Vitamina B1

Vitamina B1

Joi, 13 Aprilie 2006
14681 vizualizari | 5 comentarii
Vitamina B1 sau antiberi-berica sau aneurina, sau tiamina (hidrosolubila).

Se gaseste in cantitati mari in coaja grauntelor (griu, orez etc.) si in alte vegetale: nuci, leguminoase, arahide, in majoritatea legumelor si a fructelor, in drojdii. O regasim in piinea traditionala facuta cu faini extrase cu pret convenabil si in orezul nedecorticat, asa cum il consuma extrem-orientalii. De retinut ca piinea alba si orezul glasat sint aproape in intregime lipsite de aceasta vitamina.

Vitamina B1 joaca un rol important si in echilibrul nervos. Este un stimulent al poftei de mincare si are puterea sa activeze miscarile intestinului (peristaltice). Ea mai favorizeaza, pe de alta parte, absorbtia oxigenului si asimilarea zaharurilor. In plus, vitamina B1 intervine in sinteza grasimilor, pornind de la zaharuri, numite si glucide sau hidrati de carbon (in limbaj stiintific).

Pe linga tulburarile digestive, lipsa completa atrage dupa sine boala beri-beri, cu urmatoarele simptome:

- starea preberi-berica, cu edem si slabiciunea picioarelor, palpitatii, dureri reumatismale;

- forma paralitica sau uscata: paralizia si atrofia musculara a picioarelor, palpitatii, insuficienta cardiaca, moarte prin asfixie;

- forma umeda sau edematoasa: tulburari circulatorii, edemul membrelor inferioare, uneori a gitului si a fetei, paralizii, tulburari ale nervilor cranieni, voma, asfixie, convulsii, sincope.

Hipovitaminoza B1 este frecventa datorita alimentatiei defectuoase (fierbere, sterilizare, rafinari alimentare diverse) si favorizata de insuficientele digestive si intestinale, ca si de diverse tulburari de asimilare tisulara.

Folosirea excesiva a zaharului rafinat si a fainilor "moarte" atrage dupa sine un beri-beri rudimentar, de forma atenuata, care scapa adesea diagnosticarii.

Alcoolismul, care epuizeaza rezervele organice de vitamina B1, atrage polinevritele.

Insuficienta vitaminei B1 produce nevrite, o stare de oboseala, dureri de cap, iritabilitate, tulburari ale memoriei, palpitatii, gifiieli, ameteli, inapetenta. Ea favorizeaza ulcerele stomacului, ulcerele gambei, degeraturile.

Indicatiile principale ale Vitaminei B1 sint diversele nevralgii, nevrite, sciatice, paralizii post-infectioase, polinevrite alcoolice, diabetice, medicamentoase, tulburari ale ritmului cardiac, ale sarcinii, oprirea cresterii si spasmofilia sugarului.

Doza zilnica necesara este evaluata la circa 2—3 mg.

Cuticula orezului contine circa 2—2,5 mg de vitamina B1 la 100 g, semintele de griu, de orz, de secara contin 1—2 mg la 100 g, soia 0,3—1,5 mg, nuca — 0,5 mg, ficatul 0,5—1,3 mg, galbenusul de ou 0,3 mg.

Mai putin sensibila la caldura decit vitamina C, fierberea atrage totusi pierderi importante de vitamina B1.

Citeva date ii vor incuraja pe partizanii tratamentelor pe baza de vegetale, fie ca este vorba de plante medicinale, de legume, de fructe sau de cereale.

Alimentele bogate in vitamina B1 (din miligrame la suta de grame): faina de griu 0,36—0,5; orez: grauntele intreg 0,5; ; grauntele curatat 0,03; pelicula 2,3; cartoful 0,08 —0,01; mazarea 0,36; alte legume 0,4—0,6; fructe (mere, pere, prune, caise, piersici, banane) 0,01—0,15;. drojdie extras 2,5—10; drojdie uscata 0,2; carne de vita pina la 0,6, de miel 0,1—0,2; de porc pina la 1; de pasare 0,1; lapte uman, in medie 0,02; de vaca; minimum 0,04; de capra in medie 0,04; galbenus de ou 0,3—0,5.

CE SPUN VIZITATORII

Amberlee in 23 Iulie 2016

It's a plareuse to find someone who can identify the issues so clearly

Armi in 20 Octombrie 2015

Gradinita Karin `s Kids din Bucuresti, zona Piata Domenii a fost aleasa nsortaa dupa lungi cautari. Am vizitat multe gradinite si m-am oprit la asta pentru ca pe deoparte este intradevar dotata - s...

Bathori Mariana in 05 Martie 2011

Minunat, usor de citit si de inteles . O paine neagra pe saptamana e de ajuns oare pentru completarea Vitaminei B1 in organism ? Sper ca da. astept confirmarea dv.

DANY in 30 Octombrie 2007

CU MAI MULTE DETALII DC SE POATE.OK?

CLAUDIA in 30 Octombrie 2007

putin mai detaliat nu se poate?
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN VITAMINELE

Vitamina B1
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate