Plectranthus

Plectranthus

Sambata, 21 Aprilie 2007
22358 vizualizari | 3 comentarii

Plectranthus

Este o planta pletoasa, foarte raspandita in vestul Europei, folosita mult in cosuri sau ghivece suspendate, in combinatii cu alte flori.

Mai putin cunoscuta la noi, Plectranthus merita sa fie extinsa deoarece rezista bine, uneori in conditii dintre cele mai nefavorabile, unde chiar iedera ar supravietui greu. Este de origine din Africa, Asia, Australia.

Plectranthus oertendahlii 
are tuplina si lastarii laterali au pozitie pendenta si au culoare violacee. Frunzele verzi cu dintatura rotunjita sunt groase si lucioase. Ele se mai remarca prin nervatiunea proeminenta, alba, reversul si bordura de culoare roz – purpuriu. Florile albastre, mici grupate in paniculi, apar vara, nefiind interesante din punct de vedere ornamental.

Plectranthus caleoides 
planta atinge usor lungimea de 60-70 cm frunzele sunt cordiforme, pubescente, cu marginea frumos decupata, colorata, verde inchis cu nuanta albastruie si bordura lata alba.

Plectranthus australis
are frunze verzi, mai groase si lucioase decat ale celorlalte specii.

PlectranthusPlanta este in permanenta in stare de vegetatie, dar iarna se simte mai bine daca i se asigura conditiile unui repaus usor (temperatura de 12-14 grade C si rarirea udarii).

Plectranthus tolereaza bine oscilatiile de temperatura si aerul uscat. Se simte la fel de bine la lumina si semiumbra. Substartul se alcatuieste din turba sau pamant de frunze, pamant de gradina si nisip.

Plectranthus se inmulteste extrem de usor prin butasi de lastari (varfuri si tronsoane cu 2-4 noduri), care pot fi inradacinati fie in ladite cu nisip, fie direct in ghiovece; la un ghiveci de 8-10 cm se pun 2-3 butasi.

PlectranthusUdarea se face regulat in timpul verii. Fertilizarea aplicata, bilunar, din aprilie pana in seotembrie, asigura o vegetatie mai intensa.

La Plectranthus transplantarea este necesara in fiecare primavara daca se pastreaza plantele mari; in general, se prefera reinnoirea plantei, anual, din butasi.

Taiearea poate fi aplicata in special plantelor mai batrane pentru a stimula pornirea de noi lastari din partea bazala; plantele tinere se ciupesc in acelasi scop.

Insolatia puternica provoaca brunificarea frunzelor, atmosfera foarte calda si uscata poate determinand ingalbenirea si caderea frunzelor.

CE SPUN VIZITATORII

Dan Miles in 28 Decembrie 2013

Foarte buna pentru cei care stau la casa si sufera din cauza pisicilor vecinilor. E tare neplacut sa constati ca pisicile vecinilor trec prin curtea ta si uda pragul usii. Mirosul care se infiltreaza in casa este insuportabil. Pe un site german planta asta este recomandata pentru asa ceva. Pisicile nu suporta mirosul de Plectranthus.

Memoz in 24 Aprilie 2009

alexya> Scrie fix la inceput unde, dar pentru tine si-n Pakistan de-ar creste... tot acolo e

alexya in 14 Martie 2008

in ce tara treaieste floarea asta?
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI IN GHIVECI

Plectranthus
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate