Rotatia culturilor de legume: cum o pui in practica

Rotatia culturilor de legume: cum o pui in practica

Joi, 25 Aprilie 2013
2710 vizualizari | Comenteaza

Rotatia culturilor de legume: cum o pui in practica

Rotatia culturilor sau asolamentul este o practica benefica in gradina de legume. Daca vrei sa te asiguri ca vei avea parte de o recolta bogata de zarzavaturi an de an, este important sa o pui in practica. Care sunt pasii de urmat, afla in continuare!

 

Tipuri de plante in gradina de legume

Inainte de a concepe planul de rotatie a culturilor, este important sa separi plantele pe care iti doresti sa le cultivi in mai multe grupe distincte, in functie de caracteristicile proprii.

Astfel, ti-ai putea dori sa plantezi in gradina legume de la care vei consuma frunzele sau florile, cum ar fi spanac, salata, varza, conopida, broccoli. Acestea au nevoie de un sol bogat in azot.

Apoi, din gradina ta nu ar trebui sa lipseasca legumele cultivate pentru fructele lor, precum rosiile, vinetele, castravetii, dovleceii. Acest tip de plante adora solurile bogate in fosfor.

Legumele radacinoase sunt, de asemenea, importante. Morcovii, ceapa, usturoiul, prazul, sfecla, ridichile necesita cultivarea in soluri cu un continut ridicat de potasiu.

In cele din urma, gradina ta are nevoie de plante care sa refaca necesarul de nutrienti ai solului in care iti cultivi legumele si leguminoasele, dar si care sa il "curete". Printre acestea se numara cartofii, porumbul, trifoiul, fasolea si mazarea.

 

Planuri de rotatie a culturilor

Exista numeroase tipuri de asolamente pe care le poti pune in practica pentru a avea parte de recolte bogate in conditiile unor probleme minime cu bolile, buruienile si daunatorii. Pornind de la impartirea plantelor in tipurile de mai sus, poti crea patru grupe distincte (frunze si flori - prima grupa; fructe - a doua grupa; radacini - a treia grupa; plante hranitoare - a patra grupa) pe care sa le rotesti dupa o schema bine pusa la punct.

Asadar, incepe prin a imparti terenul disponibil pentru cultivare in patru zone distincte. In primul an, in zona 1 vei cultiva plante din grupa 1; in zona 2, plante din grupa 2; in zona 3, plante din grupa 3; iar in zona 4, plante din grupa 4.

In anii 2, 3 si 4 (in anul 5 reiei distribuirea din anul 1 sau poti planta trifoi, care reface stocul de substante nutritive al unui sol) ar trebui sa respecti urmatoarea schema:

Anul 2: grupa 2 in zona 1; grupa 3 in zona 2; grupa 4 in zona 3; grupa 1 in zona 4.

Anul 3: grupa 3 in zona 1; grupa 4 in zona 2; grupa 1 in zona 3; grupa 2 in zona 4;

Anul 4: grupa 4 in zona 1; grupa 1 in zona 2; grupa 2 in zona 3; grupa 3 in zona 4.

Singura exceptie de la acest plan eficient este alternanta cartofi-rosii, care nu este productiva, intrucat plantele fac parte din aceeasi familie (Solanaceae) si atrag aceleasi boli si daunatori.
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FERTILIZANTI, GHIVECE

Rotatia culturilor de legume: cum o pui in practica
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate