Plante perene care se tund primavara

Plante perene care se tund primavara

Marti, 30 Aprilie 2013
2068 vizualizari | Comenteaza

Plante perene care se tund primavara

Primavara este perioada din an in care gradinarii cu experienta tund acele plante perene din gradina, care au nevoie de aceasta interventie pentru a-si recapata vigurozitatea. De altfel, plantele perene mentionate mai jos pot suferi involutii in dezvoltare, daca nu beneficiaza de tundere cat mai devreme in sezonul cald.

Speciile de plante perene de mai jos pot fi tunse fara probleme primavara si prezinta imbunatatiri in crestere si dezvoltare, doar daca nu prezinta semne de boala, infestare cu paraziti sau se afla intr-o conditie vulnerabila. In acest caz, este recomandat sa amani tunderea lor pana la toamna.

 

Plante de tuns primavara:  Lobelia cardinalis

Lobelia cardinalis are nevoie de foliaj si flori pentru a rezista conditiilor meteo nefavorabile din sezonul rece, de aceea primavara este perioada ideala de tundere a acestei plante perene. Tot ce trebuie sa faci este sa tai portiunile bolnave, pe care le poti observa cu ochiul liber.

 

Plante de tuns primavara:  Artemisia

De regula o planta perena sensibila daca este tunsa toamna, Artemisia reactioneaza pozitiv doar daca este curatata la inceputul primavaerii. Tunderea ei nu presupune alte masuri, decat cele clasice de indepartare cu o foarfeca a zonelor bolnave.

 

Plante de tuns primavara:  Lavanda

Lavanda, alaturi de alte plante perene lemnoase (Perovskia, Buddleia, Lavatera, Caryopteris), nu trebuie sa fie tunsa pana la finele primaverii, dupa ce apar primii lastari. Este important sa tunzi lavanda si alte plante lemnoase pana la o inaltime de 15 – 30 cm fata de sol, ori pana la nivelul lastarilor.

 

Plante de tuns primavara: Iarba ornamentala

Iarba ornamentala este ideal sa fie tunsa inainte de noile semne de crestere la inceputul primaverii. Daca amani aceasta interventie pana in mai-iunie, va fi foarte greu sa tunzi doar iarba mai batrana, fara sa o sectionezi pe cea proaspat crescuta.

 

Plante de tuns primavara: Phlox subulata

Plantele perene mereu verzi, asa cum este Phlox subulata, nu reactioneaza bine daca o tunzi la inceputul primaverii. Chiar daca aspectul ei iti transmite ca are nevoie de curatare, asteapta sa se regenereze prin noi butasi, inainte sa indepartezi frunzele si tulpinile moarte. In caz contrar, planta ar putea sa moara sau sa nu mai infloreasca.

 

Plante de tuns primavara: Margaretele

Plantele perene care infloresc de regula la finalul verii sau toamna, precum margaretele, au primavara tulpini si frunze moarte in partea superioara si foliaj verde la baza. Ai grija sa tunzi doar foliajul uscat!

Tot primavara, taie la nivelul solului tulpinile si foliajul tuturor plantelor perene care au murit in totalitate. Le poti adauga compostului pe care il folosesti in ingrijirea celorlalte culturi sanatoase!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Plante perene care se tund primavara
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate