Prazul - Allium porrum

Prazul - Allium porrum

Joi, 14 Aprilie 2011
3317 vizualizari | 1 comentarii

Un papirus egiptean, vechi de aproape sase mii de ani, mentiona ca un medic a fost rasplatit de un faraon pentru ca l-a vindecat de o afectiune urinara cu nu mai putin de o suta de legaturi de praz - un dar regesc la acea vreme.

Frate cu usturoiul si ceapa, bogat in vitamine si saruri minerale, usor digerabil, antiseptic si tonic nervos, prazul este considerat de medicina noastra populara drept o leguma a sanatatii si tineretii, care permite mentinerea in putere tot timpul anului. Este recomandat in diverse regimuri, mai ales anemicilor si reumaticilor, dar si oamenilor sanatosi, pentru intretinere.

Intrebuintari medicale

Tubul digestiv (corpuri straine in interiorul lui) - in cazul ingerarii accidentale de corpuri straine - cuie, ace, oase de peste, samburi sau fragmente de oase mari, dati-i cat mai repede victimei sa manance praz fiert in apa. Nu taiati prazul prea scurt pentru ca trebuie sa fie inghitit in fibre lungi, care vor incorpora extremitatile periculoase si vor permite o expulzare normala, fara pericole pentu stomac sau intestin. Mentineti si in continuare un regim alimentar care sa cuprinda cat mai mult praz. Evitati sa beti lichide. Aceste prime precautii nu exclud consultarea unui medic.

Angina - aplicati la baza gatului o cataplasma de praz fiert, presarat cu piper alb macinat. Pastrati aceasta cataplasma calda timp cat mai indelungat, aplicand deasupra o folie de plastic si un fular de lana. Inlocuiti seara cataplasma cu alta proaspata si pastrati-o peste noapte.

Bronsita - puneti la fiert 2-3 bucati de praz iar cand se inmoaie destul, pentru a fi usor zdrobite, strecurati-le printr-un tifon si stoarceti bine fiertura. Adaugati miere in cantitate suficienta, pentru a obtine un sirop. In caz de acces de tuse, luati cate o lingura, dimineata, la pranz si seara, pe stomacul gol.

Bataturi, piele intarita - puneti la macerat 2-3 frunze de praz in otet, vreme de 24 de ore. Spalati bine zona cu piele intarita, apoi aplicati o bucata de frunza bine impregnata cu lichid. Fixati-o cu un leucoplast, aplicati deasupra o folie mica de plastic, apoi un tifon si lasati-o pana a doua zi. Dupa cateva zile, intaritura se desprinde in fragmente. In final, ungeti locul cu o felie de ceapa taiata proaspat.

Constipatie - impotriva constipatiei bebelusilor, pe vremea strabunicilor noastre, li se introducea acestora, cu multa delicatete, in anus, o bucatica de praz, foarte bine spalata, ca un supozitor. Dupa cateva minute se scotea.

Cistita, retentie urinara - puneti la fiert pe foc mic, intr-un vas de pamant sau ceramica, sase fire de praz, acoperite cu untdelemn de masline. Cand sunt fierte, aplicati-le cat mai calde posibil, pe partea inferioara a abdomenului. Durerile provocate de cistita se vor calma. Procedeul este valabil si in caz de retentie urinara.

Frumusete

Pentru decongestionarea tenului si combaterea acneei se face o masca cu frunze zdrobite bine, care se tine pe fata 20 de minute. La tenurile foarte sensibile, frunzele se fierb in apa timp de 30 de minute, dupa care se face din ele, prin zdrobire, o pasta care se intinde pe fata.

Pentru combaterea rosetii si a eruptiilor pe fata, se amesteca, in proportii egale, suc de praz si zer de lapte de vaca. Se fac lotionari sau tamponari pe fata cu acest preparat iar efectele sunt uimitoare.

Parul brun capata efecte foarte frumoase prin clatire cu decoct de bulb si frunze de praz tocate marunt. Se pun la fiert 2-3 maini, la un litru de apa, vreme de 30 de minute. Se filtreaza foarte bine si se foloseste dupa spalare ca apa de limpezit. Atentie, daca nu fierbeti suficient acest decoct, parul va prinde miros. Un truc foarte bun in acest sens este ca, la sfarsitul fierberii, sa puneti in decoct cateva tulpini de levantica.

CE SPUN VIZITATORII

Matt in 11 Aprilie 2014

Reteta este fabuloasa! Dar etixsa vreo sansa sa impartasesti cu noi secretul \"sursei\" de spanac proaspat?... Caci, altfel, vom fi nevoiti sa visam la reteta asta cateva luni reci sau sa o compromitem, folosind spanac congelat.




Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN LEGUME

Prazul - Allium porrum
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate