Vitaminele - O necesitate sau o moda?

Vitaminele - O necesitate sau o moda?

Vineri, 15 Iulie 2011
1928 vizualizari | Comenteaza

 

Tabletele, picaturile, pilulele care contin saruri minerale ca: mangan, molibden, cupru, crom, magneziu, fier, drajeuri cu enzime, pastile de usturoi, capsule cu untura de peste, multe dintre aceste pilule nu au nici un rost.

Ele contin substante esentiale pentru om, dar acestea se gasesc din belsug si in alimentele pe care le mancam. De exemplu: usturoiul sau untura de peste! Adaugat zilnic in salate, usturoiul proaspat este mult mai eficient decat cel transformat in drajeuri, iar pestele oceanic, consumat o data pe saptamana, are aceleasi valori energizante (in plus mult mai ieftine) ca pilulele.

In schimb, in cazul beta-carotenului si al vitaminelor C, E, precum si al substantei minerale seleniu, lucrurile stau altfel. Ultimele studii internationale au dovedit ca aceste substante, administrate in doze puternice, au capacitatea de a bloca radicalii liberi din organism (provocatori de cancer), intarind sistemul de aparare. Iar de asta avem nevoie din ce in ce mai imperios, pe masura ce poluarea mediului si distrugerea stratului de ozon se accentueaza. In privinta dozelor care trebuie administrate, parerile specialistilor sunt impartite: cercetatorii germani, de exemplu, sustin ca 75 de miligrame de vitamina C luate zilnic ajung. Numai femeile care alapteaza si cele insarcinate au nevoie de 100- 125 de miligrame.

In schimb, cercetatorii americani sustin ca doza zilnica minima de vitamina C trebuie sa fie de 150 de miligrame, iar cea maxima de cinci grame! Valori la fel de mari sunt recomandate si in privinta beta-carotenului si a vitaminei E. Deci, depandenta omului de pilule este, practic, programata in Occident. Pentru ca noua deocamdata reperele ne lipsesc, ar fi bine sa tinem seama de recomandarile cercetarii stiintifice cu experienta in domeniul vitaminelor.

Deci: cu exceptia multor vitamine pe care le putem prelua direct, printr-o alimentatie corespunzatoare, din fructe, legume si cereale, exista si asa-numitele vitamine - obligatorii, pe care trebuie sa le luam sub forma de doctorii (150 miligrame vitamina A, de exemplu, doza cotidiana obligatorie, presupune consumul zilnic al unui kilogram si sapte sute de grame de nuci... Cine poate "roade" si plati atat?).

Inca din 1958, un om de stiinta american rostea o fraza ce avea sa devina lege: "Omul trebuie sa admita ca, pentru a se alimenta, nu-i ajunge sa absoarba substante inerte, care degaja energie in organism, ci ca pentru a-si intretine viata, trebuie sa faca apel la viata, adica la vitaminele naturale. Ucigand alimentele, omul isi scurteaza considerabil viata."
Ti-au fost de folos aceste informatii?
Parerea ta este importanta pentru noi, de aceea te rugam sa voteazi acest articol.

Foarte slab << 1 - 2 - 3 - 4 - 5 >> Foarte bun

Multumim!

Recomandari

Servicii Utile

ALTE ARTICOLE DIN VITAMINELE

Vitaminele - O necesitate sau o moda?
© 2006-2010 GradinaOnline.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea GradinaOnline.ro si nu pot fi preluate fara acordul sau scris.
Contact | Publicitate