Porumbul

Porumbul

Miercuri, 28 Iulie 2010
10259 vizualizari | 3 comentarii

Informatii generale
Metoda de plantare: se seamana seminte dupa ultimul inghet de primavara
Distanta : 30 - 60 cm in randuri. 1 planta pe 30 cm patrati pentru culturi intensive.
Perioada pana la recoltare: 60 – 100 zile
Cantitate recoltata per 1,5m :  3 pana la 6 bucati

Varietati
Pentru a avea recolta pe tot parcursul verii si pana in toamna plantati treptat pe tot parcursul sezonului. Soiurile hibride pentru popcorn si soiurile dulci cresc bine in gradinile de casa, dar trebuiesc izolate pentru a impiedica incrucisarea prin polenizare cu celelalte soiuri. Soiurile dulci SE ( imbogatit cu zahar) si EH  nu au nevoie de izolare.

Plantarea
Asteptat pana cand solul s-a incalzit bine inainte sa semanati porumbul. Semintele vor putrezi in solul umed si rece. Pentru o crestere rapida, zilele si noptile calde sunt foarte importante. Porumbul este polenizat cu ajutorul vantului deci plantati bucati de cate 3 - 4 randuri scurte (mai usor de polenizat decat 1 rand lung). Pentru a ajuta semintele sa creasca mai repede, sapati o groapa adanca de 8 cm pe care o umpleti cu ingrasamant. Plantati semintele in astfel de gropi pe care le acopetiti cu aproximativ 3 cm de pamant. Lasati distanta de  10 cm intre plante. Spatiul dintre randuri trebuie sa fie de 60 cm.

Izolati soiurile pentru a evita ploenizarea incrucisata. De exemplu porumbul pentru popcorn va strica soiurile dulci. Izolati fie prin semanarea in perioade diferite, fie prin spatiu . Evident pentru gradinarii cu gradini mici si mijlocii este mai usor izolarea prin semanarea porumbului in perioade diferite de timp.

Ingrijire
Dupa ce incep sa creasca plantele, inconjurati-le cu un strat protector. Mentineti umezeala udand bine plantele. Cand tulpinile ajung la inaltimea de 30 cm, adaugati ingrasamant. Cand incep sa produca mai adaugati ingrasamant inca odata.

Fiti atenti dupa eventuale boli. O boala specifica este "SMUT" care arata ca o minge de culoare gri inchis sau neagra. Daca intalniti plante infectate distrugeti–o imediat. Protejati recolta de animale construind un gard in jurul gradinii.

Recoltarea
Culegeti porumbul cand boabele sunt fragede si daca sunt impunse cu unghia, lasa sa curga o substanta laptoasa.

Un semn ca porumbul se coace este inchiderea la culoare a matasii si culoarea verde intens. Culegeti porumbul cu putin timp inainte sa il gatiti pentru a fi proaspat. Soiurile dulci raman proaspete cel mai mult.

CE SPUN VIZITATORII

Константин in 15 Februarie 2019

Перезвоните мне пожалуйста 8 (812)701-06-22 Антон.

Константин in 12 Februarie 2019

Перезвоните мне пожалуйста 8 (812)701-06-22 Антон..

Juan in 06 August 2012

(Dexonline) Numele păpușoiului vine de la asemănarea știuletelui cu un porumbel, cf. lat. med. anrduo „lance” (Silos 46), sp. carrizo. Ipoteza că ar fi vorba de un calc din bg. gălăb „porumbel”, gălăbi „porumb” (Rosetti, Influența limbii slave, 42) nu pare oportună; un eemprumut cu sens opus pare mai ușor de admis. Cultura porumbului, introdusă destul de teerziu (pe la 1680 een Munt. și pe la 1690 een Mold.; data care se citează de obicei e falsă, cf. Nicolae Costin, een 1694) a progresat repede, eenlocuind cultura greeului, care era obiectul unui monopol comercial turcesc. Der. porumbă (var. mold. poreembă), s. f. (porumbiță) a fost considerat reprezentant direct al lat. palŭmbŭla (Candrea-Dens., 1432) sau palŭmba (Candrea), ipoteză care nu este necesară; porumbac, adj. (cenușiu, murg; fluture de noapte, Sphinx euphorbiae), cf. lat. meg. palumbacius; porumbar, s. m. (crescător de porumbei; scorombar, Prunus spinosa; s.m.m hulubărie; s. n., coșar, pătul), poate direct din lat. palŭmbarium (Pușcariu 1361; Candrea-Dens., 1433; cuveentul apare la Du Cange); porumbea, s. f. (porumbiță); porumbel, s. m. (hulub; porumbar; plantă liliacee, Muscari botryoides; păsări de heertie); porumbărie, s. f. (hulubărie); porumbește, adv. (ca porumbeii); porumbiște, s. f. (lan de porumb); porumbiță, s. f. (hulubiță; iubită); porumbrea (var. porumbrică), s. f. (porumbă); porumbrel, s. m. (scorombar); porumbie, s. f. (varietate de strugure). – Bg. gălăbi „porumbiță” a ajuns să eensemne „porumb”, probabil prin calc din rom. (Tiktin; Mladenov, Spisanie za bălg. Akademija, XLIII, 93).
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN LEGUME

Porumbul
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate