EU POMI DE LA SURSA DANSULUI SI NU MI S-AU PRINS 1200 DE POMI DIN 2000 FIINDCA EI II ADUC DIN GRECIA SI NU SINT ACLIMATIZATI SI SUNT SI VIRUSATI AM LUAT TEAPA SECOLULUI CU EXCROCII ASTIA .

dragos in 01 Februarie 2010

pentru Laurentiu: se zice ca un pom ingropat peste punctul de altoire se va usca.Rareori se intimpla.Poate are importanta la cires sau alti portaltoi care nu dau radacini din trunchi.In cazul merilor, perilor sau gutuilor altoiti pe portaltoi care fac ca pomul sa fie pitic(majoritatea soiurilor de azi) apar radacini din altoi iar astfel pomul ingripat mai adinc poate creste mai inalt-ducind la neuformitatea plantatiei.Se poate corecta prin degajarea de pamint a tulpinii in primul an.

danutzlex in 27 Ianuarie 2010

pentru Maria.. un pret pentru peri si ciresi ? Pentru plantat la o altit. de 600 m. multumesc.

laurentiu in 26 Ianuarie 2010

are ceva daca la plantat puietii de pomi fructiferi, am ingropat si portaltoiul circa 10-15 cm in sol, daca da in ce sens pe viitor

dragos in 20 Ianuarie 2010

am aflat cum se cheama pomul aclimatizat de bulgari-DIOSPYROS KAKI, cautati pe internet

dragos in 20 Ianuarie 2010

Am aflat de curind ca pomii trebuie plantati cu aceeasi orientare pe directia geografica pe care au crescut din saminta.In acest articol nu se precizeaza ceea ce stiu deja multi si este precizat in alte parti-punctul de altoire trebuie orientat spre sud.Bine ar fi si daca cei care altoiesc ar respecta acest lucru-astfel s-at respecta si conditia ca pomul sa-si pastreze directia pe care a crescut initial.In special brazii sint sensibili la aceasta conditie. De aceea ei se prind asa de greu.Interesant e faptul ca stiu aceste lucruri din o carte a lui Jakob Lorber-un mistic austriac care a scris prin dicteu divin multe carti interesante.Un silvicultor mi-a confirmat ca desi nu li s-a predat aceasta la scoala, a aflat din experienta altora ca bradul e cel mai sensibil la pastrarea orientarii geografice.

dragos in 20 Ianuarie 2010

Cine doreste sa invete o metoda simpla de altoire, sa-mi scrie la adresa dr.milea@yahoo.com

illes stefan in 17 Ianuarie 2010

care sunt cele mai productive soiuri de pruni pentru a face alcool

ionut in 16 Ianuarie 2010

la ce distanta se planteaza merii an special golden si florina

maria in 14 Ianuarie 2010

mirea cristina din simbure de cires creste cires amar salbatic trebuie altoit si simburii trebuie uscati se seamana toamna tirziui inainte de inghet

maria in 14 Ianuarie 2010

am pomi de vinzare meri peri pruni ciresi

Totoescu Petru in 14 Ianuarie 2010

Ce soiuri de mar si prun se recomanda a se planta la o altitudine de 800 m?

Stirbu Florea in 12 Ianuarie 2010

ma intereseaza ce pomi fructiferi se pot cultiva in locurile umbrite

Nicolae in 10 Ianuarie 2010

Va rog sa dati ceva informatii despre pomul(nu retin numele) provenit din japonia si aclimatizat in Bulgaria(Balcic). Ma refer la pomul cu fructe asemenea tomatelor, foarte bogate in minerale si vitamine. Multumesc

bogdan lola in 15 Decembrie 2009

doresc informati despre salcimul pt plantare perioada
multumesc mult

Marin Marian in 13 Decembrie 2009

PUTEM SA VA OFERIM ATAT POMI FRUCTIFERI DE O CALITATE DEOSEBITA LA PRETURI CUPRINSE INTRE 2,5-3 EURO BUCATA.ASIGURAM SI ASITSENTA TEHNICA LA PLANTARE SI LA TAIERILE DIN VARA.PENTRU TRATAMENTE VA OFERIM ACTIVATORUL BIOLOGIC NUMIT HUMUSIL CARE REDUCE CU 50-70%TRATAMENTELE CHIMICE PRIN FAPTUL CA RIDICA IMUNITATEA POMILOR SI ACESTIA NU SE MAI INBOLNAVESC.
RELATII LA TEL 0749516482 SAU e-mail ;transbioil@yahoo.com

virgil.marza@gmail.com in 08 Decembrie 2009

Pt.dlPRIL.Referitor introducere port altoi in pamant.Daca punctul de altoire nu este deasupra solului din port altoi cresc \"ramurele\" care consuma hrana altoiului si sunt \"salbatice\"necesitand taierea lor mereu.

mirel din tg mures in 29 Noiembrie 2009

pentru dl. jakab din turda... VA POT AJUTA CU UN NR DE TELEFON 0745941585-DL GAVRILAS. ESTE APROAPE DE DVS , DIN AIUD .ARE POMI DE TOATE SOIURILE.AM CUMPARAT SI EU , I-AM PLANTAT ACUM IN OCTOMBRIE.SUNATI-MA 0757292237. MULT NOROC

mirel din tg mures in 29 Noiembrie 2009

pentru dl. jakab din turda... VA POT AJUTA CU UN NR DE TELEFON 0745941585-DL GAVRILAS. ESTE APROAPE DE DVS , DIN AIUD .ARE POMI DE TOATE SOIURILE.AM CUMPARAT SI EU , I-AM PLANTAT ACUM IN OCTOMBRIE.SUNATI-MA 0757292237. MULT NOROC

Vasile Ist.C.Zavada Peri in 26 Noiembrie 2009

Am 73 de ani si imi este frica sa nu o dau cotita, fara a sti cum se obtin puietii de mar, corcodusi, salcam, tuie pt.interior si chiar nuc, cu toate ca pt. ultimul am incercat cu nuca plantata, dar nu am obtinut nimic.
Cu multumiri,
D.T.Severin/26.11.09,

tel.0770/758268

Marin Marian in 18 Noiembrie 2009

Sunt inginer agronom si locuiesc in Alexandria.
Dorim sa va oferim pomi fructiferi si tehnologie care sa rodeasca din primul an.
RELATII LA TEL 0749516482 sau e-mail -transbioil@yahoo.com

Tibi in 15 Noiembrie 2009

Daca doriti sa cumparati pomi, puteti face comanda online pe www.multeplante.ro. Si primiti acasa, nu este necesar sa va deplasati. Eu am 25 de pomi si toate mi s-au prins.. Doi chiar mi-au si fructificat..(parul si nucul)..

Tibi in 15 Noiembrie 2009

Daca doriti sa cumparati pomi, puteti face comanda online pe www.multeplante.ro. Si primiti acasa, nu este necesar sa va deplasati. Eu am 25 de pomi si toate mi s-au prins.. Doi chiar mi-au si fructificat..(parul si nucul)..

flori in 24 Octombrie 2009

Eu maine o sa plantez 12 pomi fructiferi.Am emotii,e prima data si sper sa am noroc sa se prinda.O sa_i ingrijesc ca pe niste copii.Un sfat daca aveti pentru mine il astept pe mes la flori832005 .Multumesc anticipat

flori galati in 24 Octombrie 2009

Pentru tei incearca la Yurta magazinul din Brasov, str. Plevnei , nr.19

Sorin in 23 Octombrie 2009

Buna
Am si eu un teren in apropierea unei paduri pe o panta mica...sub 10% si anul trecut am plantat 17 pomisori de tot felu...meri,peri,cais,cires,prun,visin,nuspui,si spre norocul meu toti mi sau prins dar imi e frica pe viitor caci nu stiu cam cat traiesc fiecare ...nu vreau ca peste cativa ani sa fie mica mea livada ..cam cheala mai ales ca mai vreau sa pun si anu asta O parere va rog

Mia in 20 Octombrie 2009

Eu mi doresc foarte mult un tei n grdin i nu tiu de unde pot procura unul. Sunt din Braov, dac tie cineva o pepinier n zona mea ...mulumesc de pe acum!

Marius in 18 Octombrie 2009

Im da... este ceva util dar ar mai fi cate ceva de adaugat, dar oricum esentialul este aici. Puneti in practica si ve-ti reusi. Pentru alte intrebari despre pomi fructiferi, in special despre lucrari de altoire va pot ajuta pe messenger la id meu : dr_mau@yahoo.com

_agricultura=>cea mai importanta_

Corneliu in 12 Octombrie 2009

Chiat imi trebuia! autorul BRAVO! :D! Am sa iau un zece! piffa de la mine

constantin in 12 Octombrie 2009

cand si la ce adincime se planteaza simburii de cais pentru a obtine puieti sanatosi si randament sporit

aimee in 07 Octombrie 2009

doresc sa cumpar un gutui si nu nu prea stiu de unde (mentionez ca locuiesc in voluntari)poate stie cineva

adrian in 20 August 2009

buna ziua,
am o proprietate de 1,5 hectare in zona colinara langa huedin. pe ea exista pomi fructiferi, unii batrani de 100-120 ani. inca mai dau ceva fructe dar arata ca din filmele lui hitchcock.
doresc sa refac fondul pomicol pe aceasta proprietate, in principal cu mar par si prun, exact cum este si acum. va rog impartasiti-mi din experientele voastre, orice sfat este primit cu bucurie. pornind de la ce soiuri sa plantez pana la in ce fel sa ii distribui. terenul are forma de romb cu varful la nord. va multumesc tuturor, adrian

acatrinei in 30 Iunie 2009

sunt si unele greseli,
nu se uda inainte de a se calca pamantul,acest lucru l-ar compacta si ar fi nefavorabil dezv.radacinilor.
Pamant de telina la mocirla? Autorul nu stie ce este si la ce foloseste pamantul de telina( este pentru ghivece la amestecuri nutritive, este un pamant structurat) Pentru mocirla se pune un pamant argilos care are rolul de a adera bine pe radacini.
Solul lutos si luto-argilos este cel mai bun pentru pomi.cel argilos(cu continut de peste 35-40 % argila)nu este recomandat dar si acesta poate fi ameliorat, iar pomul nu-i leguma sa aiba pretentii exagerate.
Pamantul de la fundul gropii cand nu este fertil nu se mai pune in groapa , nu cum spune autorul,punem 10 cm,punem de supraf siiar... Amanunte pomi cautati Acatrinei din Bacau, dr ing in pomicultura

Laura in 15 Iunie 2009

Am 130 pomi fructiferi plantati anul trecut si as vrea sa stiu daca ii pot uda cu apa f. rece, direct din fantana, sau trebuie sa o depozitez in ceva ca sa se mai incalzeasca?
Va multumesc

dumitru in 13 Mai 2009

Bun articol multumesc

iulian in 15 Aprilie 2009

putine detalii

PRIL in 29 Martie 2009

ce nu inteleg eu este: DE ce trebuie ca punctul de altoire sa fie 3-4 cm deasupra solului ? daca il ingrop ce se intampla cu pomul sau cu fructul??

Gabriel in 23 Martie 2009

Excelent articolul!

marcu alexandru vasile in 17 Martie 2009

as dori sa expune-ti mai multe detalii tehnice despre cultivarea pomilor fructiferi si unde putem sa ne adresam pentru a obtine date de specialitate(pt ingrijire,in caz de boli,taiere,altoire,stropirea,fertilizarea,tratarea fructului,tratamente contra bolilor).Cred ca sunt foarte multe de spus in acest domeniu.

dan in 04 Martie 2009

am mostenit o mica proprietate cca.2000m patrati si vreau sa plantez niste pomi fructiferi(jud.Ialomita) a-si putea obtine niste informatii mai detaliate cu ce sa pot planta?

mihai in 03 Martie 2009

Un articol ce mi-a fost de ajutor . Oare o sa gasesc si un calendar cu tratamente ?

Tiberiu Suciu in 24 Februarie 2009

Buna,
Multe informatii si posibilitate de cumparare pe pagina: www.struguridemasa.ro, Tel: 0730-424-626, email: info@florisifructe.ro
Multumesc

Tiberiu Suciu in 23 Februarie 2009

Buna,
Multe informatii si posibilitate de cumparare pe pagina: www.struguridemasa.ro
Multumesc

nicanic in 07 Februarie 2009

și apropo, cei care administrați acest site, sunt cteva ntrebri puse de cei care v-au vizitat...nu considerați necesar sa le rspundeți?!

nicanic in 07 Februarie 2009

pt. cei care au probleme cu limba romna, definitie din DEX : POM s. (BOT.) arbore, copac, (nv. i pop.) lemn. (Un ~ falnic.)
COPC, copaci, s.m. Plant cu trunchiul lemnos i nalt, ale crei crengi se ramific la o distan oarecare de sol, formnd o coroan; arbore, pom. [Var.: (reg.) copci s.m.] – Cf. alb. k o p a .

Ion Racoveanu in 03 Februarie 2009

D- le Marian, merii sunt POMI nu copaci. Srac limb romna, pe grele guri ai ajuns !

in 03 Februarie 2009

Domnule Marian, merii sunt pomi, nu copaci! Saraca limba romana ...!

Florin in 29 Ianuarie 2009

Felicitari pentru articol. Sunt profan, dar vreau sa-mi plantez catva pomi in gradina. Locuiesc in zona Reghin, jud. Mures. Am doua locuri in care doresc sa plantez, primul; este langa gardul gradinii, pamant bun, necultivat si fundul gradinii asezat cam la 1.5 m de un canal de drenaj care are apa si seaca in perioada secetoasa.Va rog sa ma sfatuiti ce soiuri sa pun pe cele doua zone. Va multumesc.

POPA ANDREI in 25 Ianuarie 2009

Sunt incepator, vreau sa-mi infiintez o livada cu diversi pomi fructiferi si ceva arbusti. Am citit articolul si am aflat tot ce am nevoie - multumesc mult si felicitari pentru articol!

mihai in 06 Ianuarie 2009

toate aceste reguli sunt binevenite pentru noi incepatorii.Eua am plantat in toamna 2008 100 peri si am de gand sa ii altoiesc cu mar,adica din peri sa fac mari.Acum am o intrebare pentru cei ce citesc mesajul meu si se pricep pentru ca pana acum am auzit pareri pro si contra:Pot altoii in par,mar?
varog sa imi trimiteti raspuns pe adresa raileanumihai@yahoo.com.
Va multumesc mult!!!

sabin chiorean in 01 Ianuarie 2009

foarte interesant multumesc sant incepator .un pic mai specializat.mai detailat

andrei in 21 Decembrie 2008

pe o scara de la 1 la 10 materialul este de 7.Putea fi mai specific

marian in 26 Noiembrie 2008

e bunicel putea fi mai explicit

gigi bulbuc in 23 Noiembrie 2008

Chiar nimeni nu ne mai ajuta ? Nimeni nu cultiva pao-pao ? E foarte gustos, are aroma de pepene galben.

Ion Racoveanu in 23 Noiembrie 2008

D-le marian, vrei sa infiintezi o padure sau o livada? Vad ca ai nevoie de copacei

monica in 22 Noiembrie 2008

va multumesc;as fi interesata exclusiv de plantarea merilor,daca se poate a ne da mai multe detalii

Florin in 18 Noiembrie 2008

Articolul este foarte bun pentru mine. Sunt tare curios sa aflu cine a scris acest articol pentru ca vreau sa fac o livada micuta. Am un teren in Calugareni de 18m/300 si vreau sa-l fac util. Ma gandesc la o mica livada formata din meri, peri, ciresi, visini, caisi, piersici, diu nuci si doi gutui ...

jakab lorand in 17 Noiembrie 2008

locuiesc in Turda jud.cluj si as dorii sa va intreb unde as putea gasii cei mai buni copaceii pt ai planta la primavara,o sursa de incredere.Articolul e super MULTUMESC MULT !

galben vasile in 07 Noiembrie 2008

ESTE FOARTE BUN SI EDUCATIV ARTICOLUL IN PRACTICA, VA MULTUMESC.AS DORI SA INFINTEZ O LIVADA DE 4500 MP% ECOLOGICA DE POMI FRUCTIFERI IN MUN. BISTRITA ASTEPT SFATURI.

gigi.bulbuc in 04 Noiembrie 2008

Intreb si eu cu sa obtin noi pomi din samburi de anul acesta >piersici in special si cum sa obtin noi pao/pao din semintele acestui pom aclimatizat in zona noastra ? Ma chinui de cativa ani buni si...nimic. Multumesc repondentului pentru informatii de calitate.

victor ionescu in 24 Octombrie 2008

Un articol util. Multumesc!

Adrian in 21 Octombrie 2008

n zarzr (portaltoi)ce pot altoi? cais?

amalia in 30 August 2008

Doresc sa-mi infiintez o livada.Sfaturile din acest articol le gasesc binevenite si sper sa-mi folosesaca.
Un articol de nota 10.Bravo!

marian in 28 Iulie 2008

as vrea sa stiu si eu cati copacei imi trbuie si mie sa plantez in 1/2 ha.si cat mar cosat

mirea cristina in 09 Iunie 2008

din samburi se pot prinde ciresi?daca da cum trebuie sa fie samburele,uscat sau imediat ce a fost scos din fruct?

valentin secelean in 19 Aprilie 2008

Va multumesc pentru acest articol
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

Plantarea pomilor fructiferi
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate