Plante depoluante

Plante depoluante

Vineri, 18 Martie 2011
10516 vizualizari | 1 comentarii

     Poate inca nu stiti, dar aerul cel mai poluat pe care il respiram zi de zi se afla in interiorul locuintelor noastre. Iar majoritatea oamenilor isi petrec mai mult de 80% din timp intre patru pereti.

     Daca fumul de tigara sau parul animalelor domestice sunt alergeni cunoscuti si vizibili, pe care ii putem inlatura usor, habar nu avem ca in preajma noastra se afla altii mult mai nocivi, despre a caror existenta nu stim nimic. De pilda: lemnul mobilelor, tratat, facut din rumegus comprimat sau placi aglomerate, rasinile continute in vopsele, lipiciul de pe dosul mochetelor, servetelele parfumate, ambalajele de tot felul, produsele de intretinere casnica... Toate acestea disperseaza "compusi organici volatili nocivi". Exista mai multe solutii pentru a contracara efectele acestor compusi nocivi. La loc de frunte: aerisirea cat mai frecventa a casei si folosirea de materiale ecologice. Dar exista si alte solutii suplimentare, mult mai ieftine, desi putin cunoscute: plantele de apartament, mici uzine miraculoase absorbante de factori poluatori. Eficienta lor de exceptie a fost studiata vreme de peste 30 de ani de botanistul american profesor William Wolwerton. Cercetarile sale au fost cerute de NASA, agentia spatiala americana. In aerul primei statii spatiale, Skylab, au fost identificate peste 100 de produse chimice volatile, emise de materialele sintetice. Trebuia gasita o solutie pentru a rezolva problema. Iar purificatorii propusi de Wolwerton au fost...plantele.

     Prin ce miracol reusesc plantele din ghivece sa purifice aerul ? La inceput, emanatiile toxice din aer sunt absorbite de frunze, care le degradeaza, apoi le transporta spre radacini. Acolo, niste microorganisme existente in pamant le convertesc in hrana pentru planta, care emana oxigen si vapori de apa.

     Pe langa actiunea lor depoluanta, profesorul Wolwerton a descoperit ca plantele mai au o insusire: ne fac bine...moral, creeaza o stare buna de spirit, ba chiar ne mangaie sufletul... Dar ceea ce pare magic e dovedit stiintific: plantele comunica intre ele si ar comunica si cu noi, daca am sti sa le observam cu mai multa atentie si, mai presus de toate, sa le iubim.

Campionii depoluarii

Iedera - absoarbe benzenul prezent in anumite vopsele, ca si pe cel din fumul de tigara sau din anumite cerneluri.

Crizantema - absoarbe tricloretilena din vopselele toxice, ca si pe cea continuta de adezivi si de ceara.

Dracena - elimina benzenul si tricloretilena

Azaleea - absoarbe amoniacul continut, adesea, in produsele de intretinere pentru spalatul emailului si a podelelelor cu gresie.

Clorofitum - capteaza monoxidul de carbon, produs de fumul de tigara.

Aloe vera si ficusul - elimina formaldehida continuta in substantele izolatoare, in materialele colante si placile din fibre aglomerate.

Filodendronul - capteaza PCP-ul, o substanta nociva dispersata in aer de catre lemnul tratat.

Plantele de apartament numite mai sus pot fi plasate si in camera de dormit. Contrariu a ceea ce se credea pana acum, cantitatea de monoxid de carbon pe care o elimina plantele noaptea e mult mai mica decat oxigenul pe care il produc peste zi.

Kalanchoe sau cactusi - reduc poluarea magnetica.

Spathiphyllum walsilii (floarea lunii) - depolueaza absolut tot, umezind aerul si parfumandu-l delicat.

 

CE SPUN VIZITATORII

RUXANDRA in 21 August 2011

DA SUNT DE ACORD CU IDEEA CA PLANTELE ITI DAU O STARE BINE DAR NU SI FICUSI !
CARE SUNT DOAR NISTE PLANTE CARE ATRAG DE LA TINE TOATA ENERGIA SI TE SIMTI TOATA ZIUA OBOSIT SI IN TIMP O SA DEVINA O OBOSEALA CRONICA DIN CARE GREU ITI MAI REVI ! CE SPUN E SI ADEVARAT CA AM PATIT .
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN PLANTE DE INTERIOR

Plante depoluante
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate