Pregatirea rasadurilor de castraveti

Pregatirea rasadurilor de castraveti

Duminica, 21 Aprilie 2013
9997 vizualizari | 2 comentarii

 

Pregatirea rasadurilor de castraveti

Prima decada a lunii aprilie este o perioada propice pentru pregatirea rasadurilor de castraveti, rasaduri care ulterior vor fi plantate in gradina si iti vor asigura o recolta bogata si constanta de legume pe tot parcursul verii.

 

Cum pregatesti rasadurile de castraveti

Rasadurile sunt excelente, deoarece grabesc cresterea plantelor si scurteaza perioada pana la prima recolta. Este bine sa stii ca exista mai multe metode de producere a rasadului de castraveti: in cuburi nutritive,  proaspat presate din sol, in cuburi, pastile si blocuri presate din turba uscata, in palete celulare sau in ghivece.

Solul pentru rasadurile de castraveti trebuie sa fie bine afanat, permeabil, usor, bogat in humus si sa aiba o reactie neutra 6.5-7.5. In mod normal, dupa 40-45 de zile de la insamantare, rasadul are un numar de 4-5 frunze si este numai bun pentru a fi plantat in solul din gradina. 

Semintele pe care le folosesti pentru pregatirea rasadurilor de castraveti trebuie sa fie viabile, altfel toata munca ta va fi in zadar sau vei obtine o recolta mai slaba. O samanta de calitate presupune sa aiba o capacitate inalta de germinare (90-99%) si puritate fizica (95-99%). Calibrarea si autenticitatea sunt alte doua caracteristici ale semintelor de calitate.

 

Temperatura optima pentru rasaduri

Pentru a obtine rasaduri sanatoase, este indicat sa le asiguri o temperatura optima pentru germinare si pentru crestere. Rasadurile se dezvolta cel mai bine daca au o temperatura de 26-28 de grade Celsius. Dupa rasarire, rasadurile de castraveti au nevoie de o temperatura de 16-17 grade Celsius pe timp de noapte in primele 7-10 zile.

 

Udarea rasadurilor

Rasadurile de castraveti au nevoie de umiditate pentru a creste sanatos, de aceea este important sa verifici intotdeauna solul si sa-l uzi daca este cazul. 

 

Repicarea rasadurilor de castraveti

Repicarea rasadurilor de castraveti este o metoda prin care raresti rasadurile si le transplantezi in alte recipiente. In acest sens, este bine sa ai deja pregatite toate vasele in care urmezi sa transplantezi rasadurile. Daca observi ca sunt plantute care nu s-au dezvoltat suficient de mult in comparatie cu celelalte, poti renunta la ele. 

Rasadurile se scot cu atentie din vasele initiale, iar pentru a fi sigur ca nu se intampla accidente, este bine sa uzi solul cu o zi inainte. Astfel, planta va iesi usor. Transplanteaza rasadurile in alte vase, pot fi pahare din plastic, de exemplu.

 

Ciupitul rasadurilor de castraveti

Ciupitul este o metoda prin care stimulezi cresterea productiei de castraveti. Astfel, dupa ce rasadul are 4 frunzulite, ciupeste varful plantei. Acest pas duce la formarea unor lastari laterali. Dupa ce lastarii au si ei 4 frunzulite, este nevoie sa ii ciupesti si pe acestia.

Rasadurile se planteaza in sol la aproximativ 45 de zile de la insamantare. 

 

CE SPUN VIZITATORII

Cezara in 26 Martie 2017

Informatiile acestea sunt foarte utile pentru mine deoarece, incerc sa-mi fac o mica gradina de legume intr-un spatiu mic.Nu stiu nimic despre cresterea legumelor si deaceea ma informez inainte de ama apuca de treaba.

Jetsyn in 18 Octombrie 2016

Holy shzitin, this is so cool thank you.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN CULTIVARE SI INGRIJIRE

Pregatirea rasadurilor de castraveti
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate