Sfaturi pentru gradinaritul de primavara in Aprilie

Sfaturi pentru gradinaritul de primavara in Aprilie

Miercuri, 09 Martie 2011
5738 vizualizari | 2 comentarii

In calendarul popular romanesc, dupa luna lui Martisor urmeaza Prier, nume care vine de la stramosii romani. Aperire inseamna a deschide, a se arata, a sparge - anotimpul care deschide portile primaverii, lasand-o "sa sparga" pamantul si cerul, sa izbucneasca in toata splendoarea ei de miresme si de culori. In sfarsit iarna a fost invinsa, alungata in pestera.

Legume si fructe

 Daca pericolul de inghet tarziu mai exista, protejati pomii fructiferi acoperindu-i seara cu o panza de iuta sau cu o folie, dar descoperiti-i din nou in timpul zilei, pentru a face posibila polenizarea. Infasurati trunchiurile pomilor cu banda lipicioasa, in special pe cele ale prunilor si a ciresilor. Lipiciul impiedica furnicile si omizile sa urce in pomi si sa lase acolo ouale de paduchi de frunze pe care le transporta. Refaceti la vara aceasta bariera de nepatruns.

Pentru protectia vitei de vie, aplicati-i un prim tratament de cum apar frunzele si un al doilea in perioada de inflorire. Daca primavara este ploioasa, folositi un fungicid dintr-un amestec de sulf si cupru, foarte eficient impotriva manei.

Pliviti in mod regulat brazdele cultivate cu legume pentru a evita "concurenta" dintre plantele tinere si buruienile daunatoare si semanati pe brazdele necultivate "ingrasaminte" verzi cum ar fi mazarichea.

Plantati cartofii cand infloreste liliacul. Puneti-i incoltiti in santuri adanci de 15-20 cm lasand intre ei spatii de 35-40 cm si astupati ulterior santurile adunand pamantul musuroaie.                                                                                                  Rasaditi rosiile pe care le-ati semanat spre sfarsitul iernii, si daca temperatura de afara v-o permite scoateti-le, peste zi, pe cerceveaua(rama) ferestrei ca sa devina mai rezistente. Peste noapte, insa, trebuie tinute din nou la cald.


Plante ornamentale

Pentru a proteja tufele de trandafiri de boli si paraziti, interveniti de pe-acum, cu titlu preventiv, aplicandu-le doua tratamente cu un produs special, la un interval de doua saptamani.                                                                                   Incepeti sa plantati bulbii de vara intr-un loc calduros. In regiunile mai racoroase, puneti - in solarii - daliile in turba umeda, pentru a obtine o inflorire precoce, si replantati-le apoi peste o luna.

Plantati arbustii cu frunze necazatoare si coniferele iar chiar daca afara este umezela, stropiti-i din abundenta in saptamanile urmatoare. Tot acum este perioada cea mai propice si pentru plantarea gardurilor vii, cu frunze rezistente.    Daca semanati gazon si ploile se cam lasa asteptate, udati-l in mod regulat, iar ca sa aparati semintele de lacomia pasarilor, acoperiti suprafata semanata cu o plasa deasa, ridicata din loc in loc, pe cativa tarusi. Inainte de insamantare, fertilizati gazonul cu un ingrasamant repartizat omogen pe toata suprafata.

Plante pentru balcon si terasa

Florile anuale semanate direct in jardiniere trebuie sa aiba aer si lumina suficiente. Lasati deci spatii de 3-4 cm intre seminte(in toate directiile) si dupa ce rasar, rariti-le daca este cazul.                                                                           Nu scoateti inca de pe verande portocalii si lamaii, pentru ca sunt "frigurosi". Dar nu ezitati sa ii aerisiti deschizand larg ferestrele cand este destul de cald afara pentru ca asa vor castiga, treptat-treptat, rezistenta.

Faceti-le o surpriza prietenilor dumneavoastra gurmanzi, cultivand(de exemplu) pe balcon un coacaz, pe cat de decorativ, pe atat de apetisant. In acelasi timp puteti cultiva si zmeura in ghivece pentru ca acum este perioada ideala pentru cultivarea ei.

De ce sa irositi apa de ploaie - atat de pretioasa - in loc sa o folositi pentru stropitul plantelor de balcon, dar si al celor de interior ? Puneti pe balcon un "ciubar" din lemn - ca sa fie si aspectos - si strangeti in el apa de ploaie.

Plante de interior

Nu legati niciodata in buchete narcisele impreuna cu alte flori, pentru ca prin tijele lor scobite se elimina in apa substante toxice pentru alte specii.                                                                                                                                                Este prioada propice mutarii plantelor in ghivece mai mari, dar ea(mutarea) nu se face in fiecare an. Rezumati-va sa mutati doar plantele care nu mai au spatiu suficient si nu uitati sa adaugati ingrasamantul abia peste o luna de la mutare.

Butasiti plantele verzi, mai ales pe cele mai ofilite. Din butasii lor veti obtine plante tinere, viguroase. Si ca sa fie mai dese, grupati cate 3-5 butasi intr-un ghiveci mare.                                                                                                          Rasaditi plantele anuale semanate cu o luna in urma. Scoateti usor fiecare planta - eventual cu un betisor - si replantati-o intr-un pahar sau o cutie din plastic.

CE SPUN VIZITATORII

Jazlynn in 23 Iulie 2016

A good many vaablules you've given me.

Jetson in 20 Ianuarie 2013

This artilce is a home run, pure and simple!
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN AMENAJARI GRADINA

Sfaturi pentru gradinaritul de primavara in Aprilie
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate