Transplantarea (transvazarea) plantelor

Transplantarea (transvazarea) plantelor

Miercuri, 15 Martie 2006
14685 vizualizari | 5 comentarii

Transplantarea (transvazarea) este alta lucrare de ingrijire absolut necesara plantelor la ghiveci. Trebuie stiut ca intre marimea plantei si cea a ghiveciului trebuie sa existe o anumita concordanta. Nu se vor pune plante mici in ghivece mari, atat datorita aspectului inestetic (planta este dominata de marimea vasului), cat, mai ales, unor repercusiuni nefavorabile in cresterea si dezvoltarea lor.

Plante, transpantare, rasadire. Plantele, fiind prea mici, nu pot sa absoarba decat o mica parte din apa ce se da la udare, iar excesul de umezeala care se creeaza dauneaza radacinilor. Acestea putrezesc, ajungandu-se in final la pierderea plantelor. De aceea se impune ca o necesitate mutarea periodica a plantelor dintr-un ghiveci mai mic in altul mai mare, pe masura cresterii lor.

Transplantarea se executa la intervale mai mici (1-3 ani) sau mai mari (5-7 ani), in functie de ritmul de crestere al speciei. Perioada optima este primavara, cand plantele incep sa creasca cu maxim de intensitate.

Cum procedam?
Se scoate planta din ghiveci printr-o usoara lovire a ghiveciului de un corp tare si apoi se indeparteaza o parte din pamantul de la suprafata devenit mai compact in urma udarilor repetate. Ghiveciul in care se va muta planta va trebui sa fie mai mare in dimensiuni cu 4-6 cm decat cel anterior.

Pregatirea ghiveciului consta in asezarea unui ciob peste orificiul de scurgere si a unui strat de 1-3 cm de nisip, pietris sau zgura. In continuare se adauga putin pamant proaspat, dupa care se fixeaza planta in centrul ghiveciului in asa fel ca de jur imprejur si deasupra sa mai poata fi pus un strat de pamant gros de 2-4 cm. Nu se umple ras ghiveciul cu pamant, ci se lasa gol 1-2 cm, spatiu in care se va turna apa atunci cand udam.

Daca in momentul transplantarii observam radacini innegrite ori putrezite, mai intai indepartam prin taiere aceste parti si numai dupa aceea mutam plantele in alt vas. in acest caz, marimea ghiveciului poate fi egala sau chiar mai mica decat cea a vasului initial, in functie de diametrul bolului de pamant cu care ramane planta (diametrul ghiveciului sa fie mai mare cu 4-6 cm decat diametrul bolului de pamant al plantei).

Plantele mature, dupa ce au atins o marime normala, pot fi transplantate in acelasi ghiveci prin schimbarea aproape in intregime a pamantului.Pe langa aceasta transvazare, in fiecare primavara, este bine sa facem o primenire a stratului de pamant de la suprafata pe o adancime de 2-4 cm, avand grija sa nu ranim radacinile.

Dupa transplantare se impune udarea din abundenta, prin care intreg stratul de pamant din ghiveci sa fie patruns de apa.

CE SPUN VIZITATORII

Shivraj in 10 Decembrie 2015

Si pisica ce praere are? La mine este o adevarata munca de lamurire ca florile din ghiveci sunt ale mele nu ale lor, dar a ajuns sa-mi fure legatura de marar din bucatarie.

Solyn in 12 Septembrie 2011

Ya learn smoething new everyday. It\'s true I guess!

DINULESCU in 05 Aprilie 2011

MULTUMIM pentru sfaturi ! Ne ajuta destul de mult , mai ales pe cei incepatori in de-ale gradinaritului !

luminitam in 05 Ianuarie 2008

multumesc mult de tot pentru sfat este foarte bine venit

andreea in 01 Ianuarie 2008

UAUU!!MULTUMESC MULT PT SFATURI.ACU O LUNA M-AM MUTAT CU O PRIETENA INTR-UN APARTAMENT SEPARAT DE PARINTI NOSTRI.IUBIM FF.MULT PLANTELE DAR NU STIAM CUM SA LE TRANSPLANTAM IN ALTE GHIVECE MAI MARI SI SA LE SCHIMBAM PAMINTUL.MULTUMIM MULT DE SFATURI.ACU NE APUCAM SA LE TRANSPLANTAM.MERSII!!!!!!!!11
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN FLORI IN GHIVECI

Transplantarea (transvazarea) plantelor
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate